DET ER TELEMARK: Åge Gonsholt, frivillig i Siljan Røde Kors, på vei ned fra Blefjell med en av deltakerne i integreringsprosjektet Til Topps, et samarbeid mellom Telemark Røde Kors og Telemark Turistforening. Foto: Bjørn Sodeland.

Gjør en innsats - I ditt nabolag

Telemark er høye fjell, dype daler, hav, fjell og fjord. Telemark er Gaustatoppen, Telemarkskanalen, Rauland og Jomfruland. Telemark er bluesfestival, baccalaofestival og kartfestival. Mat, kunst, kultur og massevis av natur. Men først og fremst er Telemark menneskene - Telemarkingene. Odd Nordstoga, Ingebjørg Bratland, Torbjørn Røe Isaksen, Jonny Andvik og Jonis Josef. Lokale helter vi føler vi kjenner, har et forhold til og forbinder med fylket vårt. Navn som blir nevnt i avisen, på TV og i sosiale medier. Våre helt egne kjendiser fra vårt nabolag.

Men Telemark er også deg og meg. Helt vanlige mennesker som lever livet sitt, står opp hver morgen og bidrar til at byen, nærmiljøet, skolen, arbeidsplassen, idrettslaget og sangkoret eksisterer. I Telemark Røde Kors har vi Åge, Anita, Line, Omar, Olav og Faiz. Over 2700 frivillige som hver dag står opp og gjør en frivillig innsats for andre. De stiller opp for at du, din gamle mor, sønn, datter eller nabo skal ha en aktivitet å gå til, noen å prate med, noen å være sammen med. De gjør en innsats i sitt nærmiljø, for mennesker de bryr seg om. De er til stede i sitt nabolag.

Dette skjer ikke bare i Telemark. Over hele verden engasjerer mennesker seg, på helt frivillig basis, for andre i sitt nærområde. Det spiller ingen rolle om det er i Siljan, Seljord eller Syria. Når naboen trenger hjelp, stiller de fleste opp. Det siste året har mange i Telemark fått nye naboer. Naboer som har forlatt sitt gamle nabolag, ikke på grunn av jobb, karriere eller jakten på bedre utsikt, men for å redde sitt eget og familiens liv. I Siljan Røde Kors og i lokale Røde Kors foreninger over hele Telemark stiller frivillige også opp for dem, viser dem veien inn i det norske samfunnet, snakker norsk med dem og bidrar til at det er litt lettere å være den nye naboen.

Sammen får vi hjelpen helt frem
Årets TV-aksjon går blant annet til å gjøre dette lokale integreringsarbeidet mulig. Til å jobbe for at de som har kommet hit til landet, på flukt fra krig og konflikt, skal få mulighet til å skape seg en ny framtid i et land der de kan føle seg trygge. I et nabolag de kjenner seg velkommen. Samtidig skal vi hjelpe dem som er igjen. De gamle naboene. De som er fanget bak skuddlinjene. De som hver kveld legger seg med frykten for at neste bombeangrep skal ramme akkurat dem. De som mangler mat, vann, medisiner og grunnleggende helsehjelp. Også der stiller naboen opp, helt frivillig, for å hjelpe. Med det røde korset eller den røde halvmåne som eneste beskyttelse, beveger de seg bak skuddlinjen. Inn i områder de fleste for lengst har forlatt. I nabolag der bare ruiner er igjen der det før var yrende liv.

Årets viktigste søndagstur

23. oktober kan du også bli med å gjøre en innsats. Da inviterer vi deg til å bli med på årets viktigste søndagstur. Da kan du gjøre ditt for å bidra til at to millioner mennesker rammet av krig og konflikt får livsviktig hjelp. To millioner mennesker i Syria, Libanon, Sør-Sudan, Afghanistan, Somalia, Myanmar, Honduras, El Salvador og Guatemala. To millioner mennesker med ulike behov og i ulike nabolag, men med et fellestrekk – et utrygt nabolag. I Syria er 13,5 millioner mennesker avhengige av nødhjelp. I Somalia er 2,5 millioner mennesker på flukt. I Honduras, El Salvador og Guatemala fører ekstrem vold mellom lokale gjenger til at familier og lokalsamfunn blir revet fra hverandre. I Libanon, et land på størrelse med Rogaland, har en flyktningstrøm på 1,5 millioner syrere ført til et stort behov for å ruste opp lokale helseklinikker. Gjør du en innsats på søndag får vi, via våre lokale frivillige, hjelpen helt frem. Meld deg som bøssebærer i dag. I ditt nabolag.

www.blimed.no

Tone Sissel Kise, distriktsleder Telemark Røde Kors
Eli Ducros, daglig leder, Telemark Røde Kors