TETT SAMARBEID: City Red Cross of Skopje og Telemark Røde Kors skal jobbe tett sammen de neste årene og lære av hverandre. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
TETT SAMARBEID: City Red Cross of Skopje og Telemark Røde Kors skal jobbe tett sammen de neste årene og lære av hverandre. (Foto: Bjørn Sodeland)

Infisert av Røde Kors-virus

- Vi kommer fra forskjellige land og har ulik kultur, men en ting har vi alle til felles. Vi er alle infisert av det samme Røde Kors-viruset.

Med disse ordene ønsket Susanna T. Paunovska, daglig leder i City Red Cross of Skopje, forrige uke over 20 Røde Kors-frivillige fra Norge velkommen til Makedonia.

Besøket er del av en ny samarbeidsavtale mellom Telemark Røde Kors og City Red Cross of Skopje, og målet er å styrke begge organisasjonene, øke forståelsen på tvers av landegrensene, og lære av hverandres erfaringer innen beredskap, omsorg og aktiviteter for barn og ungdom.

I løpet av fredagen fikk deltakerne mulighet til å møte både president og utenlandssjef i Makedonsk Røde Kors på hovedkontoret i Skopje, og høre mer om arbeidet som gjøres nasjonalt. Med 34 lokalforeninger og i overkant av 7000 frivillige driver Røde Kors i Makedonia blant annet overnattingstilbud for hjemløse og flyktninger, hjemmehjelp for eldre og syke, utdeling av klær til familier med svak økonomi og informasjon og utdannelse om HIV og tuberkulose. Ved større kriser har Røde Kors også et godt trent kriseteam, med spesialkompetanse på flom, jordskjelv, fjellredning og vannredning.

Møte med frivilligheten

Fra Skopje gikk turen videre til Hotel Solferino i byen Struga, der frivillige fra Telemark og Skopje ble introdusert for hverandre og gjennom forelesninger og workshops diskuterte temaer knyttet til frivillig arbeid, rekruttering og ivaretakelse av frivillige. Deltakerne ble introdusert for ungdomsprogrammet Promotion og Human Values, der Røde Kors hvert år utdanner 1000 ungdommer og hjelper dem å sette i gang humanitære prosjekter i sitt nærmiljø. Representanter for City Red Cross of Skopje fortalte også om sine satsninger på tilbud for barn, unge og eldre og arbeidet som gjøres med flyktninger.

- Det er ingen tvil og at vi har mye å lære av hverandre. Telemark Røde Kors og City Red Cross og Skopje møter ulike utfordringer, men jobber innfor samme rammeverk og har samme mål – en bedre verden, sier Tone Sissel Kise, distriktsleder i Telemark Røde Kors.

Livreddende virksomhet

Siste dag gikk alarmen. Tre personer var i ferd med å drukne i Ohridsjøen, og mannskap fra livredningstjenesten til Ohrid Røde Kors rykket ut. Denne gangen var det heldigvis bare en øvelse.

I full fart kommer redningsbåten. Tre mann med livredningsbøyer kaster seg i vannet og crawler bort til mennene i vannet. Førstemann blir raskt lempet oppi båten og blir fraktet inn til brygga. Det blir konstatert at han er bevisstløs og at han mangler puls, hjertestarteren blir satt i gang og mannskapet veksler mellom å  gi kompresjoner, støt og innblåsinger. Mens dette pågår blir de to andre mennene i vannet hentet opp, og blir behandlet for sjokk når de kommer inn. I den populære badebyen er det ikke uvanlig at livredning står på agendaen.

- Vi har hendelser som dette hele tiden. Turister med dårlige svømmekunnskaper kaster seg uti vannet eller faller ut av båten som de har leid. Badesesongen er travel her i Ohrid, forteller den lokale Røde Kors-presidenten.

Se bilder fra turen på våre Facebook-sider