STERK OPPLEVELSE: Sunniva B. Gundersen, Kaja Prestesæther og Pål Engravslia fikk seg en liten overraskelse da de alle forsynte seg godt av dagens kjøttboller.  (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
STERK OPPLEVELSE: Sunniva B. Gundersen, Kaja Prestesæther og Pål Engravslia fikk seg en liten overraskelse da de alle forsynte seg godt av dagens kjøttboller. (Foto: Bjørn Sodeland)

Heteslag på Henrys

- Jeg begynner å grine, skriker Sunniva og vifter febrilsk med armen foran munnen. Hun har akkurat svelget første bit av dagens gratismåltid på Henrys Hus. Det var sterkere enn forventet.

Sunniva B. Gundersen er ikke alene om å slite litt med styrken på kjøttbollene i tomatsaus, en av flere retter som fikk bein å gå på da dagens tapas ble satt fram på disken rett før klokken to på ettermiddagen på Fellesverket Henrys Hus.

- Det kom en tåre fra meg også. Jeg fikk helt heteslag, sier Kaja Prestesæther.

Pål Engravslia er tilsynelatende helt upåvirket.

- Det der var ikke sterkt i det hele tatt, sier han og setter opp et modig glis.

fussball
KULT PÅ HENRYS: Lisa Thunold Håheim og vennene Saabi, Lise og Daniele er enige om at Henrys er en kul møteplass. (Foto: Bjørn Sodeland)

Mat, sosialt samvær og hjelp med lekser

Over 50 ungdommer har i dag tatt turen direkte fra skolen for å fylle opp magesekken, få bistand med lekser, spille air hockey, shuffleboard, dataspill eller bare henge på Henrys.

- Når vi kommer hit etter skolen er vi ofte sultne. Da passer det greit med gratis mat og det variere hva vi får. Tapas, pizza og andre typer varmmat pluss deilig milkshake, sier Sunniva fornøyd.

Etter måltidet sprer ungdommene seg. Noen sitter ivrig fordypet i lekser, noen ligger henslengt på saccosekker og surfer på mobil, noen er dypt inne i et dataspill på en av husets skjermer, en gjeng skravler ivrig i en sofa i et hjørne og på de ulike spillene er det god stemning og høy temperatur.

airhockey
LUFTA ER FRI FOR ALLE: Air hockey er en populær aktivitet på Henrys Hus. Her skaper Magnus Harestad Iversen god stemning blant tilskuerne Pia Wichne Grislingås, Syver Moldvær og Theo Andreas Knudsen. (Foto: Bjørn Sodeland)

Et sted å være

- Målet vårt er at Henrys Hus skal være et trygt og positivt tilbud til alle ungdommer som ønsker et sted å være på ettermiddagen. Her får de litt mat i kroppen før de kommer hjem eller farter ut på kveldsaktiviteter, de får hjelp med lekser hvis de har behov for det, og de har et sted de kan treffes for å prate, le og ha det moro, sier Tonje Skåte Pettersen, prosjektleder på Henrys Hus.

Ungdomsaktivitetene på huset forgår i hovedsak på onsdager og torsdager etter skoletid og utover kvelden. Det er også egne lørdagsarrangementer som dukker opp med jevne mellomrom. Da inviteres det til alt fra DJ-kurs til kurs i Cosplay, en spennende aktivitet som du som er utenfor målgruppa kanskje må Google.

For å ta imot ungdommene, hjelpe til med leksehjelp, matlaging og alt som hører med, jakter Henrys Hus nå på flere voksne frivillige. 

Engasjer deg - Bli frivillig 

lekser
HAR GJORT LEKSENE: Aurora Havsøy sørger for at svaret er ja når hun kommer hjem og får spørsmål om leksene er gjort. (Foto: Bjørn Sodeland)

Fakta om Fellesverket

  • Fellesverket er Røde Kors sin nasjonale satsning på trygge møteplasser for ungdom
  • Henrys Hus i Porsgrunn er en av totalt elleve slike steder i Norge.
  • I tillegg til å være en møteplass, tilbys det leksehjelp og kurs om blant annet konflikthåndtering.
  • På Fellesverket har ungdom også mulighet til å få verdifull erfaring som frivillige i ulike aktiviteter.