En dame står i åkeren med havre. Bak ses en låve og noen menn som arbeider i åkeren med ljå. Vis bildetekst
Åshild henter passe mengde havre fra gutta i åkeren og leverer det til kutting og knyting.

Ut i åkeren

For Siljan Røde Kors begynner juleforberedelsene allerede i august. Da høster de nemlig havre som skal bli til julenek. Bli med lokalforeningen ut i åkeren.

Det er satt opp et provisorisk bord i åkeren. Stoler, muffins, kaffekanner, frukt, drikke og en hund (!) ligger i skyggen av en busk. Uti åkeren står fire mannfolk med rumpa i været og svinger ljåen så svetten siler i sensommersola.

220823 juleneksamling siljan rk sidsel barbro og aase liten
Sidsel, Barbro og Åse samler, klipper og knyter julenekene i sensommersola.

Fem damer bærer, knytter, skjærer og klargjør julenek. Det går overraskende strømlinjeformet. Dugnadsgjengen har klare arbeidsoppgaver og jobber effektivt. Prat og latter kastes tilbake fra de omkringliggende åsene.

- Vi har allerede klart 74 nek i dag og målet er å få til 200 totalt på de to dugnadsdagene, sier dugnadsleder Sidsel stolt.

En viktig inntekt

I flere år har Siljan Røde Kors spedd på inntektene med juleneksalg. Pengene som kommer inn går til å drifte lokalforeningen, skape hyggelige aktiviteter, videreutvikle samarbeidsprosjekter med biblioteket i kommunen, gi kulturtilbud til beboerne og å arrangere konserter for eldre.

Et par hender knyter julenek
Alle nekene blir knyttet med hyssing først, så skal fine bånd sys når nekene er tørket.

- Vi er så takknemlige for alle hjelperne våre. Bonden Anders Stensrød gir oss hvert år litt av havren på åkeren sin og Jan Erik og Lille Skilbred stiller låven sin til disposisjon som tørkerom for nekene frem til jul, forteller Sidsel.

Fremover mot jul, blir det flere dugnadstimer for å få nekene klare. De må samle inn gamle juleduker og donerte julestoffer og så samles de for å sy sløyfer som skal pynte alle julenekene.

Konkurranse i åkeren

I åkeren er det konkurranse på gang. Alle skal gjette på hvor mange nek som til slutt kommer til å henge til tørk i låven hos Lille og Jan Erik. 12 stykker er med og gjetter.Svaret kommer senere på ettermiddagen.  

Målet ble nådd og vel så det. 244 nek på to dager. Sidsel sprekker av stolhet. I fjor solgte de ut de 200 nekene de lagde og kunne ha solgt mer, så dette lover godt for neste års aktiviteter i lokalforeningen til Siljan Røde Kors.

220823 juleneksamling siljan rk i åkeren jan erik liten
Jan Erik slår havren og stiller låven sin til disposisjon for å tørke dem.

Vil du bli frivillig?