DEN STØRSTE AKTIVITETEN: Besøkstjenesten er den største aktiviteten i Kragerø. Lokalforeningen har i tillegg flere aktiviteter med fokus på flerkultur og barn. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
DEN STØRSTE AKTIVITETEN: Besøkstjenesten er den største aktiviteten i Kragerø. Lokalforeningen har i tillegg flere aktiviteter med fokus på flerkultur og barn. (Foto: Bjørn Sodeland)

Sprek 75-åring

- Hadde folk visst hvor mye bra arbeid Røde Kors gjør tror jeg enda flere hadde vært med og bidratt, sier leder for 75-års jubilanten Kragerø Røde Kors. Bredden i aktiviteter har aldri vært større.

Kragerø Røde Kors ble stiftet 7. mai 1944 og har siden den gang vært en viktig aktør i lokalsamfunnet. I dag er lokalforeningen involvert i aktiviteter som spenner fra fritidstilbud til barn og unge til besøk hos eldre og pleietrengende. Det siste skuddet på stammen er en nystartet kultur- og integreringscafé der målet er å skape en hyggelig møteplass for alle som ønsker å ta turen.

- Det begynte egentlig med at en frivillig hos oss som har bakgrunn fra et annet land kom til meg og sa at det er så kjedelig her i byen på høsten og vinteren. Alle er inne og det er nesten ikke noe å finne på. Sammen ble vi enige om å starte en kultur- og integreringscafé og nå møtes vi her hver 14. dag for å ha det hyggelig sammen, sier Arvid Slettebakken, leder i Kragerø Røde Kors.

Engasjer deg - Bli frivillig 

Caféen, som rigges til på det lokale Røde Kors-huset, er først og fremst en sosial samlingsplass, men fungerer også som en arena der de som har behov for det får litt ekstra norsk språktrening.

191129_café_Kragerø_crop_lite
SPRÅK OG KULTUR: På kultur- og integreringscaféen til Kragerø Røde Kors er det alltid god stemning og mye folk. (Foto: privat)

- Vi har etter hvert fått mange faste gjester på caféen og noen ganger er vi opp mot 25 stykker her og blir nødt til å sette inn ekstra bord og stoler. Praten går og mange som har behov for ekstra norsktrening lærer veldig mye bare gjennom det. På leksehjelptilbudet vårt ser vi at de ofte er litt slitne etter en lang dag, men her kommer de første og fremst for å kose seg og får med mye ekstra lærdom på veien. I tillegg hender det noen spør om hjelp til konkret ting og da stiller våre frivillige alltid opp. Noen ganger inviterer de også hjem til ekstra en-til-en-hjelp, sier Arvid.

191129_arvid2_lite
ENGASJERT LEDER: Arvid Slettebakkens engasjement ble vekket i forbindelse med den såkalte flyktningkrisen. I dag er flere av dem han møtte omgangsvenner. (Foto: privat)

Ble engasjert under flyktningkrisen

Selv om han hadde vært støttemedlem siden tidlig på 2000-tallet og bidratt som leksehjelp fra 2014, var det flyktningkrisen som for alvor vekket Arvids frivillige engasjement.

- På en natt kom det 110 mennesker til Kragerø. Da stilte frivillige fra Røde Kors opp på kort varsel for å hjelpe og jeg valgte å engasjere meg for å bidra. I dag er flere av de jeg møtte den gang blitt omgangsvenner, sier Arvid.

Noe for alle

Kragerø Røde Kors har i dag en stor og aktiv BARK-gruppe (Barnas Røde Kors), et mangfold av aktiviteter for flykninger og en stor gruppe besøksvenner. Lokalforeningen har også vært engasjert i hjelpekorpsaktiviteter, med i dag er det omsorg som har hovedfokus, med besøksvennene helt i spissen.

- Besøkstjenesten er den største aktiviteten vår. De stiller opp på flere lokale gamlehjem og pleiehjem og arrangerer alt fra lotteri og bingo til sittedans for de eldre. De har også blitt veldig flinke til å ta vare på det sosiale aspektet seg imellom og har skapt et eget miljø med faste møter, sier Arvid.

Les mer om besøkstjenesten i Kragerø her 

Den lokale kvinnegruppa, et tilbud med fokus på integrering, fikk tidligere i år ekstra annerkjennelse for arbeidet de gjør i lokalsamfunnet da de ble tildelt Integreringsprisen fra det lokale innvandrerrådet.

- De gjør en enorm innsats for å bidra til integrering lokalt og har mange aktiviteter som trekker folk, fra sosiale samlinger til zumba og yoga, forteller Arvid.

191129_flaggborg_Kragerø_lite
FØRST I TOGET: Frivillige fra Kragerø Røde Kors gikk først i årets 17. mai tog.  (Foto: privat)

Flere feiringer i løpet av året

Selve 75-års jubiléet ble markert med feiring 8. mai i år, med 55 gjester og stor fest. Lokalforeningen hadde i tillegg et større opplegg i sentrum for å gjøre seg synlige i lokalmiljøet den 4. mai med alt fra underholdning til innsamling og førstehjelpskurs med barn. På 17. mai ble foreningen invitert inn til å gå i flaggborg først i toget. Forrige uke ble tidligere hjelpekorpsere fra foreningen hedret, og mange gode historier dukket ifølge Arvid opp i løpet av kvelden.

- Hjelpekorpset i Kragerø har gjort en utrolig viktig innsats i skjærgården og har bidratt til å redde mange liv. De fortjener absolutt litt ekstra heder, sier Arvid.

Vil du bidra som frivillig? Meld deg i dag