STRÅLENDE FORNØYDE: Gunbjørg Markseth og Gunn Betty Kåsa trives godt i bruktbutikken til Notodden Røde Kors. Det gjør også kundene og mange kommer på besøk bare for å slå av en prat. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
STRÅLENDE FORNØYDE: Gunbjørg Markseth og Gunn Betty Kåsa trives godt i bruktbutikken til Notodden Røde Kors. Det gjør også kundene og mange kommer på besøk bare for å slå av en prat. (Foto: Bjørn Sodeland)

Har tjent en halv million på brukte klær

Bruktbutikken til Notodden Røde Kors er mer populær enn noensinne og før jul har de passert en halv million kroner i omsetning. Overskuddet går direkte til Røde Kors sitt arbeid i lokalmiljøet.

- Du skulle vært her på lørdag. Da rant det folk inn døra og vi solgte klær for til sammen 7000 kroner, sier Gunn Betty Kåsa fornøyd. Sammen med Gunbjørg Markseth, jobber hun i dag frivillig på Notodden Røde Kors Secondhand og skravler ivrig med en fornøyd kunde over en kaffekopp og en pepperkake i sofakroken helt innerst i lokalet. For det er ikke bare gode priser og fine klær som trekker gjester til butikken i sentrum. Den gode stemningen har også mye å si. Mange kommer innom kun for å slå av en prat.

- Folk pleier å si til oss at her er det godt å komme inn. De føler seg sett og ivaretatt og det er det aller viktigste for oss. Vi vil at butikken skal være en møteplass. Man må ikke handle noe i det hele tatt og veldig mange stikker innom bare for å ta en prat, sier Gunbjørg Markseth. Den 3. desember feiret butikken tre år i sentrum og Gunbjørg har vært med hele veien. Her trives hun.

- Dette ligger mitt hjerte nært. Jeg er her fordi jeg liker det og fordi jeg trives her, sier Gunbjørg, og kundene setter også pris på hennes selskap. Det fikk hun nylig bevis på da en kunde stakk innom med en stor blomsterbukett og takket for at hun var på plass og stod så på.

Drar på skattejakt

På butikken finner du det meste av klær til barn, ungdom, herrer og damer til en rimelig penge. Alt er nøye vasket, renset og utstilt etter alle kunstens regler. Kvaliteten er det heller ingenting å si på. De to damene er nemlig svært bevisste på hva de tar inn, noe som trolig også har gitt utslag i økt salg.

- Det er først i år vi har vært ordentlige fornøyde med det vi får inn. Vi er kritiske og gjør et nøye utvalg, sier Gunbjørg.

- Vi får ofte besøk av folk som er på gjennomfart som stopper kun for å gå innom butikken og av ungdommer som er på skattejakt. De sier at her finner de ting de ikke finner andre plasser. Folk har blitt litt mer miljøbevisste og å handle brukt er blitt litt in, sier Gunn Betty.

I det siste har de også begynt å tilby helt unike hjemmestrikkede varer i butikken og etterspørselen er stadig stigende.

- Når det kommer strikkede plagg inn her forsvinner de ut nesten med en gang de kommer inn døra. Derfor har vi begynt å strikke selv og mange ganger kommer det inn bestillinger, forteller Gunbjørg. Mye av produksjonen foregår i sofakroken i butikken.

Varene de ikke henger ut for salg gis bort eller sendes med Fretex, som har fått butikken som et fast tømmepunkt. Trenger noen litt ekstra hjelp, stiller Notodden Røde Kors Secondhand også opp. I noen tilfeller er det snakk om flyktningfamilier som trenger klær og utstyr for å komme i gang og etablere seg. De har også hjulpet familier som har mistet alt de eier i brann.

Jobber gratis

Verken Gunbjørg, Gunn Betty eller de andre som står på vaktlista til butikken tar imot lønn. De er, som resten av gjengen i Notodden Røde Kors, ildsjeler som gjør dette fordi de ønsker å bidra med noe positivt i nærmiljøet og fordi de også selv får glede av å holde på med det.

- Det at det går så mange glade folk ut herfra etter et besøk, det er lønn nok for oss, sier Gunbjørg fornøyd.

Vil du engasjere deg? Meld deg frivillig her