TYDELIG TYPE: Seb sliter først litt med å ta på seg rollen som ulven i diskusjonen, men snart er han helt inne i rollen. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
TYDELIG TYPE: Seb sliter først litt med å ta på seg rollen som ulven i diskusjonen, men snart er han helt inne i rollen. (Foto: Bjørn Sodeland)

Utdanner sjiraffer i Langesund

Hvorfor reagerer vi som vi gjør? Hvordan kan vi unngå å misforstå hverandre og hva gjør vi når en konflikt oppstår? Det får ungdommene som nå deltar på gatemeglingskurs i regi av Røde Kors svar på.

-Hvorfor har du ikke ryddet på rommet ditt. Du skal rydde på rommet ditt. Rommet må ryddes! 

Seb er høyrøstet, gestikulerer med armene og er tydelig i angrepsposisjon. Han er en av flere ulver som akkurat nå bidrar til å heve støynivået i kantina på Langesund Ungdomsskole kraftig. På motsatt side står Jenny - en sjiraff. Hun prøver å strekke halsen, heve seg over problemet, få oversikt og forstå hva det er Seb er ute etter og hvorfor han oppfører seg som han gjør.

Vi er midt i et rollespill. 13 elever fra Langesund ungdomsskole deltar på Røde Kors sitt gatemeglingskurs, og akkurat nå lærer de seg sjiraffspråket. En effektiv måte å møte konflikter på uten å heve stemmen og uten bruk av vold. For selv om det høres voldsomt ut er stemningen i Langesund akkurat nå veldig god.

karma
GOD KARMA: Karma er en engasjert kursleder, og har god kontakt med elevene. (Foto: Bjørn Sodeland)

Uten mat og drikke

 Karma Larsen, som sammen med Ann-Cristin Joranger står for dagens undervisning, har disket opp med en skikkelig frokost. Bananer, juice, yoghurt og iste har fått ben å gå på. For uten mat og drikke duger helten ikke.

 -Vi pleier alltid å starte dagen med et lite måltid. I de fleste kulturer er måltidet noe man samles rundt. Det er alltid en god begynnelse og sørger for at vi prater med hverandre og ikke om hverandre, sier Karma. Han har allerede lovet bort en tur på kebabrestaurant i Porsgrunn for de som fullfører kurset, noe hele gjengen ser fram til.

Etter frokost samles de i ring og blir bedt om på si noen ord om hva de tenker på i dag. Ikke overraskende dukker kebab raskt opp blant ord som lekser, fotball, bil og valg. Så er det tid for teori og litt tegning. Vi varmer opp til det litt høylytte rollespillet. Henrik blir invitert opp på tavla for å tegne en sjiraff, mens de andre kommer med innspill og tanker om hvordan den bør se ut. 

- Den har prikker, roper en.

- Lang hals, kommer det fra hjørnet.

- Små horn, foreslår en.

 Karma snakker om sjiraffen som et bilde. Om et dyr med stort hjerte. Et dyr med lang hals og god oversikt. Et dyr som lytter.

 Så er det Seb sin tur. Han skal tegne en ulv. Et sint, aggressivt dyr med spisse ører, stikkende øyne og pels. Noen mener tegningen på tavla minner mest om en sau, og en god latter brer seg i klasserommet. Seb ler med. Da han først får tildelt ulven som rolle i rollespillet er han litt famlende. Litt snill. Heldigvis tar det ikke lang tid før han blir varm i trøya, og han blir etter hvert komfortabel i angrepsposisjonen.

løp
HØYT TEMPO: I gatemegling er det mye fokus på det å bli trygge på hverandre og å ha det gøy. (Foto: Bjørn Sodeland)

 - Noe de trenger

 - Jeg synes dette er et veldig bra kurs. Her lærer jeg gode måter å kommunisere med andre på. Det er en morsom og bra måte å lære på. Jeg merker at det hjelper meg. Før, når noen gjorde noe, tenkte jeg ikke alltid på hvorfor. Jeg tror jeg forstår andre mennesker bedre nå, sier Seb.

 Lærer Nina Aanesen Arctander, som sitter bakerst i klasserommet og observerer, er storfornøyd. Hun tror mange av deltakerne har samme erfaringer som Seb, og er særlig begeistret for effekten dette har på flyktningelevene hun jobber mest med.

 - Dette er noe de trenger. I tillegg til at de lærer noe nytt, blir dette en arena for mestring. På mange områder føler disse elevene at de ikke får det til, men her er de på lik linje med de andre ungdommene. Det er kjempeflott, sier Arctander.

samarbeid
SAMARBEID LØNNER SEG: Hvordan får man raskest mulig en ball fra en hånd til en annen? Her finner elevene sammen en effektiv løsning. (Foto: Bjørn Sodeland)

Viktig kunnskap

 Karma, som i tillegg til å undervise i Gatemegling, jobber med rus og psykiatri i Skien kommune og med enslige mindreårige flyktninger i barnevernet i Porsgrunn kommune, er ikke i tvil om at Røde Kors sitt gatemeglingstilbud er en positiv faktor for mange ungdommer.

 - Vi ser jo at dette fungerer. Ungdommene synes det er moro, de er aktive og engasjerte og får være med på å bidra selv. Øvelsene vi gjør sammen bidrar til at de blir tryggere på hverandre og at de mye bedre forstår hva dette handler om, sier Karma. 

FAKTA OM GATEMEGLING

  • -Formålet med Gatemegling er å forebygge vold og konflikt blant unge mennesker. 
  • - Gatemegling gir ungdom konkrete verktøy til å håndtere konflikter på en konstruktiv måte uten bruk av vold. 
  • - Rollespill, aktiviteter og deling av historier og erfaringer skaper samhold og oppmuntrer til kreativitet.