To frivillige klemmer foran vaksineringsstasjon. Vis bildetekst
GOD KLEM: Det har vært så lite klemming over så lang tid at det kan føles litt rart, men som et takk til hverandre for innsatsen var denne klemmen helt på sin plass.

Vaksineringsbistand

En god klem markerer slutten på en lang og krevende periode.

I over sju måneder har frivillige vært på plass på Trondheim kommune sin vaksinestasjon. Nå er det ikke lenger en krise, de ansatte i kommunen klarer å håndtere trykket på egen hånd og de frivillige kan tre tilbake.

– Vi har bevist at Røde Kors er en beredskapsorganisasjon med mye større utholdenhet enn vi hadde sett for oss i forkant, sier Martin Øyen Eikebø.

Han har både ledet Røde Kors sin vaksineinnsats i Trondheim, og en ressursgruppe som jobber med samfunnssikkerhet og beredskap for hele distriktet.

20211008 - Markerer slutt på vaksinesamarbeid_8B1A8536
STOLTE: De er begge godt fornøyd med samarbeidet Røde Kors har hatt med kommunen. Knut Martin Selli har hatt ansvaret for frivillige beredskapsvakter og Martin Øyen Eikebø har ledet innsatsen til hjelpekorpset.

Tidvis har det vært krevende å organisere. Med innsats i mange kommuner samtidig, der alle steder har sine unike behov. Vaksineinnsatsen som i stor grad skjer på dagtid, er også ekstra avhengig av samarbeidsvilje fra de frivillige sine arbeidsgivere – så det blir mulig å balansere jobben og det frivillige engasjementet.

Selv om det har vært krevende ser Eikebø tilbake på en innsats organisasjonen kan være stolt av.

– Vi samvirker godt med andre relevante aktører. Jeg synes vi har opptrådt profesjonelt, kompetent, løsningsorientert og i tråd med Røde Kors sine verdier gjennom hele oppdraget uten unntak, og jeg er meget stolt over jobben de frivillige har gjort, legger Eikebø til.

Til stede i hele fylket

En av de andre kommunene Røde Kors har bistått er Rennebu. Frivillige har vært på plass i Rennebuhallen siden februar.

– Det er givende å kunne utgjøre en forskjell i kampen mot viruset, sier Kirsti Solemsmo.

210609 - Vaksinering i Rennebu_8B1A5599 copy
RENNEBU: Kirsti Solemsmo og andre frivillige bistår fortsatt med vaksineringen som foregår i Rennebuhallen.

De frivillige gjør mange oppgaver for å legge til rette for effektiv vaksinering. De kontrollerer listene over de som kommer for å få vaksine, viser folk til riktig plass, svarer på spørsmål og desinfiserer flater etter hver runde.

Og de holder fortsatt på.

– Vi bistår med vaksineringen mot både koronaviruset og influensa. Vi kommer til å fortsette med det ut året og kanskje litt ut i neste år, forteller Solemsmo.

210609 - Vaksinering i Rennebu_8B1A5508
ORDEN I REKKENE: En stor del av jobben som de frivillige i Rennebu Røde Kors gjør er å holde orden i lokalet, hjelpe folk på plass og svare på spørsmål.