MINNER FOR LIVET: Guro Loland Hagen med Maren Lunde-Olsen Solheim på ryggen, Milly Rougthvedt, Runa Vanreeth, Mia Lie Kasin, Erle Aufles, Mina Rougthvedt, Angelica Eliassen Torp, Kristine Stensrud og Thomas Loland Hagen er alle klare for ny sommertur til Haraldvigen i 2021. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
MINNER FOR LIVET: Guro Loland Hagen med Maren Lunde-Olsen Solheim på ryggen, Milly Rougthvedt, Runa Vanreeth, Mia Lie Kasin, Erle Aufles, Mina Rougthvedt, Angelica Eliassen Torp, Kristine Stensrud og Thomas Loland Hagen er alle klare for ny sommertur til Haraldvigen i 2021. (Foto: Bjørn Sodeland)

Smaken av sommer

- Jeg kommer tilbake. De blir ikke kvitt meg, sier Thomas og gliser. I sommer var han eneste gutt i en flokk med 12 ungdomsledere på Telemarks årlige leir for barn og unge med funksjonsnedsettelse.

Thomas har, som mange av de voksne frivillige som i dag er ansvarlige på Haraldvigen, mer eller mindre vokst opp på leiren som i år feiret 40-års jubileum. Fra han lå og sprellet i vogna har han vært med mor og far på en uke full av opplevelser og møter med ungdommer som har behov for litt ekstra hjelp i hverdagen. Ungdommer som i mange tilfeller er på sin aller første tur uten mor og far og som for aller første gang kaster seg ut i en vannsklie med et stort brøl, velter i kano eller haler inn et fiskesnøre fullt av sprellende makrell. For Haraldvigen er en arena for mestring. Et sted der barn og unge med funksjonsnedsettelse får opplevelser og minner for livet.

Bli frivillig sommeren 2021

Thomas og jenteflokken hans er med som frivillige ungdomsledere. Deres oppgave er å hjelpe de voksne lederne som har ansvar for hver sin deltaker, fungere som et sosialt lim og være et ledd i å integrere funksjonsfriske ungdommer og ungdom med funksjonsnedsettelse. Selv om Thomas nærmest har vokst opp på Haraldvigen, er møtet med ungdom som er litt annerledes nytt for mange av de andre som er med.

- Jeg hadde ikke så mye erfaring og hadde kanskje møtt en eller to før. Først var det litt uvant, men egentlig er de jo helt som andre ungdommer. Jeg ble god venn med en jente som jeg fulgte på hele leiren. Hun elsket å løpe rundt og rundt og jeg tror kanskje vi hadde ti runder rundt det ene bygget en dag, sier Angelica Eliassen Torp.

- Jeg glemte til og med moren min

Kristine Stensrud har heller ikke mye erfaring på området, men har et klart ønske om å engasjere seg mer som frivillig. Dagene på Haraldvigen gav mersmak, og mobiltelefonen som vanligvis blir brukt flittig ble nærmest liggende urørt.

- Det var ekstremt sosialt, og vi hadde det veldig gøy. Vi fikk lov til å bruke mobil på fritiden, men jeg ble så opptatt av alt som skjedde rundt meg at jeg glemte mobilen. Jeg glemte til og med moren min, sier Kristine og ler. Den daglige rapporten hjem, ble som mobilen, rett og slett nedprioritert til fordel for samvær med nye venner.

For Haraldvigen er en plass full av opplevelser: kajakk, kano, paddleboard, vannsklie, fisketurer, pinnebrød og utflukter av ulike slag.

- På Haraldvigen får du venner på fem minutter. Vi ble venner med en gang, sier Thomas. At det ble mange jenter, plager ham ikke.

- Jeg har mye erfaring med jenter, så det gjør ingenting, sier han fornøyd, og kan samtidig avsløre at han fikk seg et kyss på sommerleiren. En av deltakerne ble nemlig veldig glad i ungdomslederen og benyttet anledningen til å gi ham et skikkelig kyss på kinnet.

- Det var ikke mitt første kyss altså. Jeg har fått flere før, sier Thomas og rødmer lett.

200918_Haraldvigen_politi
ONKEL POLITI: Det var stor stas da Joakim Jaabæk fra politiet besøkte leiren med båt. Her får Richard Øyhaugen et flott minne til fotoalbumet. (Foto: Annette Solheim)

Norges største is

I dag er de frivillige ungdommene, som til vanlig er basert i Skien, Porsgrunn og Seljord, samlet på Peppes Pizza i Skien for å spise, skravle og mimre litt. Inntrykkene og erfaringene er mange og på listen over opplevelser som sitter er sjørøverfesten, et arrangement ungdommen selv stod for da den faste turen til kaptein Sabeltanns rike i Dyreparken i år gikk ut på grunn av Covid 19.

- Vi kledde oss ut og sang. Deltakerne elsket det og mange sang med på sangene. Vi laget også en egen natursti, sier Thomas.

- Og så kjørte vi båt og spiste verdens største is. Seriøst. Det var helt sykt. To kuler var som tolv vanlige kuler. Ingen klarte å spise opp, sier Angelica og drømmer seg tilbake til Haraldvigen, sol, saltvann, smaken av sommer og verdens største is. Hun er fast bestemt på at hun skal tilbake og når resten av gjengen blir spurt om de har samme planer, er svaret et unisont og rungende ja.

200918_haraldvigenkano
RO, RO TIL FISKESKJÆR: Kanopadling, roing og makrellfiske er blant aktivitetene på Haraldvigen. (Foto: Annette Solheim)

Fakta om Haraldvigen

  • Haraldvigen leir for barn og unge med funksjonsnedsettelse har blitt arrangert av Telemark Røde Kors i 40 år.
  • Hvert år er opp mot 30 barn og unge deltakere med. Hver av dem blir fulgt av en frivillig fra Røde Kors. I tillegg er frivillige ungdommer med som hjelpere.
  • Vil du engasjere deg som frivillig på Haraldvigen? Ta kontakt med ellen.gronlid@redcross.no

Bli frivillig sommeren 2021

For mer informasjon, kontakt:

Solveig Solvang, leirleder

Telefon: 473 02 914