DIGGER FELLESVERKET: En felles digital spørreundersøkelse på appen Diggle viste tydelig behovet for flere møteplasser for ungdom.(Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
DIGGER FELLESVERKET: En felles digital spørreundersøkelse på appen Diggle viste tydelig behovet for flere møteplasser for ungdom.(Foto: Bjørn Sodeland)

Krever bedre tilbud til ungdom

Flere lokale møteplasser og et bredere aktivitetstilbud for ungdom. Det var det klare kravet fra ungdommene som nylig møtte lokale politikere i Skien til Middag med mening.

Det var en forsiktig og litt beskjeden gjeng ungdommer som onsdag samlet seg rundt bordene på Fellesverket Innafor i Skien for å få servert kveldens forrett - vårruller. Ikke så rart kanskje, når de i tillegg hadde en voksen beslutningstaker til bords og sammen med vårrullene fikk servert et tema: «Å ta egne valg».

Men med litt mat i magen ble stemningen fort litt løsere, og Trine Almenning, fra Arbeiderpartiet, Emilie Schäffer fra Høyre, Kenneth Pedersen fra Pride, Eirin Kristiansen, leder i Skien Røde Kors og Trine Merete Sjølyst fra Skien Kulturskole fikk raskt servert ungdommens meninger.

DSC_0343
LÆRTE MYE: - Å sitte her og lytte til ungdommene har vært utrolig spennende og bare den første halvtimen har jeg lært masse, var tilbakemeldingen fra Emilie Schäffer i Høyre. (Foto: Bjørn Sodeland)

- Jeg har gledet meg til å komme og høre hva ungdommene tenker, og det var veldig moro å få invitasjonen hit i dag. Å sitte her og lytte til ungdommene har vært utrolig spennende og bare den første halvtimen har jeg lært masse, sier Emilie Schäffer, og beskriver ungdomsgjengen hun har fått til bords som både åpen og ærlig.

DSC_0367
LITT KLØNETE: Trine Almenning fra Arbeiderpartiet følte seg litt klønete da hun snakket med ungdommen rundt bordet. - Det var en ting jeg la spesielt merke til ved det som ble sagt, og det var det med å bli tatt på alvor, sier Almenning. (Foto: Bjørn Sodeland)

Hos Trine Almenning deles det også åpent og med bare gutter i eget hus, synes hun det er spennende å høre hva jentegjengen har å si.

- Dette er veldig hyggelig, men jeg tror kanskje jeg oppleves som litt klønete. Jeg spør om ting der jeg kjenner jeg har begrensninger selv og lærer veldig mye, sier hun.

Trine Merete Sjølyst fra Skien Kulturskole er også begeistret.

- Mange snakker om integrering og å høre ungdommens stemme, men her gjør dere det i praksis, sier hun.

Mellom rettene deler noen av hennes elever sine tanker gjennom dikt og tekster og vi får høre sterke ord om kvinners rettigheter, det å ta egne valg, det å følge og finne sin egen vei i livet og det å falle utenfor. Andre Holm Haugen, danselærer på Skien Kulturskole og en mann som beveger seg utenfor stereotypiene gir også en gripende skildring av det å være annerledes og hvordan man må lære seg å akseptere andres valg.

Behov for flere møteplasser

Til hovedrett er det sushi og wok. Temaet er «Hvordan er det å være ung i Skien i dag?». Her er ungdommen tydelig. Vi mangler et godt tilbud til ungdom. Det er bra å være ung i Skien, men det er kjedelig. Joda, vi har Mersmak, Skien Live og mye annet, men det meste er rettet mot voksne. Mange har vært med foreldre på ulike aktiviteter, men savner noe som bare er rettet mot dem.

Til dessert er det vafler fra Vaffelbrigaden, og diskusjon rundt temaet – «Hvordan skal Skien bli en bedre by å bo i?». Igjen er meningene mange, men på en felles digital spørreundersøkelse blant ungdommene der de skal liste opp hva de har behov for, kommer flere møteplasser opp helt på topp.

DSC_0346
EGNE VALG: På bordet til Kenneth Pedersen fra Pride, var ungdommene tydelige på behovet for å kunne ta egne valg og å få støtte for de valgene man tar. (Foto: Bjørn Sodeland)

Lært utrolig mye

Etter desserten, får de voksne anledning til å oppsummere.

- Da vi snakket om hvordan vi kan gjøre Skien til et bedre sted å bo, var ungdommene tydelige på at de ønsket flere møteplasser som dette. Det er kjempeflott at dere bruker fritida til å stille opp sånn at ungdom har et sted å møtes. Vi snakket også om at det er behov for flere voksne på skolene – helsesykepleiere, miljøterapeuter og andre som kan se deg og kanskje komme bort og spørre hvordan det går, sier Emilie Schäffer.

På Trine Almennings bord var det også mye læring.

- Det var en ting jeg la spesielt merke til ved det som ble sagt, og det var det med å bli tatt på alvor. Det er jo sånn at når man vokser opp går man gjennom ulike faser og det er første gang man opplever noe. Da er det lett for meg som kanskje har opplevd noe 20 og 25 ganger og si at slapp av, det går over. Jeg mener dere må forvente å bli tatt på alvor, uansett hvem eller hva det gjelder. Det er superviktig.

Tilbakemeldingene fra Kenneths bord var også tydelige.

- Det er viktig å kunne ta egne valg og at man får støtte i de valgene man tar. Vi snakket også om at ungdom må få mulighet til å komme ut i arbeid tidlig slike at de ikke må vente til de er 25 år før de får sin første jobb. Praksis er viktig, og vi må bidra til å gjøre det mulig.

Vil du engasjerer deg som frivillig på Fellesverket? 

Bli frivillig