BETYR MYE: Nawras Bin Khadra er en av flere frivillige som i fjor sommer bidro på Ferie for alle. Tidligere har han selv deltatt som gjest og er ikke i tvil om verdien av tilbudet. – Jeg vet hva det betyr for de som er med å få mulighet til å komme på en ferie som dette, sier han. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
BETYR MYE: Nawras Bin Khadra er en av flere frivillige som i fjor sommer bidro på Ferie for alle. Tidligere har han selv deltatt som gjest og er ikke i tvil om verdien av tilbudet. – Jeg vet hva det betyr for de som er med å få mulighet til å komme på en ferie som dette, sier han. (Foto: Bjørn Sodeland)

Over 300 telemarkinger får ikke ferie

Telemark Røde Kors har i vår måttet gi avslag til 89 familier som har søkt plass på Ferie for alle, et ferietilbud til familier med svak økonomi.

Førstkommende søndag reiser 63 forventningsfulle foreldre og barn på en fire dagers ferietur til kysten med Telemark Røde Kors. Der skal de, i tillegg til å overnatte på hotell, få oppleve kystlivets gleder med bading og lek i strandkanten, tur i badeland og båttur i skjærgården. I løpet av sommeren, blir det også en tur med 50 gjester til leirstedet Haraldvigen utenfor Kristiansand i juli og en byferie i Kristiansand med 66 gjester i august.

- Sommerferien er noe de fleste barnefamilier gleder seg og ser fram til i flere måneder før skoleklokka endelig ringer ut for siste gang i slutten av juni. Da går turen til hytta, til Tusenfryd, Dyreparken eller kanskje til utlandet for å slappe av, hente krefter og oppleve noe nytt. For noen er dette derimot en tid da forskjellene blir ekstra tydelige. Ikke alle familier har de ekstra midlene som skal til for å prioritere ferie. Det ønsker Røde Kors å gjøre noe med gjennom Feire for alle, sier Anne Wåsjø Hals i Telemark Røde Kors.

Siden påske, har hun jobbet med å få på plass sommerens tilbud og gått gjennom søknader fra familier som ønsker å delta.

anne_portrett
TUNGT Å SI NEI: Anne Wåsjø Hals i Telemark Røde Kors synes det er tungt at organisasjonen må gi avslag til så mange barnefamilier. (Foto: Bjørn Sodeland)

Tungt å gi avslag

I år har Telemark Røde Kors fått inn søknad om å delta på tur fra 129 familier, eller til sammen 490 personer. Denne gangen må 311 av dem blir hjemme på grunn av mangel på plass og midler.

- Vi har begrenset med plasser, midler og frivillige til å gjennomføre dette tilbudet. I år har søknadsbunken vært ekstra stor, og en veldig stor andel av de som har ønsket å være med må dessverre bli hjemme. Det er tungt å bli tvunget til å gi så mange avslag. Samtidig er det helt fantastisk å kunne gi tilbakemeldingen til de som får være med om at endelig kan de få reise på en etterlengtet ferie, sier Wåsjø Hals.

Avhengig av frivillig innsats

I Telemark arrangerer Røde Kors turer i alle skolens ferier. Turene er ledet og tilrettelagt av frivillige, som selv setter egen ferie på hold for å bistå.

- I sommer stiller til sammen 18 frivillige fra Røde Kors opp for å sørge for at våre gjester får en flott opplevelse. Uten deres bidrag hadde det ikke vært mulig å opprettholde dette tilbudet. Nå jakter vi på flere frivillige som kan bidra når vi i høst drar på storbyferie til Oslo og i vinter setter kursen til fjells for å stå på ski, sier Wåsjø Hals.

Ferie for alle

  • Ferie for alle er et gratis ferietilbud til barnefamilier med svak økonomi.
  • Alle søknader om plass må gå gjennom en kontaktperson i NAV, skolehelsetjenesten, barnevernstjenesten, sosialtjenesten eller andre offentlige instanser.
  • Deltakende familier må ha minst ett barn i alderen 6-13 år.