Reddet fra brann - nå vil de selv hjelpe
For under et år siden fikk Amir og Habib hjelp av Røde Kors i forbindelse med en alvorlig brann på Mandheim asylmottak på Rjukan. Nå ønsker de selv å bidra og har begge blitt aktive hjelpekorpsere.
Tekst: Bjørn Runar Foss Sodeland/Telemark Røde Kors
31. desember 2016 stod Mandheim asylmottak på Rjukan i full fyr. Flammer og røyk veltet ut av bygget og neste 50 beboere og over 20 nabohus ble evakuert. Blant beboerne var Amir Khosrai. Bare noen uker før hadde han kommet til Rjukan fra Kvinesdal med det lille han hadde av eiendeler og klær. Nå stod han tynnkledd og kald i vintermørket og så alt forsvinne i flammehavet.
Nede i sentrum skjønte kompisen Habib Asad at noe var galt. Han kastes seg på sykkelen, klar til å hjelpe alle vennene som nå var i nød.
- Da jeg kom fram var hele området sperret av. Det var ikke mulig å komme fram og få oversikten. Utenfor sperringen snakket jeg med noen fra Røde Kors som hjalp til med å kjøre beboere med røykskader til legevakten og vi ble enige om at jeg kunne hjelpe ved å bli med som tolk, sier Habib.
Røde Kors hjalp oss med alt - mat, klær, overnatting - alt.
Dramatisk natt
Det ble en dramatisk og travel natt for Habib og Amir, brannmannskaper, flykninger og frivillige fra Røde Kors. Det lokale Røde Kors-huset ble åpnet opp for overnatting. De evakuerte sov i sofaer, på madrasser på gulvet, på bordene og der det ellers var mulig å få seg en blund på øyet. Dørene til en matbutikk ble åpnet så alle som hadde behov for noe å spise skulle få mulighet til det, og Røde Kors startet umiddelbart en klesinnsamling for å få klær og utstyr til alle som hadde behov for hjelp.
Amir var blant dem som takket være Røde Kors fikk tak over hodet og klær på kroppen.
- Jeg bodde i fjerde etasje på Mandheim og hadde ingenting da jeg stod på utsiden etter at vi hadde blitt evakuert. Røde Kors hjalp oss med alt – mat, klær, overnatting – alt, sier Amir.
Nordmenn har en veldig bra kultur. De hjelper hverandre.
Måtte gjøre noe
Det var etter denne opplevelsen både Habib og Amir bestemte seg for at de måtte gjøre noe. De to vennene snakket sammen og ble enige om å kontakte Røde Kors og høre om det var noe de selv kunne bidra med.
-Nordmenn har en veldig bra kultur. De hjelper hverandre. De hjalp oss, helt gratis. Først forstod jeg ikke hvorfor, men det gjør jeg nå. Å hjelpe andre gir deg en god følelse, sier Amir som sammen med Habib allerede i februar ble med på førstehjelpskurset som kreves av alle godkjente hjelpekorpsere.
For Habib handlet avgjørelsen om å bli med i hjelpekorpset også om å få lov til å gjøre noe.
- Det er fint å bli en del av noe. Å få mulighet til å bidra i samfunnet i stedet for å sitte hjemme, sier Habib.
Med på alt
Siden de to karene begynte å engasjere seg, har det vært med på det meste av sanitetsvakter hjelpekorpset har gjennomført.
En av de største opplevelsene så langt, var nattvandringen til Gaustatoppen som Turistforeningen, Norad og Tinn kommune arrangerte 26. august. Både Amir og Haibib var med, og nøyde seg ikke med å gå opp og ned og bistå deltakere som skadet seg langs løypene. De bestemte seg i tillegg for å overnatte.
- Jeg elsker å gå på tur, fiske, gå på ski og være ute i naturen. På Gaustatoppen har jeg vært fire ganger, og å overnatte der var helt fantastisk. Det var ikke kaldt, sier Amir, som også har deltatt på motbakkeløpet The Viking Challenge – 1500 høydemeter, fordelt på 11 kilometer med Gaustatoppen som endelig mål.
God integrering
For Amir og Habib, har deltakelsen i hjelpekorpset også ført til at de har blitt godt kjent av de fleste i det lille lokalsamfunnet. Nå hilser folk på butikken, og slår gjerne av en prat når de møter dem. De har også skjønt at turer i skog, mark og fjellet er en flott arena for integrering og for å bli kjent med nordmenn.
- Da jeg kom hit til landet syntes jeg nordmenn virket veldig stille og lite aktive, men det er jo helt feil. Den gang møtte jeg noen amerikanere som sa at vil du møte nordmenn må du dra til fjells. Nå har jeg skjønt at det stemmer veldig bra, sier Amir og ler.
FAKTA OM HJELPEKORPSET
- Røde Kors i Telemark har i dag rundt 300 godkjente hjelpekorpsere.
- Deres oppgave er å rykke ut og hjelpe nødetatene på leteaksjoner og andre oppdrag ved behov.
- Hjelpekorpset er også til stede som sanitetsvakter på flere arrangementer, og bistår med førstehjelp og assistanse når noe skjer.
Vil du engasjere deg som frivillig i Røde Kors?