BÅLSJEF: Kaurin Hansen er kveldens bålsjef og ved hjelp av never og sirlig stablede vedkubber får han i løpet av få minutter fyr. I bakgrunnen sitter Tommy Andersen og nyter utsikten. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
BÅLSJEF: Kaurin Hansen er kveldens bålsjef og ved hjelp av never og sirlig stablede vedkubber får han i løpet av få minutter fyr. I bakgrunnen sitter Tommy Andersen og nyter utsikten. (Foto: Bjørn Sodeland)

Pass deg Lars Monsen

Kaurin Hansen fra Røde Kors sin nettverksgruppe for unge i Skien har på kort tid blitt rene Lars Monsen. Fra å knapt å krysse dørterskelen er han nå på tur hver eneste uke.

Sola er på vei til å gå ned i horisonten, høstkulda har begynt å sige på og en sulten og sliten gjeng er klare for å grille pølser på Rustankollen, et av Skiens mange utsiktspunkter. Herfra har de fritt utsyn helt til Porsgrunn og mens de fleste har satt seg godt til rette i solveggen og bare nyter utsikten, er Kaurin Hansen (25) godt i gang med å gjøre klart til å fyre opp bålet.

- Du er rene Lars Monsen du, Kaurin, sier Brit Marie Lindal mens Kaurin Hansen rutinert stabler vedkubber. Dette har han gjort før. Torjerd Sofie Moripen får beskjed om å hente never og småkvist og ikke lenge etter knitrer det fint i flammene, som etter hvert må gjøre sitt beste for å konkurrere med den vakre solnedgangen om oppmerksomheten.

Til tross for at temperaturen er på vei godt under ti plussgrader og flere av de andre turgåerne for lengst har tatt på seg fleece og ull, sitter Kaurin i bare singlet. Han har ingen planer om å følge flokken når det gjelder klesvalg.

- Det skal mye til før jeg fryser. Jeg er jo tross alt fra Mo i Rana, forteller Kaurin.

201013__sviddepølser_nettverkforunge_nettside
UTEN MAT OG DRIKKE …: Grillspidd og godt svidde pølser er klassisk turmat. (Foto: Bjørn Sodeland)

Enormt behov

På veien opp til toppen har Kaurin allerede tatt på seg lederrollen og i den bratte hellinga på slutten er han hele veien i front. Han skravler på inn- og utpust og gir inntrykk av både å være kjent i terrenget og vant til å gå på tur. Når de frivillige turlederne et lite øyeblikk er i ferd med å tråkke inn på feil sti, er det også han som sier stopp og sørger for at alle snur. Men det har ikke alltid vært sånn.

- Da jeg først kom i kontakt med Røde Kors gikk jeg med stokk og veide 7-8 kilo mer enn jeg gjør nå. Nå har jeg satt stokken på utstilling i stua og er ute på tur så ofte jeg har mulighet, sier Kaurin.

For å flytte fra Mo i Rana til Skien ble tøffere enn han hadde forventet.

- Jeg kjente ingen og visste ikke hvor jeg skulle gå. Jeg hadde virkelig behov for noe som dette, men det tok nesten et år før jeg fant ut at Røde Kors nettverk eksisterte, sier Kaurin.

Han er overbevist om at det er flere i byen som har samme behov som han, men fortsatt er på leting etter et tilbud.

- Jeg er sikker på at 90 prosent av de som har behov for å være med i en gruppe som dette ikke en gang vet at tilbudet eksisterer. Selv lette jeg virkelig, men fant ingenting. Jeg hadde ingenting å finne på og kom meg ikke ut døra. Folk trenger å komme seg ut. For meg handlet det om dørstokkmila og når jeg først krysset dørterskelen fikk jeg plutselig et lite gjennombrudd med bedre helse og et bedre liv, sier Kaurin.

Gir mye

Dørstokkmila er også noe Henriette Mydland, som sammen med Brit Marie Lindal og Torjerd Sofie Moripen i dag er med som frivillige turledere, har kjent på.

- Da jeg meldte meg som frivillig her, trengte jeg mer nettverk selv også. Her møter man andre mennesker og har noe fast å gå til. Jeg kommer meg ut på tur og slipper å gå alene. Det er lettere å komme forbi den såkalte dørstokkmila. Det gjør noe med humøret å komme seg ut på tur og nå er jeg til og med ute om det øsregner, sier Henriette.

For Torjerd, som de siste årene har vært bosatt i Bergen der hun har gått lærerstudiet og nå har kommet hjem og begynt å jobbe, gir også det frivillige engasjementet mye.

- Jeg var med som frivillig her før jeg flyttet og da jeg kom tilbake fikk jeg spørsmål fra Røde Kors om jeg kunne tenke meg å bidra igjen. Dette er en fin og hyggelig aktivitet å være med på. Det er også sånn at de fleste i min omgangskrets foreløpig ikke har flyttet hjem og fortsatt bor i Bergen eller Oslo. Derfor synes jeg også det er fint å kunne gå til noe fast og ha et fellesskap med noen her i byen, sier Torjerd.

201013_frivillige_nettverkforunge_nettside
GJØR NOE MED HUMØRET: Brit Marie Lindal, Torjerd Sofie Moripen og Henriette Mydland er frivillige i nettverksgruppa for ungdom. Turene og samværet med resten av gjengen gjør noe med humøret. (Foto: Bjørn Sodeland)

Blir kjent med nye mennesker

Det blir mørkt før de frivillige og deltakerne på nettverksgruppa vender nesa hjemover. Den friske lufta har gitt god farge i kinnene til hele gjengen. Det er torsdag og snart helg, men allerede har gruppa begynt å forberede seg til neste samling. Hver mandag og torsdag skjer det nemlig ulike aktiviteter i regi av nettverksgruppa, fra frisbeegolf eller tennis til turer i skog og mark eller langs sjøen.

- Jeg synes det er veldig koselig å være med her og stiller opp nesten hver gang. Det er deilig å ha noe fast og gå til. Jeg er ikke i tvil om at dette er et bra tiltak. Nettverk er et bra sted å bli kjent med nye mennesker på og en fin mulighet til å prøve seg på forskjellig fritidsaktiviteter, sier Tommy Andersen (28) og anbefaler alle unge mennesker som har behov for noe å gjøre til å ta kontakt med Røde Kors nettverk sin ferske ungdomsgruppe.

Fakta om nettverk for unge

  • Skien Røde Kors har lenge hatt en nettverksgruppe for mennesker som av ulike grunner har behov for å bygge opp en ny vennekrets.
  • I vår ble det startet en egen nettverksgruppe for unge mellom 18 og 35.
  • Gruppa har fast aktivitet hver mandag og torsdag, i tillegg har de flere arrangementer både i helger og i andre ukedager.
  • Kontakt: line.lia@redcross.no for mer informasjon.


Bli frivillig

Bli støttemedlem