Integrering og sosial inkludering gjennom hagearbeid
-«Å være i naturen og dyrke grønnsaker på Holt minner meg om mitt hjemland», mener Nene, en av de frivillige på Holt Læringstun
Hagegruppa på Holt
Tromsø Røde Kors sin Hagegruppe holder til på Holt Læringstun, en gård som ligger vestvendt på Tromsøya med gode solforhold. Her møtes personer med ulik kulturell bakgrunn, men med felles interesse for å dyrke mat, blomster og urter.
Rodlyn Joseph, også kalt Nene, er 29 år og kommer fra Haiti. Han kom til Norge i 2015 og har vært aktiv på Holt i et par år. Til hverdags jobber han som ventilasjonsmontør i Bravida.
Nene er en av veilederne på gården, og i sommer har han vært på Holt nesten hver dag for å vanne og luke, men også bare for å sitte i ro og se på utsikten fra gården. Han opplever det er godt å komme hit og kjenne lukta og være i naturen. Det minner han om dyrking av jorda med sin familie i sitt hjemland. På Haiti dyrker familien hans tomater, løk, gulrot, rødbeter, ris, salat og mye annet. På Holt føler Nene seg derfor hjemme. Familien hans synes også det er fint at han engasjerer seg i jord- og hagebruk her i Tromsø.
Frivillige og deltakere med ulik kulturell bakgrunn
Hagegruppa består av folk fra blant annet Spania, Norge, Somalia, Eritrea, Haiti og Syria. De lærer hverandre teknikker fra de forskjellige landene og tester ut den beste metoden for å få flest mulig potet og andre vekster. Tanken er å lære av hverandre og samtidig vise at man faktisk kan dyrke mange sorter grønnsaker, blomster og urter også i arktiske Tromsø.
I år fikk vi en større parsell med enda bedre jord enn i fjor, og det er plantet reddik, mangold, potet, gulrot, dill, anis og ringblomst og mye mer.
Nene synes det er fint og berikende å møte folk fra så mange ulike kulturer i sitt frivillige arbeid på Holt. Han lærer mye av de andre som bidrar med tips og råd fra egne hjemland. Han har for eksempel aldri dyrket potet på Haiti. Så her har han lært en del.
Da det var innhøsting i slutten av september hadde Nene laget en deilig matrett som han tok med. Det ble dermed et varmt felles måltid før poteten og de andre vekstene ble høstet inn – til alles store glede.