Integrering og sosial inkludering gjennom hagearbeid

-«Å være i naturen og dyrke grønnsaker på Holt minner meg om mitt hjemland», mener Nene, en av de frivillige på Holt Læringstun

Hagegruppa på Holt

Tromsø Røde Kors sin Hagegruppe holder til på Holt Læringstun, en gård som ligger vestvendt på Tromsøya med gode solforhold. Her møtes personer med ulik kulturell bakgrunn, men med felles interesse for å dyrke mat, blomster og urter.

Bildet viser fem personer med ulike kulturelle bakgrunner som står klare til å luke og vanne åkerlappen. Det er sol og de smiler til kamera.
Frivillige og deltakere i Hagegruppa sommeren 2020. Foto: Wedeb Tsegay

Rodlyn Joseph, også kalt Nene, er 29 år og kommer fra Haiti. Han kom til Norge i 2015 og har vært aktiv på Holt i et par år. Til hverdags jobber han som ventilasjonsmontør i Bravida.

Nene er en av veilederne på gården, og i sommer har han vært på Holt nesten hver dag for å vanne og luke, men også bare for å sitte i ro og se på utsikten fra gården. Han opplever det er godt å komme hit og kjenne lukta og være i naturen. Det minner han om dyrking av jorda med sin familie i sitt hjemland. På Haiti dyrker familien hans tomater, løk, gulrot, rødbeter, ris, salat og mye annet. På Holt føler Nene seg derfor hjemme. Familien hans synes også det er fint at han engasjerer seg i jord- og hagebruk her i Tromsø.

Bildet viser to personer som luker i en åker.
Bildet er tatt tidligere på sesongen. Foto: Rodlyn Joseph (Nene)

Frivillige og deltakere med ulik kulturell bakgrunn

Hagegruppa består av folk fra blant annet Spania, Norge, Somalia, Eritrea, Haiti og Syria. De lærer hverandre teknikker fra de forskjellige landene og tester ut den beste metoden for å få flest mulig potet og andre vekster. Tanken er å lære av hverandre og samtidig vise at man faktisk kan dyrke mange sorter grønnsaker, blomster og urter også i arktiske Tromsø.

I år fikk vi en større parsell med enda bedre jord enn i fjor, og det er plantet reddik, mangold, potet, gulrot, dill, anis og ringblomst og mye mer.

Nene synes det er fint og berikende å møte folk fra så mange ulike kulturer i sitt frivillige arbeid på Holt. Han lærer mye av de andre som bidrar med tips og råd fra egne hjemland. Han har for eksempel aldri dyrket potet på Haiti. Så her har han lært en del.

Bildet viser frivillige, deltakere og ansatte rundt et bord. Bordet er plassert i et drivhus. De nyter et deilig varmt måltid sammen.
En nydelig varmrett ble inntatt før innhøstingen startet. Fra venstre: Ute (daglig leder på Holt Læringstun), Wedeb (leder av Hagegruppa), Nene, Sunniva (frivillighetskoordinator i Tromsø Røde Kors), Hiwet og Shishay. Foto: Tromsø Røde Kors/ Maria Birkely

Da det var innhøsting i slutten av september hadde Nene laget en deilig matrett som han tok med. Det ble dermed et varmt felles måltid før poteten og de andre vekstene ble høstet inn – til alles store glede.

Bildet viser en kvinne som er frivillig i hagegruppa. Hun sitter på huk i åkeren og tar opp poteter.
Wedeb, leder av Hagegruppa, tar opp potet fra åkerlappen. Foto: Tromsø Røde Kors/ Sunniva Johansen