Snakker om været
Sol, snø, vind og regn. På Røde Kors sin norsktrening i Skien gjør deltakerne som folk flest - snakker om været.
- Hva er det? Hva heter det hun har over hodet? spør Randi Ersnes, en av flere frivillige som hver mandag stiller opp på Skagerak Arena i Skien for å prate norsk, hjelpe dem som har behov for det med lekser og ha en hyggelig kveld sammen med dem som møter opp.
Luwam Brhane og Negasi Meaza Tesfahanes fra Eritrea har satt seg ned med Randi. Nå sitter de med et A4 ark med tegninger som skal illustrere været. Regn, sol og snø har de kontroll på, men det den dama på stranda har over hodet. Hva heter det? Negasi prøver seg forsiktig.
- Paraply?
Randi hjelper jentene litt på vei mot målet.
- Nei, se på været. Hvordan vær er det?
- Sol, svarer jentene i kor.
Etter litt fram og tilbake, kommer de i fellesskap fram til at det denne gangen er snakk om en parasoll.
Møter forberedt
Selv om det ikke er noe fast program på norsktreningen, har Randi tidligere på formiddagen for sikkerhetsskyld laget klart et sett med kopier som omhandler alt fra vær og vind til måneder, år, tid og sted.
- Jeg synes det er greit å ha noe med til timene. På den måten har vi noe å ta utgangspunkt i, men det er fritt fram for de som kommer å snakke om eller få hjelp til det de har behov for, sier Randi.
Etterhvert får hun besøk av flere gjester rundt bordet. Mohammad Jafri har tatt med matteleksa.
- Er det noen som kan hjelpe med lineære funksjoner? Spør han. Det blir stille, og det er tydelig at han har kommet til feil bord. Mohammad blir likevel sittende, og praten beveger seg bort fra vær og vind. I løpet av få minutter er vi innom de fem største byene i landet, kristningen av Norge, Norge under Danmark, nynorsk, samisk og samer. Randi joiker litt på en improvisert versjon av Melodi Grand Prix slageren Sáamid ædnan, og alle ler. I løpet av samtalen dukker Veronica Woldeab og Hiriti Gabrazgebihar opp. Vi har blitt en liten forsamling og stemningen er på topp.
Ka sa du?
Mohammad har bodd i Norge i tre år nå. Han begynner å mestre språket ganske bra, men merker fortsatt at det er noen utfordringer. For øyeblikket tar han grunnskolen via voksenopplæringen, men har vært på besøk på videregående og snakket med elevene der. Det var en annerledes opplevelse.
- Av og til virker det som de snakker et helt annet språk, og det er vanskelig å få med seg hva de sier. Men for meg er den største utfordringen dialekter. I Bergen sier de “har du hilst på kjiiken” min når de snakker om kjæresten, og “ka sa du”. Det er vanskelig, sier Mohammad. De andre ler, og bekrefter.
- Dialekter er vanskelig. Det er så mange rare ord, sier Veronica.
FAKTA NORSKTRENING
- I Skien har Røde Kors fast norsktrening hver mandag fra 17.00 – 19.00 på Skagerak Arena.
- Dette er et åpent tilbud og det er ikke noe krav om oppmøte. Likevel er det i snitt 15 ungdommer til stede hver gang.
- Vanlige aktiviteter på norsktreningen er muntlige øvelser, bruk av bildemateriale, spill, avislesing og gjennomgang av vanlige ord og uttrykk.