BARK I VEST: Kjell Einar Lie og Laila Aanonsen oppfordrer båtfolket til å bruke vest i sommer. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
BARK I VEST: Kjell Einar Lie og Laila Aanonsen oppfordrer båtfolket til å bruke vest i sommer. (Foto: Bjørn Sodeland)

Velg riktig vest

Båtfolket i Telemark er blitt flinke til å bruke vest, melder de frivillige i Porsgrunn Røde Kors sin sjøtjeneste. Likevel oppfordrer de alle til å tenke nøye gjennom valg av flyteplagg.

- Det mange ikke tenker over er at det er stor forskjell på funksjonen til de ulike typene flyteplagg som er i salg i dag. En tradisjonell redningsvest med krage er laget for å snu deg rundt slik at du ikke blir liggende med hodet ned i vannet. Såkalte seilervester eller flytevester er laget for å holde deg flytende, men hjelper deg ikke nødvendigvis dersom du blir slått bevistløs før du faller i vannet eller blir sliten og ikke orker å svømme. Da kan en vest med krage og en vest uten være forskjellen mellom liv og død, sier Kjell Einar Lie, frivillig i Sjøtjenesten i Telemark.

Selv bruker de frivillige på båten vester med krage som blåser opp hvis de faller i vannet.

- Dette er veldig behagelige vester å ha på, men krever at de som bruker dem er nøye med å sjekke at vesten fungerer som den skal, sier Kjell Einar.

Ulike oppdrag

I dag er han på sjøen med frivillig kollega Laila Aanonsen, og har det siste døgnet overnattet på en liten hytte helt nede ved båthavna i Skjelsvik i Porsgrunn. Der har sjøtjenesten døgnbemanning hele fellesferien.

- Oppdragene vi blir kalt ut på varierer fra utkallinger for å hente og slepe båter som har fått motorstopp, til mer alvorlige oppdrag der vi må bruke hjerterstater og annet førstehjelpsutstyr vi har liggende i båten, sier Laila.

Sjøtjenesten driver i tillegg holdningsskapende arbeid, og stikker gjerne innom båtfolket bare for å slå av en prat.

- Vi reiser rundt, oppfordrer til bruk av vest, snakker om alkoholvett til sjøs og nytt av året er at vi også deler ut lakrisbåter og krabbesnører til barna. Det har blitt veldig godt mottatt, sier Kjell Einar.

brevik
UTEN MAT OG DRIKKE: Mat må til etter en lang dag på sjøen, og i dag stopper Røde Kors båten for å raste i Brevik. (Foto: Bjørn Sodeland)

Viktig arbeid

Laila har, etter at barna ble voksne, valgt å bruke mer tid på frivillig arbeid. Vinterstid stiller hun opp som vakt på Haukeli for å bistå dersom noen skader seg i det lokale skisenteret og sommeren finner du henne gjerne langs telemarkskysten i Røde Kors-båten.

- Jeg elsker å lære nye ting, møte nye mennesker og delta på spennende aktiviteter. Først og fremst er jeg med i Røde Kors på grunn av det sosiale, men jeg vet også at i Røde Kors bidrar jeg til å gjøre en forskjell. Det synes jeg er viktig sier Laila.

Hun mener flere bør lære seg grunnleggende førstehjelp for å være i stand til å bidra hvis noe alvorlig hender med noen i nærheten.

- Hjelpen du og jeg kan bidra med før ambulansepersonell og andre kommer til unnsetning kan være med på å redde liv. Veldig ofte opplever jeg at folk går forbi når noen ser ut som de har behov for hjelp. I de fleste tilfellene tror jeg det handler om at folk er utrygge og mangler kunnskap. Derfor mener jeg bedre opplæring i førstehjelp er avgjørende, sier Laila.