Gaver på et bord Vis bildetekst
Det kommer til å bli delt ut flere gaver dette året.

Alle fortjener en fin jul

Lokalforeningene i Vestfold og Telemark har lange tradisjoner med ulike juleaksjoner. I år vil enda flere behøve hjelp. Lokalforeningenes aksjoner har allerede merket at pågangen er ekstra stor i år.

Se oversikt over våre juleaktiviteter

Skien Røde Kors har hvert eneste år gjennomført sin juleaksjon for å bistå enslige og barnefamilier med utfordrende økonomiske situasjoner. På den måten ønsker de å bidra til en litt hyggeligere jul for flere. Mari-Ann Helliksen, aktivitetsleder for juleaksjonen og nestleder i styret i lokalforeningen, merker allerede mer interesse for aksjonen i år enn tidligere år.

- Bare den første uka fikk vi 30-40 påmeldinger. Det er mange flere enslige som tar kontakt i forhold til mat. Og det er flere barnefamilier som ber om hjelp til gaver, forteller hun.

Trenger du matkasse og bor i Skien? Fyll ut her

Annonse for Skien Røde Kors
Skien Røde Kors håper å kunne kjøre vedaksjon i år for å holde dem som trenger det varme gjennom den mørke tida.

Ønsker vedaksjon

De første årene med juleaksjon var det mest utdeling av gavekort og lokalforeningen laget julaften på Røde Kors-huset, men de siste årene har lokalforeningen merket at etterspørselen etter fysiske gaver øker. I fjor delte de ut gaver til de som hadde levert inn ønsker. I tillegg ble det delt ut matkasser og ved til trengende.
Det var veldig vanskelig for mange å få tak i ved i fjor og Skien Røde Kors kjøpte derfor inn ved fra lokale bønder i nettverket sitt og dro rundt for å levere ut vedsekker. Noen av dem de kom hjem til satt med jakka på inne og hadde ikke råd til å sette på strømmen.

- I år er situasjonen enda mer prekær. Strømprisene har økt veldig, matprisene er høye og vi vet at det er mange som sliter. De som klarte seg helt ok tidligere, får ikke endene til å møtes og det merker vi på henvendelsene vi får, sier Helliksen.

Lokalforeningen vil ikke gjøre vedutlevering til en tradisjon da de er redd for at flere da vil la være å kjøpe ved fordi de kan få det fra Røde Kors i stedet.

- De som fikk ved i fjor, trengte det virkelig. Noen hadde ikke varme inne i det hele tatt og trengte ved til barna kom på besøk for eksempel. Det er krise for mange nå. Mange hopper over måltider, sitter med yttertøy inne og det blir bare verre og verre, forklarer Helliksen.

Siden de allerede i oktober, hadde fått flere forespørsler om vedutlevering, håper de å få dette til også i år, men det vil uansett om det blir vedaksjon eller ikke, bli kjøpt inn gaver og matkasser.

Sosialt er viktig

Juleaksjonen «Juleglede» velger også å arrangere en rekke arrangementer frem mot jul i år.

- Grunnen til det er enkel, for når en begynner å kjenne på at pengene ikke strekker til så må en begynne å kutte på noe. Det en kutter først, er de sosiale aktivitetene som kino, teater og konserter. Slike ting er godt både for psyken, helsen og det sosiale livet vårt.

På programmet står det allerede en julekino på den lokale kinoen med filmvisning av familiefilmen «Teddybjørnens jul». Det blir også juleverksted der barn kan lage gaver til foreldrene sine og det blir servert julegrøt og saft.  Helliksen håper også at de skal klare å få til juledisco i svømmehallen Skien Fritidspark med is, bad og disco og en juletrefest. På selve julaften blir det film og lunsj på kinoen i byen.

- Vi har søkt om mer midler i år enn i fjor og det trengs virkelig, det er så mange som sliter nå.

Alle arrangementene skal være åpent for alle og Helliksen og lokalforeningen håper at dette vil bidra til en bedre jul for befolkningen i Skien som sliter økonomisk eller er ensomme.

Frivillig leder for Ønsketreet pakker inn gaver
Siri Løite er frivillig og leder Ønsketreet. Hun har allerede begynt å pakke inn pakker.

Ønsketreet

Porsgrunn Røde Kors hadde lenge sett en økende trend av barn som havnet utenfor felleskapet ved å vokse opp i en familie med lavinntekt. Det gjorde at de startet juleaksjonen Ønsketreet. I år er det enda mer behov for aksjonen.

- Alle barn fortjener en fin jul, sier Siri Løite som har ledet aksjonen i noen år.

Det er november og på bordet foran Siri ligger det allerede noen få gaver. Det lukter klementin og nellik og julestemningen på styrerommet I porsgrunn Røde Kors er allerede på plass selv om regnet plasker på utsiden av ruta. Aksjonen har bare så vidt kommet i gang, men planleggingen har vært i gang en stund. Ønsketreet har etter hvert blitt godt etablert i Porsgrunn Røde Kors siden oppstarten i 2016.

Den gang inngikk de et samarbeid med Grenland Rotaryklubb og det første året klarte de å dele ut litt over 700 gaver til barn i Porsgrunn.
- Siden den gang har vi vokst og utviklet oss og i år forventer vi å dele ut mellom 15-18 000 gaver til barn i Porsgrunn, forteller Siri.

Lokale støttespillere

Hvert år har lokalforeningen fått støtte fra Gjensidigestiftelsen via Norges Røde Kors, noe som har vært helt nødvendig for å få Ønsketreet i havn. Samarbeidet med Rotary er fortsatt nært. I tillegg har lokalforeningen nær kontakt med helsestasjon og NAV for å få inn gaveønsker fra de familiene som trenger det mest.

- I år så venter vi litt med «skrekk og gru» på det økende antallet med familier/barn som kommer til å benytte seg av ønsketreet, sier Siri.

Andre aksjoner

Juleforberedelsene er også i gang for Notodden frivilligsentral og Notodden Røde Kors.

- Situasjonen er i hvert fall ikke blitt bedre for folk det siste året, så behovet for støtte og gaver bare øker, sier Anita Hagen i Notodden Røde Kors.

I Rjukan og Tinn har Nina Heimark og Bjørn Hallvard Sauro, også kalt "Brumle", merket at året som har gått har vært kjempetøft for mange. Lokallaget deres er igang med Julehjelpa og har fått hjelp fra et lokalt firma som har sponset aksjonen med 200 000 kr.

- Jeg jobber med barn og ungdom og ser dette hele tida. Rjukan er lite, så vi får det med oss, men det er tøft, tungt, sårt, flaut og trist for dem det gjelder, forteller Brumle.

Nome, Bø og Sauherad og Seljord har også aksjoner i anledning jula. 

Vil du hjelpe til? Slik kan du gjøre det:

Ta ned en «ønskelapp» fra juletrærne i Porsgrunn, på Torvet i Notodden, Skien, Seljord, og kjøp inn og lever til lokalforeningen. Se deres Facebook-sider.

Bruk VIPPS:
128354 til SKIEN, merk innbetalingen med "JULEGLEDE".
638606 til PORSGRUNN, merk med "Ønsketreet"
11150 til NOTODDEN
720713 til SELJORD, merk "ønsketreet Seljord Røde Kors"
533221 til RJUKAN OG TINN, merk "Julehjelp"

Eller send en direktemelding på messenger til lokalforeningen.