Millionstøtte til Røde Kors fra lokalt næringsliv
Godt utstyr kan bety forskjellen mellom liv og død, sier Seljordsbaker Mogens Iversen. Sammen med 40 lokale bedrifter og stiftelser har han bidratt med 1,1 millioner til nytt vannredningsutstyr.
Det er mørkt, det blåser kraftig, snøen føyker og sikten er dårlig. I vannet ligger en ung jente og flyter. Alarmen har akkurat gått, og Seljord Røde Kors rykker ut med godt trente mannskaper ikledd solide varmedresser. Ribben og vannskuteren, som står klare på henger, kjøres ut og sjøsettes. Undervannsdronen, som kan gjøre søk ned til 100 meter, er med dersom det skulle bli behov for den.
Denne gangen er det heldigvis bare en øvelse, men for mannskapene fra Seljord Røde Kors er det alvor. Liv har gått tapt på Seljordsvannet før, og når en skarp alarm går og noen er savnet er det de lokale frivillige som må ut for å søke. De siste tre årene har hjelpekorpset i Seljord jobbet med et mål om å ruste opp kapasiteten sin på vannredning. Nå begynner riktig utstyr å komme på plass. Mye takket være lokal finansiell støtte. Fokuset fremover blir på kompetanseheving.
- De siste tre årene har vi fått inn til sammen 1,1 millioner kroner fra lokale bedrifter og via søknader til Gjensidigestiftelsen og Stiftelsen UNI. Det har gjort det mulig å skaffe utstyret vi bruker ute på vannet i dag og ruste opp kommandosentralen på Røde Kors-huset, sier Knut Inge Brekka Skoland i Seljord Røde Kors.
- Ganske komfortabelt
Tilbake på vannet, svinger vannskuteren inn foran brygga der åtte av lokalforeningens støttespillere følger spent med. De er på plass for å få en demonstrasjon av hvordan det nye utstyret fungerer. Renske Stel, jenta som ligger i vannet, blir plukket opp med vannskuteren, men sluppet like raskt uti igjen. Nå er det nemlig båten sin tur til å plukke henne opp. Med kraftige lyskastere lokaliserer M/S Lumen henne, slipper ut et plastnett i vannet og ruller henne raskt inn i båten. Oppdraget er utført, og ifølge Renske selv var det en helt grei opplevelse.
- Egentlig var det ganske komfortabelt. Med tørrdrakt og gode klær merker du ikke så mye forskjell på om du er på land eller i vann, sier hun og smiler, og klager absolutt ikke på rollen hun som fersk aspirant i hjelpekorpset har fått i kveld.
Ingen blir borte på en solskinnsdag
Også Bjønn Rue og Torvild Vala, som bemanner båten under øvelsen, er godt fornøyde og setter stor pris på utstyret næringslivet har sponset.
- Folk forsvinner aldri på en solskinnsdag. Det er stort sett snø, regn eller annet uvær. Under forrige aksjon jeg deltok på var jeg ute i ti timer. Da er for eksempel drakta jeg har på i dag god å ha for å holde varmen og det er viktig at alt utstyret fungerer. At vi nå i tillegg til båt med sonar har fått en drone som kan hjelpe oss å se nærmere på ting hvis vi gjør et funn er også helt essensielt. For oss er utstyr veldig viktig. Vi gjør dette frivillig og da betyr det mye både for komfort og sikkerhet, sier Rue.
Vet mye på forhånd
Etter øvelsen møtes alle i garasjen på Røde Kors-huset. Der henger en flatskjerm med bilde av en person og litt info om hvem dette er.
- Før vi rykker ut møtes vi alltid i garasjen. Der finner mannskapene informasjon om den savnede på skjermen. Har vi et bilde legges det inn, sammen med mål og annen informasjon som kan være relevant. Jeg tror vi er relativt innovative og vi har løftet oss mange hakk digitalt, sier Skoland.
På kommandorommet er det tre flatskjermer til, der det blant annet kan lastes opp ulike søkeprofiler avhengig av historien til den som er savnet. For eksempel finnes det ofte flere fellestrekk når det gjelder hvor det er mest sannsynlig å finne mennesker med selvmordsrisiko. Maler av denne typen kan være til god hjelp for å gi en pekepinn om hvordan man skal gå frem i et søk. Et smartboard i enden av rommet, kan brukes til å hente opp kart og tegne opp områdene som skal søkes i. Disse kan så sendes direkte på GPS til lagene som skal ut og lete. En egen sporlogg følger bevegelsene til hvert lag og gir nøyaktig oversikt over hvilke områder som er dekket. Dukker det opp tomme felter og den det søkes etter fortsatt er savnet, kan det være det må settes i verk ekstra tiltak for å dekke disse. Er det utfordrende terreng, kan det bli aktuelt å søke med båt eller vannskuter fra sjøsiden, eller man må vurdere å tilkalle ekstra klatremannskaper.
Naturlig å støtte
På dagens demonstrasjon er flere lokale firmaer representert. Samtlige forklarer viljen til å bidra med tryggheten nærværet til Røde Kors gir i lokalsamfunnet.
- For oss som driver campingplass her i området var det egentlig ikke noe alternativ å si nei til å støtte Røde Kors. I perioder, som under Countryfestivalen, er det samlet rundt 200 mennesker her i området, de er ved vannet og det nytes gjerne alkohol. Skjer det noe her, som at noen faller på vannet, er det avgjørende at Røde Kors er i nærheten og kan bistå med båt og livreddende førstehjelp, sier Solfrid Bjørge fra Seljord Camping.
Sigmund Telnes, som driver Telnessanden Camping er av samme oppfatning.
- Røde Kors gjør en kjempeinnsats lokalt – helt ubetalt. I ei turistbygd som her er det viktig at de er til stede og kan rykke ut når noe skjer, sier Telnes.
Følgende deltakere var til stede på demonstrasjonen i Seljord:
Kenneth Haugland, Aspit
Sigmund Telnes, Telnessanden Camping
Roar Johansen, Alf Johansen AS
Olav Prestårhus, Joker Flatdal
Mia Søndrål, Joker Flatdal
Mogens Iversen, Aasmundsen Bakeri,
Solfrid Bjørge, Seljord Camping
Kristin Johansen, Alf Johansen