Frivillige i oransje vester går gjennom skogen. Vis bildetekst
STILLER KRAV: Frivillige i hjelpekorpset skal kunne gå i minst seks timer i variert turterreng med sekk på minst 10 kg og samtidig ta vare på seg selv og andre under og etter endt oppdrag. (Foto: Maren Berg Grimstad / Trondheim Røde Kors)

Mange frivillige klare for søk og redning

For å gjøre godt søk og redningsarbeid kreves det både kunnskap og ferdigheter. Bare i år har Røde Kors i Trøndelag godkjent omtrent 200 frivillige for søk- og redningsaksjoner.

– Det er veldig godt å kunne møtes og arrangere kurs i større skala igjen, konstaterer en glad Hildegunn Andersen, operativ leder i Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps.

Hun har akkurat lagt bak seg en storstilt kurshelg i Røros. Noen skulle trenes opp i kvalifisert søk- og redning for å kunne delta på aksjoner når Røde Kors blir kalt ut. Den andre gruppen ble utdannet til å gå som lagledere på de samme aksjonene.

– Alt i alt var over 70 frivillige i sving.  Det var veldig godt å både kunne trene i stor skala, og samtidig mingle litt og bli bedre kjent med så mange frivillige fra hele distriktet. Det vil være en styrke når vi fremover møtes på søk- og redningsaksjoner.

Frivillige lyser opp kartet sitt med hodelykter og staker ut kursen.
NAVIGERING: Frivillige staker ut kursen under kurs i kvalifisert søk og redning (KSOR) i Røros i høst. Kurset har som mål å gi frivillige nødvendige kunnskaper og holdninger som gjør dem i stand til å være mannskap i søk og redning på en sikker, nøyaktig og effektiv måte. (Foto: Maren Berg Grimstad / Trondheim Røde Kors)

 

Endelig tilbake på rett spor

Frivillige i Røde Kors har hatt mange oppgaver og mye å henge fingrene i de siste årene, spesielt i rollen som støtteaktør for myndighetene da koronapandemien testet flere deler av samfunnet. Men av samme grunn har det ikke vært mulig å holde øvelser og kurs i stor skala.

– Det er helt essensielt for å opprettholde beredskapen i distriktet. Det har vært vanskelig å komme helt tilbake etter korona. Vi merker blant annet at tilgangen på nye frivillige har blitt litt mindre rundt omkring. Da er det ekstra viktig å engasjere, utdanne og få godkjent alle vi har, sier Andersen.

Mye kompetanse

Og det er helt sentralt for Røde Kors Hjelpekorps. De frivillige i landets største aktør i redningstjenesten har nemlig en svært grundig grunnutdanning. Før frivillige stiller på aksjon har de lagt bak seg omtrent hundre timer med kurs for å få godkjent kompetanse i sentrale ferdigheter innen både førstehjelp, sambandsbruk og søk- og redning.

– Vi skal være best på søk- og redning fra fjord til fjell. Det er vårt hovedmål. De vi leter etter kan være skada. De kan ha både fysiske og psykiske plager. Vi må være i stand til å ikke bare finne dem, men å yte førstehjelpen som trengs der og da, forklarer Andersen.

Spesialisering

I tillegg til grunnutdanningen legges det ned mange timer med øvelser og trening for å holde ferdighetene ved like. Mange velger også å ta flere kurs for å bygge på kompetansen innen førstehjelp, eller spesialisere seg innen søk- og redning i eksempelvis sjø, elv, tauredning eller snøskred.

Et av disse kursene ble nylig holdt i Kolvereid.

– Det er mange frivillige som står på for å arrangere gode kurs, og det gjør de godt. Veldig kjekt når vi kan stå sammen en søndag og se tilbake på det vi har fått til, forteller Marit Røen i Kolvereid Røde Kors.

Lokalforeningen er drevne i å holde kurs i sjøredning, og i tillegg til egen kompetanse samarbeider de godt med frivillige i resten av landet. De har blant annet hentet instruktører fra Røde Kors i Fredrikstad og Karmøy, i tillegg til egne fagledere i Nord-Trøndelag Røde Kors. 

– Vi har et veldig godt egnet område for å arrangere disse kursene. Overnattingen og kurslokalet ligger rett ved vannflata. De som har deltatt forteller at de har fått utfordret seg på nye måter og sitter igjen med mye. Gleden fra de frivillige når de kommer tilbake fra nattseilas er til å ta og føle på.

Omtrent ti personer var i sving gjennom helga som kursholdere og tilretteleggere, og like mange frivillige deltok og besto kurset i videregående sjøredning.

Frivillige ute i båt. Ruskevær og grå himmel.
TIL SJØS: Kolvereid Røde Kors Hjelpekorps var vertskap for regionens kurs i videregående sjøredning (VSJØ) tidligere i år. Frivillige fra åtte lokalforeninger var til stede, enten som deltagere eller arrangører. (Foto: Johan Skaanes / Verdal Røde Kors)

Vil beholde kurskompetanse

I Kolvereid er de allerede i gang med å planlegge neste kurs, og Røen mener arbeidet de gjør nå blir viktig for fremtidens beredskap.

– Det er veldig viktig at vi tar vare på spisskompetansen lokalt. At vi legger til rette for å utdanne frivillige til søk og redning over hele landet. For å få til det er det må vi ta vare på fagledere, instruktører og markører. Uten alle som står i kulissene og arrangerer kursene våre hadde vi heller ikke fått godt utdannede frivillige, konstaterer Røen.