En liten gutt står med redningsvest og smiler. Vis bildetekst
Sommerglede på Oksøya

Skapte norsk ferie

Porsgrunn Røde Kors tok med seg beboerne på mottakene på Herøya og Vallermyrene på sommerferie på leirstedet Oksøya i Eidangerfjorden i to uker.

Det er få ting som er så norsk som sommerleir. Tær i våt sand, late dager med ingen planer, kanoturer, isspising, fingre fulle av bærsaft, ferievenner, vannkrig og bading til leppene blir blå. Slik har mange av oss vokst opp. Det er på mange måter kvintessensen av norsk sommer. Dette ville Porsgrunn Røde Kors også gi til de nyankommende flyktningene.

En jente plukker kirsebær fra et tre i lav sommersol
Lykken er et bugnende kirsebærtre.

- Formålet med turen var å ta flyktningene med på en tradisjonell norsk ferieopplevelse og de skulle få en liten smakebit av Norge, forteller Siri Løite som har vært frivillig prosjektleder for leiren.

220706_oksøya_akuttmottak_sommerferie såpeboblegutt 2 liten
Såpeboblelaging var en populær aktivitet.

Rundt 100 flyktninger fra blant annet Ukraina, Afghanistan og Syria fikk kortere eller lengre opphold på sommerleiren utenfor Brevik. 15 frivillige, 8 av de frivilliges barn og to menn la ned til sammen 1505 frivilligtimer i løpet av de to ukene ferieleiren pågikk. Det var kiosk med gratis kioskvarer, såpeboblehimmel, hoppslott, tråbåter, kanoer, volleyballturnering, leker, bading og vannkrig blant annet. Maten ble laget på rundgang og alle spiste sammen i matsalen.

Utsikt over en gresslette ved vannet. Badegjester står rundt og noen bader og er ute i båt
Oksøya har en fin badestrand og tråbåter, kanoer og alt som trengs for gode sommeropplevelser.

- En av flyktningene hadde lest om og sett bilder av hytteopplevelser før hun kom til Norge og synes det så veldig idyllisk ut, men hun måtte skuffet innrømme at den norske hyttedrømmen ikke var noe for henne, sier Siri og ler litt.

Hun kan forstå at det å skulle leve uten internett, på en øy avskåret fra bylivet og andre mennesker kan være en tøff opplevelse for noen. Det er en kulturopplevelse som ikke er for alle.

Volleyballspilling i sanda
En vennskapelig volleyball-kamp ble innledet før middag.

Men på plassen mellom leirhusene hviner ungene av glede da en gjeng av de enslige mindreårige asylsøkerne setter i gang en vannkrig av episke proporsjoner. Etter kort tid er alle i nærheten søkkvåte, noen mødre har vondt i magen av latterkrampe og noen har måttet rømme området. De krigende har satt seg ned på en benk i sola, freden senker seg igjen og ungene begynner med litt ball-lek. Noen stikker ned til vannet og tar ut kanoen, mens andre klatrer opp i morelltreet.
På en annen benk starter et kortspill og et par setter i gang et parti sjakk.

- Alt i alt har vi hatt en vellykket ferie og tilbakemeldingene er stort sett positive. Ungene har storkost seg, men det har selvfølgelig vært noen småting vi har måttet ta lærdom av. Det må vi ta en evaluering på nå som hverdagen starter igjen, konkluderer Siri.

Fire ungdommer sitter på en benk. smiler til kamera
For noen ble det litt lange dager uten internett, men nye vennskap ble innledet og sommerminner ble lagret.