VIL HA DEG PÅ BESØK: Marit Myhra og Tove Marin Steinmoen er frivillige i Skien Røde Kors sin besøkstjeneste. Nå vil de ha flere helt vanlige skiensfolk med på laget. Vis bildetekst
VIL HA DEG PÅ BESØK: Marit Myhra og Tove Marin Steinmoen er frivillige i Skien Røde Kors sin besøkstjeneste. Nå vil de ha flere helt vanlige skiensfolk med på laget.

Tilbyr mennesker som medisin

Skien Røde Kors har stor pågang fra ensomme eldre som trenger noen å snakke med, gå tur med eller kanskje bytte klær med. Nå er de på jakt etter helt vanlige folk som kan bidra som besøksvenner.

- Grunnleggeren av besøkstjenesten i Røde Kors sa at den beste medisin for et menneske er et annet menneske. Det handler om å være til stede for noen som trenger deg. Vi er på jakt etter helt vanlige, hyggelige skiensfolk som har et positivt menneskesyn og føler de har noe å gi. Å bidra til å glede andre gir deg også veldig mye igjen, sier Tove Marin Steinmoen.

Selv har hun i flere år vært besøksvenn for en sprek dame som nå har passert 90 år, men hadde behov for litt ekstra selskap.

- Jeg kan i grunnen si at jeg har fått meg en helt ny venninne selv. Vi har veldig mye til felles, og det er alltid hyggelig å komme på besøk for en liten prat. Hun er veldig opptatt av hvordan hun ser ut og hvordan hun kler seg, og det hender vi bytter skjerf eller andre klær. Vi går også fine turer sammen og som isbader har jeg invitert henne ned på brygga for et lite bad, men det har hun ikke vært interessert i, sier Steinmoen og ler.

Flere bor hjemme

Røde Kors har i dag tilbud om besøksvenner både i private hjem og på institusjoner som alders- og sykehjem, og for øyeblikket er pågangen ekstra stor fra dem som fortsatt bor hjemme.

- Stadig flere eldre bor hjemme, og mange av dem er veldig alene. Nettverket de en gang hadde er ofte borte, helsa skranter og familie og pårørende bor kanskje i en annen by. Da velger mange å kontakte oss for å få noen å prate og gjøre hyggelige ting sammen med, sier Steinmoen.

Er man hundeeier, kan man også, etter å ha gjennomgått et sertifiseringskurs for hund og eier, ta med seg kjæledyret sitt på besøksrunden.

- Det er veldig spesielt å se hvordan de eldre lyser opp når det kommer en hund på besøk. De får plutselig et helt annet sinnelag, prater og forteller gjerne om egne opplevelser med kjæledyr, sier Marit Myhra, som selv har vært besøksvenn med hund i en femårsperiode.

Engasjer deg - bli frivillig