En gruppe ungdom står oppstilt i solnedgang ved havet Vis bildetekst
Ungdom fra Skopje Røde Kors ble med ungdommene fra Telemark Røde Kors til Haraldvigen på leir for barn med funksjonsnedsettelser.

Samarbeid over grensen

Nye vennskap, livsvarige minner og stolthet til organisasjonen - som ung frivillig i Telemark Røde Kors har du nå mulighet til å bli med til Nord-Makedonia.

- Etter 3 år så er vi endelig her og det er så fint, utbryter Ana.
Hun er en av de seks ungdommene som i sommer har vært på kulturutvekslingsbesøk til ungdommene i Ung i Telemark.

Siden 2018 har Telemark Røde Kors hatt et distriktsamarbeid med Nord-Makedonia Røde Kors. Marlena Sljivo og Ellen Haagenrud Grønlid har jobbet med dette på distriktskontoret de siste årene, men en global pandemi har stukket kjepper i hjulene for prosjektene.

- Vi plukket i utgangspunktet ut 15 ungdommer fra de unge frivillige som skulle få være med på utveksling før pandemien, men vi har ikke fått til besøket fra ungdommene fra Skopje før nå, forteller Marlena.

220810_haraldvigen ansiktsmaling 2 liten
Sanja fra Skopje Røde Kors ansiktsmaler Maren fra Telemark Røde Kors.

På sommerleir

Én av aktivitetene ungdommene i organisasjonen ble med på i sommer, var leir for barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser på Haraldvigen. På brygga i solnedgangen lager ungdommene tiktok-videoer sammen. Ana og de andre ungdommene skaper minner som skal vare livet ut.

- Én av de største forskjellene mellom vår organisasjon og her, er at det er mye mer arbeid og aktivitet som går fra ung til ung. Det er fint å se, sier Ana.

De seks ungdommene har mange tanker om hva de store forskjellene er, og hva de ønsker å ta med seg hjem til egen organisasjon.

- Hos oss er vi en eneste stor familie og er alltid sammen, det er litt annerledes enn her, men jeg liker hvordan dere tenker annerledes i forhold til behovene i samfunnet, sier hun.

En ung gutt og en jente ler. Gutten sitter på jentas rygg.
Maren og Mario koser seg i solnedgangen over Haraldvigen.

Unge kan være med

På grunn av pandemien fikk ikke de originale ungdommene som var plukket ut fra Norge, reist til Skopje på besøk. En ny runde er nå planlagt. Det er lagt opp til at du kan søke om å få være med på en ny reise i 2023. Ungdommene som skal være med, må forplikte seg til noe kurs og aktiviteter. Dette er viktig å gjennomføre for å skape et team og for å forsikre at ungdommene forplikter seg til hele løpet.

- Jeg kjenner hjertet slå når jeg tenker på at ungdommene våre skal kunne få oppleve en slik utveksling. Slike opplevelser gir deg perspektiver på livet, engasjement og livsvarige vennskap, sier Marlena.

Hun forteller at ungdommene skal få være med til innsjøen Ohrid og besøke distriktskontoret i Skopje. Da skal de få lære om kulturen i Nord-Makedonia Røde Kors og de skal få besøke transittmottaket der mange flyktninger passerer daglig. De skal også få gå i flyktningenes spor i fjellene sammen med Røde Kors. De patruljerer daglig ruten for å passe på dem som flykter og sørge for at de har det de behøver.

- Det å få kjenne på hverandres hverdag er en skikkelig god vitamininnsprøyting, sier Marlena.

Er du interessert i å være med på ungdomsutveksling med Røde Kors?

Ta kontakt med Marlena Sljivo og følg med i våre kanaler. Mer info kommer utover høsten og vinteren.

Marlena Sljivo
Tlf: 480 20 757
Mail: marlena.sljivo@redcross.no