Elever smiler og ler. Diskuterer i gruppe i klasserom. Vis bildetekst
SNAKKE SAMMEN: Elever ved Charlottenlund VGS diskuterer i grupper under gatemeglingsverksted.

Frivillige tar konflikthåndtering ut til ungdom

Å løse konflikter er ikke en medfødt egenskap. Det må læres. Det jobber Røde Kors Gatemegling for at ungdom skal få muligheten til.

– To minutter igjen, sier Anas Alammori høyt. 

I klasserommet diskuteres respekt, kroppsspråk, viktigheten av å lytte til hverandre og å akseptere andres meninger. Elevene på Charlottenlund VGS har blitt bedt om å diskutere seg frem til hva som er viktigst for god kommunikasjon.

Klassen har besøk av Røde Kors Gatemegling som holder en workshop, som gir nyttig læring, men fortsatt bare er en smakebit på hva gatemegling er.

Snakke, ikke sloss

Gatemegling er et kurs rettet mot ungdom, der de blir kjent med andre deltakere gjennom forskjellige øvelser, lærer om kommunikasjon, konflikthåndtering og megling. Gatemegling finnes i de fleste største byene i Norge.

 – Vi skal snakke om det, ikke sloss om det, sier Anas med et smil.

– Det er kjernen i både kurs og workshops som vi holder, men selvfølgelig er det også mye bredere enn det, forklarer han.

Målet er å gi ungdom kunnskap, ferdigheter og trygghet til å mestre egne konflikter på en god måte. I en trygg arena der ungdom kan snakke åpent om konflikt og vanskelige følelser med andre ungdom og trygge voksne.

Bevisst på kroppsspråk

– Jeg synes dette var nyttig. Jeg har tenkt på hvordan jeg bør oppføre meg og hva jeg kan gjøre for å kommunisere bedre med folk, sier Huruy Bereket.

Han får støtte av medelev Sabrin Adam.

– I tillegg har jeg lært hvor viktig kroppsspråk er, at vi snakker både med ord og oppførsel.

– Jeg mener det er viktig at vi tar oss tid til å lytte til hverandre, og prøve å forstå hva hverandres meninger og at folk kan tenke annerledes. Det handler om respekt og å akseptere at vi er ulike, sier Adam.

Portrett av gutt og jente. Side om side.
Huruy Bereket sier han har lært hvordan han kan skille mellom følelser og fakta når han diskuterer og er uenig med folk. Sabrin Adam likte gatemeglingsverkstedet, og syntes det kom interessante diskusjoner ut av øvelsene. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Vil øke tilbudet

Røde Kors Gatemegling har i overkant av ti frivillige instruktører som holder både kurs og kortere gatemeglingsverksteder for ungdom rundt om i Trøndelag. 

Alammori sier de gjør en veldig god jobb og at de når ut til mange ungdommer. Samtidig har de alltids plass til flere og ønsker nye frivillige hjertelig velkomne.

– Jo flere frivillige instruktører vi utdanner, desto flere ungdommer kan få nytte av det vi lærer bort. Så jeg oppfordrer alle som er interessert til å bli med på laget, avslutter han.