Ung kvinne i parken i Porsgrunn. Sola skinner og hun smiler. Vis bildetekst
TA PLASS: Johanne mener ungdommen må ta mer plass i Røde Kors. Det jobber hun aktivt med å få til gjennom engasjementet i distriktsråd ungdom. (Foto: Bjørn Sodeland)

Vil løfte fram ungdommen

Fra Johanne var bitteliten fikk hun være med foreldrene på vakt på påskefjellet. I dag er hun selv aktiv frivillig i Røde Kors og brenner spesielt for at ungdom skal finne sin plass i organisasjonen.

Johanne Seltveit (22)
Skikkelig brysom siden 2016
Aktivitet: Tokke Røde Kors Hjelpekorps, Distriktsråd ungdom, RØFF 

Ta brysom-testen

- Jeg husker jeg alltid var stolt når pappa eller mamma trakk på seg uniformen og kjørte med snøskuter og walkietalkie opp i fjellet. Ofte fikk jeg være med opp på hytta til Røde Kors i påska selv og så hvordan folk kom innom for å slå av en prat, stille spørsmål eller få hjelp. Allerede da tenkte jeg at dette hadde jeg lyst til å bli en del av selv, sier Johanne Seltveit.

I 2016, da hun var 17-år, ble drømmen oppfylt. Johanne fikk selv uniform, walkietalkie og ble del av Tokke Røde Kors. Likevel var det noe som manglet. Når hun kikket seg rundt, var de fleste andre voksne. Hvor var de andre på hennes alder?

- På mange måter følte jeg at man ble litt raskt voksen i hjelpekorpset. Det var liten tid til å være ungdom og det var ikke mange andre på min alder. Den gangen visste jeg ikke om alt det andre Røde Kors driver med i tillegg til hjelpekorps og lurte på hvorfor det ikke fantes noe ungdomstilbud.

Jeg vil at ungdommen skal komme til orde og være med på å ta avgjørelsene i sin lokalforening.

Johanne Seltveit

Da distriktskontoret i Telemark tok kontakt i 2019 med spørsmål om hun ville delta i pilotprosjektet Ung i Røde Kors, der målet nettopp var å samle ungdom på tvers av Røde Kors sine aktiviteter, var hun ikke i tvil. Dette ville hun være med på.

- Da jeg ble med på prosjektet åpnet en helt ny Røde Kors-verden seg. Jeg ante ikke at Røde Kors gjorde så mye og at vi hadde så mange aktiviteter for ungdom og så mange aktiviteter der ungdom var representert, sier Johanne.

Selv ble hun først valgt inn som ungdomsrepresentant i Distriktsråd hjelpekorps med spesielt ansvar for oppfølging av ungdomstilbudet RØFF (Røde Kors Friluftsliv og Førstehjelp). Ikke lenge etter ble hun valgt inn i ungdommens styrende organ – Distriktsråd ungdom – som nestleder. Nå er hun leder av den samme gruppen og jobber aktivt for at ungdom skal ta større plass i Røde Kors.

- Det jeg ønsker å bidra til er å løfte fram ungdommen i Røde Kors og sørge for at de tar plass i organisasjonen. Jeg vil at ungdommen skal komme til orde og være med på å ta avgjørelsene i sin lokalforening, sier Johanne.

I dag er ungdommen representert som frivillige i de fleste Røde Kors-aktiviteter. Røde Kors har i tillegg flere dedikerte ungdomsaktiviteter.

- RØFF er et flott tilbud til ungdom som ønsker å holde på med et aktivt friluftsliv. I tillegg har vi nå fått to fellesverk i Telemark – Fellesverket Henrys Hus i Porsgrunn og Fellesverket Fratelli i Skien der ungdom kan gjøre alt fra å bare henge og spille Playstation eller skravle til å delta på gratis yogakurs eller andre spennende aktiviteter, sier Johanne som også har flere idéer på blokka.

- Da jeg var med på landsmøtet for ungdom i Røde Kors, fikk vi høre om Sogn og Fjordane Røde Kors der en av lokalforeningene har startet en besøkstjeneste for ungdom. Det er noe vi har bestemt at vi også har lyst til å få til i Telemark og nå jobber vi med å se på hvordan det kan bli en realitet, sier Johanne.

Bli frivillig