fe mennesker og en som viser et mobilbilde til kamera Vis bildetekst
FORNEMT BESØK: Maja Foss Five (på mobil), Kjersti Ulriksen og Mona Kluck, fra Vestfold og Telemark fylkeskommune, var i dag på besøk på Fellesverket Fratelli i Skien. Frida Hall Bolstad, Tonje Skåte Pettersen og Trond Midtbøen, stod for omvisningen. (Foto: Bjørn Sodeland)

Smakfullt ungdomstilbud

Urtehage, ungdomscafé, gratis frokost og egen kokk. Det er blant ingrediensene Fellesverket Fratelli snart kan tilby lokal skiensungdom. I dag fikk representanter fra fylkeskommunen en liten smakebit.

- Akkurat nå er vi på jakt etter egen kokk som kan bidra til å utvikle tilbudet vårt her på Fratelli. Vi har en stor oase av en hage her, der vi planlegger å dyrke grønnsaker, urter og annet snadder. Vi skal ut og sanke og lære ungdom mer om hvordan mat kan brukes og vi håper etter hvert å kunne tilby gratis frokost og muligheter til å kunne smøre med seg niste før skolen, forteller Tonje Skåte Pettersen, leder for aktivitetshusene Fellesverket Fratelli i Skien og Fellesverket Henrys Hus i Porsgrunn.

LEDIG STILLING - Kokk på Fellesverket Fratelli

I dag har hun, sammen med kollega Frida Hall Bolstad, invitert tre representanter fra Vestfold og Telemark fylkeskommune der Røde Kors har en partnerskapsavtale, inn på besøk for å få høre mer om hva Fellesverket kan gjøre for lokal ungdom. Koronasituasjonen gjør at kun Kjersti Ulriksen, seksjonsleder for folkehelse og livsmestring og Mona Kluck, rådgiver folkehelse og livsmestring, kan stille fysisk, mens Maja Foss Five, leder i hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett, følger hele seansen direkte på video via mobil. Trond Midtbøen, frivillig distriktsleder i Telemark Røde Kors, er også med.

Bygges opp sammen med ungdommen

Fellesverket Fratelli flyttet inn i helt nye lokaler og fikk et helt hus å boltre seg i rett før jul, og nå jobbes det på spreng for å fylle det med ungdom og aktivitet.

- Lokale ungdommer har allerede vært inne og begynt oppussingen av lokalene, og det har vært nok å gjøre. De har malt, skrudd stoler og fått opp hyller. Det begynner egentlig å bli ganske koselig her. Litt av tanken vår med tilbudet er at ungdom skal få være med i hele prosessen og på den måten få et eget eierskap til stedet, sier Tonje. Akkurat nå er stedet åpent to dager i uka, mandag og onsdag, men etter hvert er målet å kunne ha et tilbud hver dag.

- Gjennom arrangementet vårt Middag med mening, der vi inviterte ungdom og lokale politikere inn for å snakke om hvilke behov de har og hva de ønsker i sitt nærmiljø, har den klare tilbakemeldingen vært behovet for flere møteplasser og et mer variert aktivitetstilbud. Det ønsker vi å være med på å få på plass, sier Tonje.

Leksehjelp, gratis yoga, møteplass, konfliktløsningskurs og gratis mat er blant tilbudene som allerede er klare. Stillingen som kokk ble utlyst i går, og førstkommende mandag kommer ti ungdommer fra Menstad ungdomsskole inn for å starte arbeidspraksis på huset gjennom valgfaget Innsats for andre.

- I stedet for å invitere en masse voksne til stor åpning av nytt sted, har vi valgt å bygge dette opp steg for steg sammen med ungdommen og i fellesskap finne ut av hvordan vi best kan nå ut til dem vi ønsker skal bruke stedet. Ungdommen selv er vår beste ambassadør utad og med gratis mat og spennende aktiviteter vet vi at vi vil nå ut, sier Tonje.

Viktig partnerskap

Røde Kors har i flere år hatt partnerskapsavtale med Telemark fylkeskommune og senere Vestfold og Telemark fylkeskommune, blant annet om arbeid med barn og unge. Det er en av grunnene til dagens besøk, og Maja Foss Five er etter omvisning ikke i tvil om verdien av samarbeidet.

- For oss politikere er det veldig viktig å kunne være på lag med frivilligheten, derfor er partnerskapet vi har med Røde Kors og flere andre frivillige aktører helt avgjørende. Det gir en forutsigbarhet og sørger for at vi hele tiden er i tett dialog om tilbudene som finnes og tilbudene det er behov for. Det er en vinn-vinn-situasjon. Sammen med frivilligheten tror jeg vi kan bidra til å skape bedre psykisk og fysisk helse for de som bor her i fylket, sier Maja Foss Five.

Fellesverket Fratelli finner du på Gimsøy Plass 5 i Skien

Bli frivillig