220615 tone merete portrett uformelt lite

Det lille tannhjulet

- Det er vanskelig å ikke kunne fikse problemene til dem man har rundt seg, men alle må leve gjennom sin egen smerte, sier Tone-Merete Hansen som er ny distriktsleder for Vestfold og Telemark.

Den nye daglige lederen av Vestfold og Telemark Røde Kors sitter på en benk i hagen foran gamlehuset på sommercampen Eidene i Tjøme.

- Det vi som medmennesker først og fremst kan gjøre for andre, er å gi dem rundt oss en dytt på veien til et bedre liv, sier hun.

Fuglene kvitrer, sommerblomstene blomstrer og humlene suser rundt oss. Erfaringene fra et innholdsrikt liv, har lært henne at balanse i livet er viktig. Balanse mellom det formelle og det å spøke og le litt og balanse mellom fritid og jobb.

- Da jeg som 52-åring plutselig ble single, måtte jeg brått finne ut av hvem jeg egentlig var. Frem til da hadde jeg alltid vært noens datter, søster, kone og mor. Alltid hatt en rolle. Så måtte jeg plutselig bli kjent med meg selv igjen, sier hun tankefullt.

Prosessen som da fulgte, er en skikkelig smånerdete leder verdig. I jakten på seg selv begynte hun å løpe. På joggeturene begynte en verdiprosess å ta form. Hun utformet fire verdier som skulle beskrive hvem denne Tone-Merete egentlig er – ribbet for alle roller og forventninger.

- Jeg endte opp med et «verdidokument»… jeg tuller ikke…. Jeg har det skriftlig! Der definerte jeg meg selv med ordene: «Nysgjerrig, livsglede, relasjoner og autentisk», sier Tone-Merete mens hun ler litt av seg selv.

«Nysgjerrig»

Den nye lederen vår har vokst opp i Stavern. Hun har bodd i Danmark og Dubai og har siden desember 2008 jobbet med salg og ledelse i Kongsberg Digital. Der har hun ledet et internasjonalt utviklingsmiljø som i hovedsak har laget simulatorer for maritime skoler og akademier. Hun er gift for tredje gang og har tre egne barn som når er voksne.

- Jeg liker å prøve nye ting og jeg sier ja til det meste. Jeg bruker min verdi «nysgjerrighet» til å utfordre meg selv, forklarer hun.

Hun løp halvmaraton for første gang, begynte å bade gjennom vinteren og bestemte seg for aldri å bli satt. Jobben som daglig leder av Vestfold og Telemark Røde Kors var som om den var skjebnebestemt.

- Jeg hadde vært til og fra jobbsøk og var egentlig inne i en god jobbeperiode, men da jeg så denne jobben, føltes det som noe jeg måtte gjøre. Jeg ville prøve ut noe som var mer meningsfylt. Drivkraften i frivilligheten er det som er mest spennende i denne jobben, syns jeg.

Hverdagen som leder for frivilligheten, forventer hun at blir ganske annerledes enn de jobbene hun har hatt til nå. Selv om kalenderen enn så lenge er rimelig tom, er planene for de neste 100 dagene inn i jobben mer enn staket ut. En ny organisasjonstruktur skal innarbeides og hun vil rekke å bli kjent med alle de ulike aktivitetene som foregår i fylkets lokalforeninger. En god dose nysgjerrighet vil komme godt med da.

«Livsglede»

Tone-Merete elsker god mat og viser sin kjærlighet til menneskene rundt seg gjennom grytene. På kjøkkenet hjemme i Tønsberg, er hyllene fylt opp av krydder og spennende sauser. Verdien «livsglede» handler for henne om å spise god mat, nyte deilig vin, dra på en kino med noen hun er glad i og å bruke kroppen i naturen.  

- Jeg bestemte meg for å tørre å bli sliten.

Hele fem halvmaratoner er det blitt på de siste årene og dagen er ikke komplett uten en liten joggetur.

Dietten er vegetarisk. Hun er andelseier på en andelsgård og det beste hun vet er å trekke opp helt ferske grønnsaker fra jorda og lage grønnsaksbaserte retter med dem.

- Jeg syns grønnsakene smaker enda bedre etter en dugnadsjobb og når de nettopp er dratt opp fra jorda.. ja, da trenger en egentlig ikke så mye krydder.

Men den grønne curry-pasten kunne hun ikke klart seg uten.

- Den hadde jeg tatt med til en øde øy, sier hun og ler.

«Relasjoner»

Tone-Meretes første mann traff hun i Dubai da hun jobbet der. De tre fikk barn, men da forholdet røk, tok hun med seg barna på 3, 7 og 9 år hjem til Norge. Familien har kjent på kroppen hvordan det er å være to-kulturelle og hvordan det er å skulle integrere seg i et samfunn der en ser annerledes ut enn majoriteten.

- Barna har nok kjent på noen ting etter at de kom til Norge. Denne to-kulturelle opplevelsen fikk meg til å melde meg som frivillig som flyktningguide.

Fra 2016 jobbet hun som frivillig med integreringsarbeid på en kafé i Horten som en venninne drev. Fortsatt ligger hennes hjerte nært integreringsarbeid og flyktningpolitikk.

To år etter at hun kom tilbake til Norge møtte hun sin andre mann og lagde et hjem med 5 barn som alle var godt på vei inn i en travel tenåringstid. Huset var bestandig fullt av mennesker og paret fikk 15 fine år sammen. Men tiden endret dem, og livet tok nok en uventet vending.

- En går ikke gjennom livet helt uten skrammer, men jeg tror jeg er flink til å bruke opplevelsene til å vokse som menneske. Nå har jeg funnet kjærligheten igjen og gjennom verdiprosessen er jeg blitt mer ydmyk og ikke så skråsikker som jeg var før.    

«Autentisk»

Å være autentisk handler om å være ekte og Tone-Merete forsøker å være ekte i alt hun gjør.

- Jeg liker ikke mennesker og ting som gir seg ut for å være noe annet enn det de er. Jeg liker kvalitet, men like mye at ting og mennesker er ordentlige, sier hun.

Nå håper Tone-Merete at hennes erfaringer, både personlige og som leder, kan være med på å bidra til å gjøre en liten forskjell i livene til folk.

- Jeg prøver å leve på en måte som gjør at jeg på en best mulig måte bidrar til å være et lite tannhjul i et godt samfunn.