GJØR SOM UNGDOMMEN SIER: Annelén Terjesdatter Smedstad, fagkoordinator enhet for kultur og fritidstjenester i Skien kommune og Joakim André Jensen i Telemark Røde Kors lytter til ungdommen og gjør som de sier. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
GJØR SOM UNGDOMMEN SIER: Annelén Terjesdatter Smedstad, fagkoordinator enhet for kultur og fritidstjenester i Skien kommune og Joakim André Jensen i Telemark Røde Kors lytter til ungdommen og gjør som de sier. (Foto: Bjørn Sodeland)

Ungdommen tar styringen

Skiens nye møteplass for ungdom er godt i gang og de som bruker plassen har alt begynt å ta styringen. Nå endres åpningstidene og elever fra videregående skole får et sted de kan være helt i fred.

- Innenfor disse dørene er det bare elever fra videregående skole som slipper inn. Vi har fått tilbakemelding fra ungdommene om at dette er noe de ønsker. De er også godt i gang med planleggingen av egne arrangementer der de selv trekker i trådene, sier Joakim André Jensen, prosjektleder for møteplassen, som er et samarbeid mellom Skien kommune, Skien Røde Kors og Telemark Røde Kors.

Det første gjestene vil merke er at aktivitetene i all hovedsak trekkes ut av fellesområdet rett utenfor Skien bibliotek og inn bak et sett med dobbeltdører med flere tilgjengelige rom. Der får gjestene mulighet til å spille alt fra biljard, bordtennis, dart og brettspill til Playstation. Åpningstidene blir også endret og dørene er åpne mellom 15.30 og 20.00 mandag til torsdag. Caféen, som har hatt åpen servering for alle som besøker biblioteket, stenges og gjøres om til et kjøkken der et daglig gratismåltid forberedes til servering for ungdommene mellom 16.00 og 17.00. Et tilbud om leksehjelp er allerede på plass, og i løpet av høsten kommer tilbud om kurs i konflikthåndtering.

Flere ting på ønskelisten

Alt som blir gjort på møteplassen blir gjort med ungdommen i styringen. Ledertrioen, som består av Jensen fra Røde Kors, Annelén Terjesdatter Smedstad, fagkoordinator enhet for kultur og fritidstjenester i Skien kommune og kulturformidler Heidi Bekkevold, er nemlig samstemte om at et voksenstyrt ungdomstilbud er garantert å mislykkes.

- Det aller viktigste for oss er at ungdommene er med på dette og tar styringen selv. De vet best hva som rører seg i ungdomsmiljøet, derfor blir det aller best hvis de selv får være med i alle ledd fra planlegging til iverksetting, sier Smedstad, og ønskene og planene har allerede begynt å tikke inn.

- Vi har allerede fått ønsker om en TV-skjerm til så flere får mulighet til å spille Playstation. Det skal vi få på plass. Bedre sofaer og sitteplasser er også på ønskelisten, sier Jensen.

Blant aktivitetene som allerede er planlagt, er en retrofilmkveld som dramalinja på Hjalmar Johansen videregående skole står bak, konsert med musikklinja og foredrag både for elever på toppidrett og medielinja.

På de voksnes egen ønskeliste står hjelp fra elever på Hjalmar Johansen sin medielinje til å spre budskapet om tilbudet i målgruppa.

- Det vi håper på er å få med medielinja i markedsføringen av plassen, både når det gjelder navn, design av logo og til å spre informasjon om plassen i sosiale medier, sier Jensen.