VÆR VARSOM: Kom deg ut i frisk luft men følg fjellvettreglene. Skredvarsel finner du på varsom.no. Ring 1-1-3 hvis du har behov for akutt hjelp. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
VÆR VARSOM: Kom deg ut i frisk luft men følg fjellvettreglene. Skredvarsel finner du på varsom.no. Ring 1-1-3 hvis du har behov for akutt hjelp. (Foto: Bjørn Sodeland)

Her finner du Røde Kors i påska

Denne påska legger frivillige fra Røde Kors i Telemark ned 15 000 timer for at du skal kunne ferdes trygt i fjellet. Totalt sitter nesten 400 mannskaper klare til å rykke ut hvis noe alvorlig skjer.

- For våre mannskaper er det viktig å være til stede i områdene der folk ferdes. I påska flytter store deler av Telemark til fjells, og da gjør vi det samme. Går noen seg bort eller blir overrasket av dårlig vær, har vi raskere utrykningstid og har større sjanse for å bringe dem tilbake til familie og venner i god behold, sier Jarle Bjørge Øverland, leder i Telemark Røde Kors Hjelpekorps.

I påska er Drangedal Røde Kors på vakt på Gautefall skisenter. Tokke Røde Kors er stasjonert på Hallbjønnsekken. På Haukelifjell Skisenter er det Porsgrunn Røde Kors som rår, mens Vinje og Haukeli Røde Kors holder kontrollen i den lokale fjellheimen. Rjukan og Tinn Røde Kors holder hus på Skinnarbu, mens Gvarv Røde Kors og Nome Røde Kors er på plass på Lifjell. I Tuddal, er det Hjartdal Røde Kors som har kontrollen. Nissedal Røde Kors finner du på Kyrkjebygdheia, mens Fyresdal Røde Kors er på vakt i Birtedalen. Notodden Røde Kors tar turen opp til Nordstul. På Gaustablikk får Telemark bistand fra mannskaper fra Oslo, og på Kalhovd er Horten Røde Kors stasjonert.

I påska flytter store deler av Telemark til fjells, og da gjør vi det samme.

Jarle Bjørge Øverland, Telemark Røde Kors Hjelpekorps

FØLG HJELPEKORPSETS PÅSKEBLOGG HER

Til en hver tid er det rundt 75 frivillige vaktmannskaper til stede på hyttene. I tillegg er nesten 400 godkjente mannskaper registrert på alarmlista til Telemark Røde Kors og kan kalles ut dersom det er behov for det. I forbindelse med fjorårets påske rykket hjelpekorpset ut på 16 aksjoner, sammenlignet med en topp på hele 29 utrykninger påska 2016.

Høytid for skader

Påska er vanligvis en av de travleste tidene i året for hjelpekorpset. Da spenner Ola og Kari på seg skiene, og setter kursen mot snødekte vidder eller kaster seg ut i full freestyle i et lokalt skianlegg. Stort sett går det bra, men ikke alltid. Tall fra fjorårets påske gir en god indikasjon på hva mannskapene kan vente seg. Da behandlet hjelpekorpsene i Telemark 111 skader.

- Sammenligner vi med 2016 da vi behandlet 199 skader var fjoråret relativt stille, men Telemark toppet som vanlig skadestatistikken og hadde nesten dobbelt så mange skader som neste fylke på listen som var Oppland der det ble registrert 66 skader, sier Øverland. Hovedvekten av skadene var brudd eller forstuinger i skianleggene og sår eller kutt i skiløypene.

- Det er lov å kose seg

Selv om påska ofte er hektisk for hjelpekorpset, tar mannskapene seg alltid tid til å slappe av mellom slagene. Da finner du dem gjerne i solveggen, eller kanskje sammen med barna i skiløypene eller i nærmeste alpinanlegg. Mange av de frivillige tar nemlig med seg hele familien på vakt, og skisentrene stiller villig opp med gratis heiskort og skileie til de minste.

- Våre frivillige er ikke bare på farten. De nyter også påska på fjellet. Det anbefaler vi også alle andre å gjøre. Vår viktigste anbefaling er å følge fjellvettreglene, ta hensyn til vær og vind, men først og fremst komme seg ut og få litt frisk luft, sier Øverland.

FØLG HJELPEKORPSETS PÅSKEBLOGG HER