BÅTVANT: Per-Atle Einan er båtvant, mens for Røde Kors-frivillige Anette Nilsen-Lukose og de deltakende barna er båtlivet noe nytt og spennende. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
BÅTVANT: Per-Atle Einan er båtvant, mens for Røde Kors-frivillige Anette Nilsen-Lukose og de deltakende barna er båtlivet noe nytt og spennende. (Foto: Bjørn Sodeland)

På tokt med Røde Kors

I sommer har skipper Per-Atle Einan invitert til tre seilturer langs Telemarkskysten. Med seg har han en frivillig fra Røde Kors og fire heldig barn som har fått oppleve sjøen fra sin beste side.

- Vi har hatt med oss barn som aldri har badet i saltvann og aldri satt sin fot i en båt. Etter en dag ombord har de blitt skikkelig båtvante, bidratt som mannskap og lært seg grunnleggende knuter, skryter Per-Atle, før han kaster seg i vannet for en avkjølende dukkert.

For selv om vi er på sjøen og det blåser ganske friskt, er det så varmt at det må mange dukkerter til. Det er sydenstemning i Telemark.

UNO-ekspert

På dekk har barna tatt seg en pause i skyggen for å spille UNO, og får for en gangs skyld spille uten den selvutnevnte UNO-eksperten Per-Atle.

- Jeg vinner lett, hver eneste gang, sier Per Atle og flirer, til ville protester fra ungene.

I dag har de fått besøk av båten til Sjøtjenesten i Telemark, som bemannes av frivillige fra Porsgrunn Røde Kors. Denne gangen er det kun for å hilse på og levere litt lakrisbåter og krabbesnører, men de har også fått hilse på mannskapet tidligere.

- Røde Kors-båten stikker alltid innom og det er et av de store høydepunktene på turen. Da får vi være med ut og hoppe litt på bølgene, noe som er skikkelig moro, forteller Per-Atle.

Blir godt kjent 

I tillegg til barna som er så heldige å få være med på seilasen, har Per-Atle også med seg Anette Nilsen-Lukose. Hun har tidligere vært med Røde Kors som frivillig på sommerleir i Kristiansand og på dagstur til Tusenfryd. Dette er første gang hun mønstrer på som frivillig mannskap på en seilbåt.

- Dette er helt nytt for meg, men får jeg mulighet til å bli med igjen er det garantert ikke siste gang. Det som er så flott med denne turen er at vi er en liten gjeng som får veldig god kontakt og blir veldig godt kjent, sier Anette.

Fakta

FAKTA

I sommer deltar nesten 150 personer på Ferie for alle med Telemark Røde Kors. Vi reiser i tillegg til seiltur på hotellferie i Langesund, overnatting i Kristiansand, hyttetur utenfor Helgeroa og på dagsturer til Tusenfryd. Tilbudet er gratis og er rettet mot familier med presset økonomi.