ÅPNER DØRENE: Fredag åpner dørene på Henrys Hus i Porsgrunn. Sara Schöffel og mer enn 50 frivillige står klare til å ta deg i mot.

Hva skjer a?

I morgen åpner dørene til Henrys Hus i Porsgrunn, en café der ungdommen bestemmer hva som skal skje.

- På Henrys kan alle, uansett alder, komme innom og ta seg en kopp kaffe eller en matbit mellom klokken elleve og klokken to. Etter det har voksne ingen adgang, sier Sara Schöffel, leder i Porsgrunn Røde Kors Ungdom og en av over 50 Røde Kors-frivillige mellom 14 og 33 år som har sagt ja til å være med og drive Henrys Hus.

Klokken 14.00 er det kun ungdom mellom 13 og 19 år som slipper inn i lokalene. Det er også den gruppa som skal få lov til å fortelle hva de har lyst til å holde på med på Henrys.

- Først og fremst vil vi at Henrys skal være et sted der man kan stikke innom, møte andre ungdommer, slappe av og ha det gøy. Vi har en stor TV der de som har lyst kan sitte og «game», kraftig bredbånd så det er mulig å koble seg på nett for de som har behov for det, og et stort shuffleboard som vi regner med blir et populært samlingspunkt. Hva som ellers skal skje her vil vi at ungdommen selv skal være med og bestemme, sier Sara.

Åpent tre dager i uken

I første omgang skal caféen holde åpent tre dager i uken – mandag, onsdag og fredag. Torsdag bli det eget opplegg rettet mot unge flyktninger, med fokus på språktrening, leksehjelp og ulike sosiale aktiviteter som dans og matlagning. Det blir også et fast leksehjelptilbud til alle som ønsker å delta de andre åpningsdagene.

Ordføreren kommer

Fredag klokken 13.00 blir det offisiell åpning med ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss. Denne dagen får også ordføreren og andre voksne tillatelse til å være med på moroa helt fram til klokken 18.00. Etter det må han og alle andre over 19 år ut igjen i høstmørket.

- Klokken 18.00 setter vi i gang det som kommer til å bli vår faste fredagsquiz og serverer digg mat til alle som vil ha. Da må alle voksne reise hjem og overlate Henrys til ungdommen, sier Sara.