GI LABB: Labber og klør kan lett skade en pasient, derfor får Petter Tuvnes, som er på kurs med hunden Tyra, beskjed om at labbene må ned. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
GI LABB: Labber og klør kan lett skade en pasient, derfor får Petter Tuvnes, som er på kurs med hunden Tyra, beskjed om at labbene må ned. (Foto: Bjørn Sodeland)

Tar bestevennen med på besøk

Stadig flere frivillige ønsker å ta med seg sin beste venn når de går på besøk. Nylig ble åtte nye besøksvenner med hund sertifisert i Telemark.

Tia, Lykke, Diva, Knerten, Tyra, Nala, Nora og Lucky er ivrige. I dag skal de alle få prøve seg på hindre de aldri har vært borti før. Rullatorer, rullestoler, mokkabønner, tabletter, skjelvende ben, høyrøstede damer og menn som sultent tygger i seg godbitene som egentlig var ment for dem er blant ingrediensene når deres egenskaper som besøkshunder skal testes.

- Jeg husker selv usikkerheten første gang jeg hadde med hunden min på besøk. Det var mitt ansvar at alt skulle gå greit og jeg var livredd for at bikkja skulle begynne å bjeffe, sier Turid Kabbe. Sammen med Caroline Bakurowitz er hun i dag ansvarlig instruktør for Røde Kors sitt kurs for besøksvenner med hund.

Siden 2011, da Røde Kors i Telemark fikk sin aller første besøksvenn med hund, har etterspørselen etter tilbudet eksplodert. Går dagens kursdeltakere gjennom nåløyet har Telemark nå 70 kvalifiserte besøksvenner med hund. På landsbasis er Røde Kors oppe i 600 hunder med eier, som hver fjortende dag sprer glede på institusjoner og i privathjem i nærmiljøet.

en god latter
EN GOD LATTER: Deltakerne på kurset spiller hele tiden ulike roller for å se hvordan hundene reagerer på utfordringer. Her får Rebeka Fakin med hunden Tia og Siriane Karlsen seg en god latter.  (Foto: Bjørn Sodeland)

Samspill mellom hund og eier

For å bli godkjent som besøksvenn med hund stilles det flere krav både til hund og til eier. Hundefører må være fylt 18 år og hunden må være fylt to år ved endt kurs. Alle må i tillegg til å gjennomføre hundekurset, ha gjennomført Røde Kors sitt kurs for besøksvenner, kurs i førstehjelp og kurs i psykososial førstehjelp. En besøkshund bør være rolig, trygg, kontaktsøkende, forutsigbar og tåle litt voldsom behandling.

- Det har ikke noe å si hvor stor hunden er, hvilket kjønn den er eller hvilken rase. Hunden skal like å være med på dette, den skal være sosial og omgjengelig, tåle at noen klapper den, kjenner på pelsen og kanskje holder den litt hardt av og til. Den må også tåle høye lyder og litt kaos, sier Kabbe.

For eierens del handler det både om egenskaper knyttet til kontakt med andre mennesker og med hunden.

- Hvordan eieren snakker til hunden sin er viktig. Når man kommer inn på et sykehjem er miljøet ganske annerledes fra det hunden gjerne er vant til, og da er det viktig at eieren har styr på den og at den kan adlyde enkle kommandoer, sier Kabbe.

190321_hunderpåkurs
NYE BESØKSVENNER MED HUND:Rebeka Fakin med Tia, Siri Jacobsen med Nala, Hege Sundsaasen med Lucky, Toril Vanebo Johnsen med Nora, instruktør Caroline Bakurowitz, Petter Tuvnes med Tyra, Eirik Hegdal-Galterudhøgda med Knerten, Siriane Karlsen med Lykke, instruktør Turid Kabbe og Gunnar Valton med Diva.  (Foto: Mai Gundersen)

Byr på mokkabønner

Det banker på døra. I døråpningen står Petter Tuvnes med fuglehunden Tyra.

- Hei, er det greit at jeg kommer på besøk? Spør han pent og titter forsiktig inn.
Inne rundt bordet hersker det først lett forvirring.

- Hvem skal ha besøk? Skal jeg? Er det en hund? Det likner mer på en hest? Kommentarene og spørsmålene hagler fra de andre hundeeierne som har fått tildelt ulike roller for å bidra til å skape illusjonen av at vi nå er på en lokal institusjon.

- Mange steder får du gjerne beskjed om at det bare er å gå rett inn og at de du besøker venter på deg. I Røde Kors er vi nøye på å fokusere på at det er vi som er gjester. Derfor skal du alltid ta deg tid til å presentere deg. Stopp i døra, si hei og spør om det er greit at du kommer på besøk. Husk også at du er gjest og etterlat stedet som det var da du kom, sier Kabbe.

Tyra får i løpet av turen rundt bordet mye kos, flere tilbud om mokkabønner, blir omtalt som alt fra hest til pus og får jevne tilrop fra flere kanter av rommet. Eier Petter må også sørge for å rydde gulvet for tabletter, flytte på stoler for at hunden ikke skal føle seg innestengt, og styre unna en dame som er tydelig redd.

- Poenget med øvelsen er at man alltid må være forberedt på det uventede. Det er vanskelig å forutse reaksjonene til de som får besøk. Derfor er det viktig å gi tydelige beskjeder om hva hunden kan spise og hva den ikke kan spise, og skal man gi en godbit kan det kanskje være greit å understreke at den er til hunden, sier Caroline Bakurowitz.

- Lønna er de fine øyeblikkene

Ingen av dagens hundeiere har erfaring som frivillige i Røde Kors fra før, men har et klart ønske om å gjøre noe positivt både for de som har behov for besøk og for hundene.

- Jeg har hatt lyst flere ganger, men kursene har hele tiden vært fulle. Jeg har tidligere hatt bikkje med på institusjon og sett hvor mye de eldre har lyst opp, sier Siri Jacobsen, som har med seg hunden Nala på kurs.

For det er gleden med besøkene og muligheten til å bruke hunden sin til noe nyttig og positivt som motiverer.

- Jeg tenker at lønna her er de fine øyeblikkene vi kommer til å få. Når jeg er ute og går med Lykke kommer jeg ofte i prat med eldre som forteller om hundene de selv har hatt i gamle dager. Det er mye ensomhet der ute og jeg tror det å få besøk av en hund kan bety mye for mange, sier Siriane Karlsen.