Dame står i grønnsakshage og smiler. Det er sol. Vis bildetekst
Live Kristine Løken er klar for å skape matglede og inspirere ungdom til å bruke gammel kunnskap til å lage sunn, god og næringsrik mat.

Tilbake til fremtiden

Sunn, god mat og gammel kunnskap skal skape ny glede for ungdommene i Grenland. Fellesverket Fratelli og deres nyansatte Live Kristine Løken har satt i gang et spennende prosjekt i huset på Gimsøy.

Over lengre tid har det vært interesse for matkultur, dyrking og sanking på Fellesverket i Skien og Porsgrunn. Nå er denne interessen blitt til prosjektet «Tilbake til fremtiden».

Målet er å gi ungdom kunnskap om sunn og bærekraftig matkultur i tillegg til å vise dem sammenhengen mellom mat og helse.
Fremover skal ungdom og frivillige dyrke i egen hage, sanke og høste fra naturen, samt etablere en ungdomskafé, der maten som er sanket i naturen og i egen hage skal benyttes til glede for ungdommene i Skien.

En dame smiler mellom tomatplanter i et drivhus
Jorun er en av de frivillige som har en spesiell interesse for dyrking og sanking.

- Det at ungdommen lærer hvor maten kommer fra og at de får lyst til å lage mat er kjempeviktig og jeg håper vi snart ser masse matglede og matinteressert ungdom som kan litt om sanking, dyrking og matlaging, sier Live Løken som 1. august startet som kokk og miljøarbeider på Fratelli.

Rett etter at skolen slutter kan ungdommer komme til Fellesverket Fratelli. Der får de gratis hjemmelaget varm mat, drikke og smoothies.

Tidligere holdt denne møteplassen for ungdom til i et lokale uten hage og kjøkken og kalte seg Innafor. Mange av ungdommene som brukte denne plassen, etterspurte et større kjøkken, turer og dyrking av mat.
Dette tok ungdomshuset på alvor. De sendte søknad til stiftelsen Damm og fikk bevilget 1,2 millioner til prosjektet.

220907 indisk aften fratelli gruppebilde via mobil liten
Hagen er ofte sentrum for aktivitetene på huset og ved besøk blir det fort litt fotografering blant plantene.

Glemte kunstner

Mange vet ikke hvordan vi kan bruke mangfoldet i naturen, og vi har glemt mye av den gamle kunnskapen som alltid har gått i arv.

I Norge er det trygt og gratis å være ute i naturen og gjennom Allemannsretten har alle rett til å kunne høste i naturen rundt oss. Dette er en veldig fin måte å bli kjent med området du bor i, og det er bra for helsa å være ute og bevege seg.  Det handler om å oppdage noe uoppdaget og å dra nytte av viltvoksende planter, bær og frukter som vi omgir oss med til daglig. Å drive med sanking er noe alle kan, når som helst på døgnet, når som helst på året.

- I går, da vi feiret pride på huset, var det mange av ungdommene som skrøt av maten. De sa at det var den beste maten de hadde smakt og det er veldig fine tilbakemeldinger å få. Da vet vi at vi gjør noe riktig. Vi lagde mat av det vi fant i hagen. Salater, potetsalat med urter og hvitløk, mikrospirer, bønner og tomater... for å nevne noe, sier Live og smiler.

Ved å bruke naturen til å sanke egen mat kan ungdommene få større kunnskap og et mer bevisst forhold til hvor maten vi spiser kommer fra. Det er ikke vanskelig å begynne med sanking, og det trengs hverken mye tid eller veldig spesielt utstyr for å få det til. Det som derimot kreves er en grunnleggende kunnskap om hva som kan plukkes og hvordan, slik at man plukker og sanker på en bærekraftig måte, og dermed opparbeider seg kunnskap om hvordan det som sankes kan brukes i matlaging. 

Det er det ungdommene skal lære gjennom prosjektet.

Andre saker om Fellesverkene

Vårball for ungdom

Middag med pandemi-tanker

Ungdom hjelper ungdom

Hvorfor dette er viktig

  • Hvert tiende barn vokser opp i familier som har lav inntekt over lengre tid. Andelen har økt sterkt de siste årene, og fortsetter å øke. Unge som vokser opp i fattigdom er mer utsatt for utenforskap og kan i mindre grad delta i organiserte fritidsaktiviteter enn andre unge. Gratis lavterskeltilbud som favner bredt og som ikke virker stigmatiserende er derfor viktig.
  • 1 av 4 unge i alderen 16-24 føler seg ensomme. Tallet på ensomhet har aldri vært høyere siden Ungdata startet.  1 av 3 unge i alderen 13 og 17 plages av bekymringer og føler at «alt er et slit». Mange barn og unge opplever stress og press og omfanget av psykiske helse-plager fortsetter å øke. Selvmord er største dødsårsak blant unge mellom 15 og 29 år.
  • Mange ungdom i Skien henger på MC Donalds på senteret som ligger et stenkast fra Fratelli. Årsaken til det er flere; at de ikke kan eller gidder ikke å lage mat fra bunnen, det er tidsbesparende, det er sosialt å møtes rundt bordet og MC Donalds er et billigere alternativ enn mange andre spisesteder. Flere ungdommer i Skien bor hjemmefra for å gå på skole. Matvareprisene øker og flere sier de ikke har råd til å kjøpe inn variert mat. Grønt blir ofte bortprioritert.

- Vi skal bruke mat og måltid for å legge til rette for et godt sted å være for ungdommene, samt øke kunnskapen og interessen for god mathelse med innsikt i sunn og bærekraftig matkultur. Prosjektet vil også bidra til å øke fellesskap, læring, sosial utjevning, inkludering og integrering, forteller leder for enhet Fellesverk på distriktskontoret Tonje Skåte Pettersen.

306643675_459539869440491_1128967420453535288_n
September ble det laget mat i regnbuens farger for å markere Pride.