Reddet et liv på sju minutter
Da bilen foran brakk kraftig av til venstre og krysset midtrabatten visste Tore Anton at han ville få behov for førstehjelpskunnskapene sine. De neste minuttene bidro hans innsats til å redde et liv.
Det begynte med at den store SUVen som lå foran meg kjørte veldig vinglete. Så dro den over til venstre og hoppet over midtrabatten før den kom tilbake igjen i riktig fil og havnet i grøfta, forteller Tore Anton Svanes engasjert.
Han forstod umiddelbart alvoret i situasjonen, parkerte sin egen bil og hoppet ut for å se hva som hadde skjedd.
- Mannen bak rattet var rimelig blek, og da jeg undersøkte ham hadde han ingen puls. Da dro jeg ham ut av bilen og begynte med hjertekompresjoner med en gang, sier Tore Anton.
I sju minutter, som ifølge ham selv føltes som en evighet, holdt han på, og plutselig kom mannens pust tilbake.
- Det er tungt å gi hjertekompresjoner, og sju minutter er lenge. Underveis måtte jeg ta av meg genseren og legge den under knærne for å avlaste dem. Når han begynte å puste la jeg ham i stabilt sideleie, men da ambulansen kom stoppet hjertet igjen. Heldigvis klarte de å gjenopplive ham, sier Tore Anton.
- Det er tungt å gi hjertekompresjoner, og sju minutter er lenge.
Avgjørende kunnskap
Hvert år får rundt 3000 mennesker hjertestans når de ikke er på et sykehus. For hvert minutt en person ikke puster, reduseres sjansen for å overleve med hele 10 prosent. Det betyr med andre ord at innsatsen mannen eller kvinnen i gata gjør i minuttene mens de venter på ambulanse er helt avgjørende.
Nå er ikke Tore Anton den gjennomsnittlige mannen i gata. Hans interesse for førstehjelp startet en gang på 70-tallet da han engasjerte seg i Røde Kors sitt hjelpekorps på Ulefoss. Siden den gang har han måttet bruke kunnskapene sine flere ganger, både i jobbsammenheng i forsvarets utenrikstjeneste, som sykepleier og på privaten.
- Jeg stopper bestandig for å hjelpe når noe skjer. Det ligger i ryggmargen. For noen år siden kom jeg for eksempel forbi en bil som stod litt rart parkert. Jeg stoppet, gikk ut og der lå det en dame som skulle føde. Det var midt på vinteren, grisekaldt og jeg tok i mot et lite barn. Det var helt fantastisk, sier Tore Anton.
Han mener førstehjelpskurs burde være obligatorisk på alle arbeidsplasser og er i tillegg opptatt av behovet for å repetere regelmessig.
- For meg er det helt naturlig å sørge for at jeg hele tiden er oppdatert på førstehjelp. Derfor tar jeg jevnlige kurs. Har man basiskunnskapene, vet man hva man skal gjøre, man kan utføre kompresjoner der det er nødvendig og får raskt oversikt over en situasjon slik at man kan iverksette nødvendige tiltak i samarbeid med andre på stedet, sier Tore Anton.
Viktig å gjøre noe
I en undersøkelse utført av Respons Analyse for Røde Kors i 2018 , oppgir seks av ti at de ikke tør å gi førstehjelp. Åtte av ti sier de er redde for å gjøre vondt verre og fem av ti er usikre på hva de skal gjøre. Bare en av fem kan oppgi nødnummeret 113. Tore Anton mener det bildet kunne sett helt annerledes ut dersom flere hadde tatt kurs regelmessig.
- Det gir en egen trygghet å vite at man kan hjelpe til dersom behovet melder seg. Alle kan komme utfor hendelser der det er avgjørende å kunne førstehjelp. Det kan være snakk om en hjertestans, en trafikkulykke, et barn som faller i vannet eller en annen alvorlig hendelse. Jo flere som kan førstehjelp jo større er sjansen for at det går bra. Skjer det noe med deg selv er det også trygt å vite at de rundt deg ville reagert, sier Tore Anton.
VIKTIGE NØDNUMMER
Ambulanse 113
Politi 112
Brann 110
Giftinformasjonen 22 59 13 00