Da Gruppetrimmen for eldre ble digital!

Koronaepidemien gjorde at alle fysiske treffpunkter og frivillige aktiviteter ble avlyst. Da måtte frivillige og ansatte i Tromsø Røde Kors måtte tenke kreativt!

Bildet viser fire eldre kvinner. Tre av dem er deltakere på Gruppetrimmen. En av dem er instruktøren. De smiler til kamera etter endt treningsøkt.
Spreke damer! Fra venstre: Anne, Bjørg, Margit (instruktør) og Sonja

Sosial isolasjon

I mars stengte Norge ned som følge av koronaepidemien. Alle aktiviteter på Røde Kors- huset i Tromsø ble avlyst, og sosial isolasjon ble den nye normen i samfunnet. Kari Lydersen, leder i Frivilligsentralen i Tromsø Røde Kors, fikk da en idé om å gjøre den tradisjonsrike Gruppetrimmen for seniorer om til en digital trimøkt. I fem uker møttes spreke treningsglade damer på nettet.

Glade i bevegelse

Da isolasjonen ble et faktum, gikk Gruppetrimmen fra å arrangeres på Røde Kors-huset på torsdager til å gjennomføres over nett via den digitale plattformen, Teams. På den måten kunne deltakerne trimme hjemme og fra sin egen stue de 45 minuttene treningsøkta varte.

Damene i Gruppetrimmen er fra 70- 85 år, og selv om data og smarttelefoner var relativt ukjent for mange, hadde de godt med pågangsmot og ønske om å prøve nye ting.

«Siden mange kunne øvelsene fra før av ble det lettere å få til en digital versjon av treningsøkta», forklarer instruktør Margit Berg.

Deltakerne er seniorer og de fleste har deltatt på Gruppetrimmen hver torsdag i tre år. De kjenner hverandre godt. Oftest kommer det damer, men iblant kommer det en herre eller to.

Det er stor enighet blant damene om at det er viktig å holde seg i form. De poengterer at de liker tøye- og styrkeøvelsene svært godt. De mener også at trimmen har forbedret livskvaliteten deres da de får vært i mer bevegelse enn bare ved å gå på turer.

Treninga blir ledet av instruktøren, Margit Berg, som har bakgrunn som fysioterapeut. I dag er hun pensjonist og bruker av sin fritid til å samle og motivere seniorer for ei ukentlig trimøkt. Og – hun stiller alltid opp med god musikk, er damene enige om. «Den er fra Spotify», forklarer Margit. Gruppen legger til at de setter veldig pris på Margit og hennes behagelige vesen. De setter også stor pris på det sosiale aspektet ved trimmen.

Gode resultater fra den digitale trimmen

Margit forteller det er best kvalitet på økta når de alle er fysisk samlet. Likevel fungerte den digitale trimmen som en god midlertidig løsning da samfunnet ble snudd på hodet.

For å gjennomføre økta måtte alle deltakerne melde seg på og så bli tilsendt en epost med link til trimøkta på Teams. Med god veiledning fra lederen i Frivilligsentralen, Kari, og ellers venner og familie klarte de eldre å navigere seg frem til møtet på nettet. Slik kunne de fortsatt være sosial og bevege kroppen – til tross for koronatid og sosial isolasjon.

«Man trener ikke så mye hjemme og det er ikke så lett å motivere seg selv når man må trene alene. Det å trene sammen via skjermen gjorde noe med motivasjonen for å trene», sier trimdeltaker, Sonja Nerberg, som ryddet plass og trente på kjøkkenet sitt. «Det var også greit å følge med på skjermen», tilføyer hun.

Bildet viser et knippe eldre damer som deltar på ei digital treningsøkt hjemmefra via appen Teams.
Digital Gruppetrim i Tromsø

«Jeg brukte min iPad og spurte mine barn om hjelp med det tekniske», sier en annen deltaker, Bjørg Arnesen.

Dog er det ikke alle damene i Gruppetrimmen som har datamaskin eller smarttelefon dessverre.

Deltaker, Anne Johannessen, forklarer at det er litt dumt for de som ikke har datamaskin. «De har ulike interesser og det er noen som foretrekker tastetelefon», mener hun. Derfor var ikke alle damene i gruppen med i perioden den digitale treningsøkta foregikk. Når nå Gruppetrimmen har startet opp igjen i Røde Kors sine lokaler så er heldigvis denne gjengen samlet igjen.

«Vi er forsiktig sosiale»

Gradvis har noen av aktivitetene i Tromsø Røde Kors gjenåpnet etter den mest akutte koronafasen. Gruppetrimmen hadde første fysiske treningsøkt i lokalene igjen i slutten av mai.

Bildet viser et gjeng seniorer som er kledd i treningstøy. De tøyer, strekker og gjør øvelser. En fysioterapeut demonstrerer øvelsene.
Gruppetrimmen på Røde Kors-huset i Tromsø

«Dermed er den digitale trimmen over for denne gang, men erfaringen var god og verdifull for de som deltok. Det tar vi med oss videre», sier Kari Lydersen i Tromsø Røde Kors. «Og skulle koronasmitten blomstre opp igjen så kan vi snu oss fort og på ny tilby digital trim for eldre», avslutter hun.

Gruppetrimmen er nå tilbake i lokalene på Røde Kors-huset. Det er da viktig at aktiviteten gjennomføres på en trygg måte for alle involverte parter og samfunnet for øvrig. Det er derfor et stort fokus på å følge alle smitteverntiltak og -prosedyrer gitt fra Folkehelseinstituttet. På den måten kan vi bidra til å forhindre spredning av koronaviruset og samtidig opprettholde aktivitet som øker livskvalitet og forbedrer helsen ellers.

Gruppetrimmen har sin siste treningsøkt før sommerferien torsdag 18. juni kl. 11.00. Aktiviteten starter opp igjen til høsten og foregår da som vanlig ukentlig. Alle seniorer i Tromsø by er hjertelig velkommen!

Kontakt oss

Har du spørsmål til Gruppetrimmen, så ta kontakt med:

Kari Lydersen sitter på en benk og ser mot kameraet og smiler, i en rød tskjorte med påskriften "Kæm bryr sæ?".
Kari Lydersen
Daglig leder i Tromsø Røde Kors
Kontorsted
Røde Kors-huset i Tromsø
E-post
kari.lydersen@redcross.no
Telefon
95 47 20 45