LYTTET TIL UNGDOMMEN: Patrick Kveldstad Aromin, frivillig Henrys Hus, Frode Arntsen, direktør Du Verden, Ingrid Kåss, utviklingssjef Porsgrunn kommune og Tonje Skåte Pettersen, daglig leder på Fellesverket Henrys Hus fikk flere gode innspill fra ungommen. (Foto: Kjersti Veel Krauss) Vis bildetekst
LYTTET TIL UNGDOMMEN: Patrick Kveldstad Aromin, frivillig Henrys Hus, Frode Arntsen, direktør Du Verden, Ingrid Kåss, utviklingssjef Porsgrunn kommune og Tonje Skåte Pettersen, daglig leder på Fellesverket Henrys Hus fikk flere gode innspill fra ungommen. (Foto: Kjersti Veel Krauss)

Serverte ungdommens ønsker

Trygge rammer, flere gratisaktiviteter og et inkluderende arbeidsliv. Det var blant ønskene ungdommen serverte da de inviterte politikere og andre beslutningstakere til Middag med mening i Porsgrunn.

- Jeg har fått tilbakemeldinger fra ungdommer i etterkant om at dette var det beste arrangementet de hadde deltatt på i hele år. Målet med kvelden var at de voksne skulle lytte til ungdommen. I etterkant har også flere av de voksne som deltok fortalt at de fikk helt andre svar fra ungdommen enn de forventet, så det er tydelig at de har lyttet, sier Tonje Skåte Pettersen, daglig leder på Fellesverket Henrys Hus i Porsgrunn, Røde Kors sin åpne møteplass for ungdom.

Målet med Middag med mening, et arrangement som Porsgrunn Røde Kors Ungdom, Fellesverket Henrys Hus og Porsgrunn kommune har samarbeidet om, var å markere 30 års jubileet til FNs barnekonvensjon og dele ungdommens egne tanker med politikere og beslutningstakere i kommunen. Arrangementet ble holdt på Du Verden Sjøfartsmuseum + Vitensenter, og på menyen stod følgende retter:

Forrett:    Trygge rammer
Hovedrett: Utenforskap
Dessert: Ungdommens ønsker


Med temaene for hver rett som utgangspunkt og god mat som linsesuppe, oksestek, tzatziki, syrisk blomkål, is og frukt, fikk både ungdom og voksne mulighet til å dele sine tanker om hvordan lokal ungdom skal få en best mulig oppvekst.

RILEY
STERKE ORD: Slampoet Riley Dørdal introduserte kveldens forrett med sine egne ord. (Foto: Kjersti Veel Krauss)

En knyttneve i magen

Forretten ble presentert av Henrys Hus sin egen slampoet, Riley Dørdal.

- Rileys slampoesi handlet om hennes eget liv og satte på mange måter stemningen for kvelden. Det var som å få en knyttneve midt i magen, sier Skåte Pettersen, som selv presenterte tall og lokal statistikk om alt fra utenforskap og psykisk helse til selvmord og barnefattigdom for gjestene.

Ved bordene gikk diskusjonen mellom ungdommen og de voksne deltakerne jevnt, og alle fikk i oppgave å skrive ned fem punkter for hver rett om ting og ønsker de selv kunne tenke seg å ta tak i.

- Det ble mye mer enn fem punkter for de fleste og jeg har gitt alle i hjemmelekse å gå hjem og renskrive notatene sine. Det som gikk igjen, var at ungdommen etterspurte rammer. De ønsket et trygt sted å være, var tydelige på at økonomi ikke skulle spille noen rolle og etterspurte flere gratisaktiviteter for ungdom, sier Skåte Pettersen.

mer middag
GARANTERER MER MIDDAG:  Tonje Skåte Pettersen er ikke i tvil. Det blir middag med mening neste år også. (Foto: Kjersti Veel Krauss)

Mer middag neste år

Hun tror de voksne kan få mye ut av ungdommen dersom de tar seg tid til både å spørre og å lytte.

- Det aller beste vi kan gjøre for å forstå ungdommen er å prate med dem. Da får vi tydelige svar. Nå har vi fått klare innspill på hva ungdommen ønsker seg, og hva vi bør fokusere på i arbeidet med ungdom og barnefattigdom, sier Skåte Pettersen, som allerede har bestilt bord til neste års middag.

- Dette gikk så bra at det kommer til å bli en ny Middag med mening neste år. Det er garantert, sier Skåte Pettersen.