Kvinne (74) står i sentrum av Porsgrunn i rosa bobejakke med ryggen vendt mot vannet. Det blåser legg Vis bildetekst
GLAD I MENNESKER: Da Britt var ferdig i arbeidslivet bestemte hun seg for å engasjere seg som frivillig. Det har hun ikke angret på. (Foto: Bjørn Sodeland)

- Dere er lyset i vårt liv

- Jeg har alltid vært glad i mennesker. Smella går hele tiden, sier Britt Lia og ler. Siden 2010 har hun vært hekta på Røde Kors.

Britt Lia (74)
Skikkelig brysom siden 2010
Aktivitet: Våketjenesten, Besøkstjenesten, Vitnestøtte, Lokalråd omsorg

Ta brysom-testen

- Jeg gikk ut av arbeidslivet da jeg var 62 og gikk rett inn til Røde Kors, forteller Britt. Siden har hun blitt. Det takker hun i stor grad mottakelsen hun fikk da hun på egenhånd troppet opp på introduksjonskurs hos Skien Røde Kors for. Der ble hun møtt av en trivelig dame som lurte på hva hun kunne tenke seg å bidra med og ikke mange dagene etter var hun med på å arrangere lokal eldrecafé.

- Hun ble på mange måter min mentor og vi hadde det mye moro sammen. Etter hvert begynte vi å gå med spatralle på Gjerpen sykehjem og en periode lakket jeg negler så neglelakken spratt til alle kanter. De eldre elsket det, forteller Britt, som siden ble med på å få i gang et tilsvarende tilbud i Brevik.

På de lokale omsorgsboligene der fikk hun i tillegg introdusert en ukentlig frokost med juice, godt brød og pålegg servert av Røde Kors. Den samme gjengen har en gang i året vært med på grillfest på Donavall Camping og fått servert godsaker som sommerkoteletter, kyllingbryst og pølser. Damene har storkost seg.

- Hjertet mitt brenner virkelig for beboerne på Brevik omsorgsboliger og de har pleid å begynne å snakke om sommerturen til campingplassen allerede ved juletider, sier Britt.​

Kan du tenke deg noe så skjønt? Vi stod der med tårer i øynene.

Britt Lia

For noen år siden dukket en av de aller eldste damene opp med en liten bærepose i hånda og gjemte den diskre ved enden av bordet. Der stod den pent plassert til det nærmet seg slutten av festen.

- Hun var passert 90 år og helt klar i hodet. Da hun reiste seg og bad om å få si noen ord sa vi at det var jo hyggelig. Hun takket pent for maten og tok frem posen der det lå lys i flere farger og delte ut en pose til hver av oss frivillige. Vi takket selvfølgelig pent, og så kom det fra damen: «Det ligger noe mer bak, skjønner dere. Dere er lyset i vårt liv.» Kan du tenke deg noe så skjønt? Vi stod der med tårer i øynene, sier Britt.

Episoder som dette er nettopp det Britt synes gjør alt arbeidet verdt det. For Britt er en omsorgsperson. Gjennom besøksvennene er hun et lys i hverdagen, gjennom vitnestøttene gir hun bistand til mennesker som har behov for noen å snakke med før de skal vitne i en rettsal og gjennom våketjenesten bidrar hun med en hånd for mennesker som trenger noen som kan være med dem i livets siste timer.

Meld deg frivillig her