Lyshåret kvinne sitter på kne ute på et jorde sammen med en finsk lapphund og flere sauer. Vis bildetekst
TRYGG OG GOD: Lumi er en skikkelig kosehund og skremmer ingen. Sammen med eier Heidi Bjerke, er hun en populær gjest på det lokale sykehjemmet på Rjukan. Sauene på jordet ser også ut til å sette pris på selskapet. (Foto: Bjørn Sodeland)

Kanskje kommer kongen

Når Heidi besøker sykehjemmet på Rjukan med hunden Lumi, blir kongen raskt et samtaleemne.

Heidi Bjerke (40)
Skikkelig brysom siden 2018
Aktivitet: Besøkstjeneste med hund, Rjukan og Tinn Røde Kors

Ta brysom-testen

- Lumi er en finsk lapphund, og ligner litt på en av hundene kong Olav hadde. Når vi prater om det, bringer det ofte fram gode minner hos beboerne. De deler gjerne historier både fra kongens liv og fra eget liv. Ting de opplevde da de var yngre dukker opp og samtalen kommer raskt i gang, forteller Heidi Bjerke.

Hun tror det er viktig å ha noen knagger å henge samtalen på, spesielt på en plass der hverdagen for mange er ganske monoton.

- Jeg tror alle har behov for å føle at de blir hørt og sett. Kongefamilien er noe de fleste i den generasjonen har et forhold til og kan mye om. Det gir oss noe å snakke om.

Lumi er også selv et yndet samtaleemne. Når hun kommer inn døren skjer det noe med beboerne.

- Når vi kommer er det ofte ganske stille, men Lumi kan en del triks som veldig raskt gir oppmerksomhet og skaper liv. Da kvikner mange til og begynner å snakke om hvor flink og søt Lumi er. De blir plutselig veldig engasjert og vil klappe og kose. Lumi kan ikke få nok av det, og når én er forsynt, beveger hun seg videre til nestemann, sier Heidi.​

Er han ikke på plassen sin, snur hun seg mot meg og lurer på hvorfor.

Heidi Bjerke

Likevel har hunden fått seg en favoritt, og følelsene er absolutt gjensidige.

- Hun vet hvor han pleier å sitte og det første hun gjør er å gå rett bort dit. Er han ikke på plassen sin, snur hun seg mot meg og lurer på hvorfor. Han drev i mange år med hundekjøring i Alaska og hunder har alltid vært en stor del av livet hans, derfor synes han det er veldig stas med besøk. Han er også en god samtalepartner for meg og sitter på utrolig mye kunnskap om hund, sier Heidi.

For Heidi ble interessen for å bruke hunden sin til å bidra med noe positivt vekket da hun jobbet i hjemmesykepleien.

- Den gangen hadde jeg en omplasseringshund og ofte når jeg var på jobb, pratet de eldre om hvor mye de hadde satt pris på å få besøk av en hund. Da Røde Kors holdt kurs for besøksvenner med hund på sykehjemmet lusket jeg rundt i gangene og tenkte at dette kunne det vært spennende å være en del av. Dessverre ble hunden min dårlig og jeg ble tvunget til å avlive den. Der og da bestemte jeg meg for aldri å ha hund igjen, men etter to måneder bestilte jeg Lumi og da var det gjort. Lumi var enormt kosete og lærte veldig fort, så dette er en positiv aktivitet både for meg og for henne, sier Heidi fornøyd.

Meld deg frivillig her