TREFFSIKKER: Signe Traaserud var et naturtalent med sprettert og traff på hvert eneste skudd. Lagvenninne Anne Haga følger konsentrert med. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
TREFFSIKKER: Signe Traaserud var et naturtalent med sprettert og traff på hvert eneste skudd. Lagvenninne Anne Haga følger konsentrert med. (Foto: Bjørn Sodeland)

the-winner-is Heddal pensjonistforening

Heddal Pensjonistforening gav alt da de forrige uke deltok på Aktivitetsdag for godt voksne i Brekkeparken. Laget stakk av med seieren og gjorde tidlig et strategisk navnevalg.

- Vi kaller oss The Winner, det var kjempegod idé, sier Kari Grindalen og ler godt av navneforslaget til en av lagkameratene. Dette er tredje året på rad hun tar turen fra Heddal på Notodden til Brekkeparken i Skien for å delta på Aktivitetsdag for godt voksne, og hun er ikke i tvil om at det er verdt turen.

- Jeg tar ikke meg selv så høytidelig og synes det er kjempemoro å være med på et flott arrangement som dette. Her får vi trim både for bena og for hodet, sier Grindalen, som i tillegg til å fungere som lagleder for The Winner, er leder i Pensjonistforeningen i Heddal.

- En eldreenergibølge

Aktivitetsdagen for godt voksne er del av et samarbeid mellom Telemark Røde Kors, Skien Rotary, Pensjonistforbundet i Telemark, Telemark Museum, Skien kommune og Porsgrunn kommune, og årets arrangement er det åttende i rekken. På dagens arrangement skinner solen fra nærmest skyfri himmel og Brekkerparken er fylt med godt voksne som er klare for konkurranse, lek og underholdning.

- Her snakker vi ikke om en eldreflodbølge, men en eldreenergibølge, sier Heidi Hamadi fra Telemark fylkeskommune, som sammen med Per Simon Mustvedt fra Skien Rotary har fått æren av å åpne dagen fra scenen.

Etter velkomsten entrer den gamle skihelten Oddvar Brå scenen til stor jubel, og forteller de flere hundre oppmøtte pensjonistene hvordan han klarte å opprettholde motivasjonen da han brakk staven, og da han senere i livet fikk astma, benskjørhet og hjerteflimmer. Han taler varmt for det å holde seg i form også på sine eldre dager.

- Det trenger ikke være snakk om så mye, men handler om å holde på jevnt og trutt. Jeg tror ikke det er avgjørende med høy intensitet. Det viktige er å holde seg i form og få glede av det, sier Brå, som selv har løpt rundt en mil i nærområdet før arrangementet.

Griselite pensjonstillegg

Etter en liten oppvarming med Friskis og Svettis, er The Winner endelig klare til rebusløp, og på første stopp på turen er det hjernen som får litt trim. Diskusjonen går høylytt, og gjengen fra Heddal strever hardt med å svare på hva som er Skiens høyeste fjell, antall innbygger i Skien og antall medlemmer i Skiens Turlag.

- Kan det være 100 000, kanskje 60 000? Nei, vi sier 60 000. Det er jo litt urettferdig at alle spørsmålene er om Skien, sier lagmedlem Gunvor Bakken.

På neste stopp er det Pensjonistforbundet som har ansvaret, og denne gangen kommer svarene lettere. På spørsmål om hva som var årets pensjonstillegg, er Kari raskt på pletten.

- Det var griselite, kanskje 0,4 eller 0,7 prosent?

Etter avlevert svar, er neste stopp fluefiske, laget prøver seg på crockett, skyter på blink med sprettert, løper potetløp og ender til slutt opp på tandemskigåing.
Her leder Gudfrid Aaknes Seljord an med høylytte rop.

- Høyre, venstre, høyre venstre, høyre, venstre.
Hun har ifølge eget utsagn alltid vært glad i å gå på ski, men har minimal erfaring som tandemskiløper. Likevel er det ingenting å si på teknikken, og Gudfrid avslører gjerne hemmeligheten bak suksessen.

- Det viktigste er å ha en høy og tydelig stemme og sørge for å holde takten, sier Gudfrid og ler fornøyd.

Da poengene til slutt ble talt opp, ble The Winner kåret til årets vinner, åtte poeng foran lag nummer to.