FRIVILLIG INNSATS: Tidligere sosialminister Ruth Ryste (88) setter stor pris på bistanden fra Martha Beate Johansen Bjerketvedt fra Porsgrunn Røde Kors, som stiller opp som frivillig i forbindelse med koronavaksineringen. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
FRIVILLIG INNSATS: Tidligere sosialminister Ruth Ryste (88) setter stor pris på bistanden fra Martha Beate Johansen Bjerketvedt fra Porsgrunn Røde Kors, som stiller opp som frivillig i forbindelse med koronavaksineringen. (Foto: Bjørn Sodeland)

Kjente ikke at hun stakk

Tidligere sosialminister Ruth Ryste (88) var forrige uke på biblioteket i Porsgrunn for å få første dose med koronavaksine. Hun er imponert over samarbeidet mellom frivilligheten og det offentlige.

- Som gammel politiker setter jeg pris på all utvikling bortsett fra korona, sier Ruth Ryste og ler. Bamblekvinnen, som satt som sosialminister i Odvar Nordlis regjering fra 1976, har akkurat fått første dose med koronavaksine, og helsesykepleier Astrid Bergby får skryt for håndteringen av sprøyten.

- Dette gikk helt utmerket. Jeg kjente ikke at hun stakk. Hun har en mild hånd, sier Ryste.

Hun er også imponert over innsatsen som blir lagt ned av Martha Beate Johansen Bjerketvedt fra Porsgrunn Røde Kors, som i dag stiller som frivillig og bidrar der det er behov.

- Samarbeidet mellom frivilligheten og det offentlige er veldig viktig og det er flott at de som har ledig kapasitet bidrar og gjør en innsats her, sier Ryste.

210215_kjente ikke at hun stakk_ryste
EN MILD HÅND: -Dette gikk helt utmerket. Jeg kjente ikke engang at hun stakk, sier Ruth Ryste (88). Den tidligere sosialministeren fikk første dose av koronavaksinen på Porsgrunn bibliotek, og var godt fornøyd med innsatsen til helsesykepleier Astrid Bergby.

Skikkelig skravlesyke

Akkurat nå er det eldre over 85 år som er inne for å vaksineres.  Martha, som til vanlig jobber på ungdoms-møteplassen Fellesverket Henrys Hus i Porsgrunn, koser seg på vakt. Bortsett fra å sette sprøyte, kan hun brukes til det meste.

- Vi passer på at ikke for mange kommer inn av gangen, spriter overflater og sørger for at alle har kølapp. Noen ganger bistår vi med en arm eller hjelper med å ta av en jakke. Å prate med dem er kanskje det aller viktigste. Mange er skikkelig skravlesyke, og for min del synes jeg det er veldig koselig å være her, sier Bjerketvedt.

Gleder seg til å få besøk

Som mange andre, begynner Ruth Ryste å bli ganske lei av korona. Fjoråret var av det stille slaget, og nå ser hun fram til mer normale tilstander.

-  Man kan vel si at det siste året har vært ganske innelukket og en periode der man har roet seg ned. Det er klart det er kjedelig, men alt går hvis du er innstilt på det. Det handler om vaner. Nå ser jeg framover og håper at når det nærmer seg sommeren kan vi ta imot gjester. Det skal bli fint, sier Ryste.

Bli frivillig