Frivillig følger liten jente gjennom hinderløype i klatrepark Vis bildetekst
GLEDE OG MESTRING: Det er mange muligheter for å kjenne på mestringsfølelse når barn og frivillige tar seg gjennom klatreparken på Ferie for alle i Meråker. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Mye sommeraktivitet fra Røde Kors i Trøndelag

Mens mange tar ferie, gjør store deler av frivilligheten det motsatte. Spesielt barn og unge har fått ekstra mange tilbud i sommer.

De siste årene har Røde Kors i Trøndelag jobbet målrettet for å styrke både fritids- og ferietilbudet for barn og ungdom. Vi har lenge sett at det har vært et behov, og det har bare økt. 

1 av 4 nordmenn har fått dårligere økonomi etter koronapandemien. Det kom frem i en undersøkelse gjort av Opinion på vegne av Røde Kors før sommeren. Det er høyere enn på samme tid i fjor, og høyere enn alle målinger gjennom pandemien. 

Heldigvis er frivilligheten godt rustet for å dra i gang nye aktiviteter og øke kapasiteten på eksisterende. På landsbasis har Røde Kors hatt aktivteter for mer enn 12.500 barn og unge i sommer. 

Her er noen av aktivitetene fra Trøndelag denne sommeren:

Ferie for alle

Liten gutt venter på frivillig i en løype i klatrepark.
KLATREPARK: Ferieoppholdet i Meråker byr på dager i klatreparken. Til glede og utfordringer for både barn og voksne. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

En av Røde Kors sine store aktiviteter på landsbasis gir ferieopplevelser for barnefamilier hver sommer. Frivillige fra hele Trøndelag samarbeider om å arrangere opphold. I år har de økt antallet ferieuker og hatt aktivitet gjennom hele sommerferien fra juni til august.

Aktivitetsuke i Stjørdal

Jentegjeng poserer for bilde mens de gjør hester klar for tur.
RIDETUR: En tur på hesteryggen var én av mange aktiviteter som ble tilbudt gjennom aktivitetsuka. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Det passer ikke alltid å dra på ferieturer, men så trenger man heller ikke reise langt for gode opplevelser. Det har Stjørdal Røde Kors utnyttet fullt ut og tilbudt gode sommerminner til barn og ungdom i lokalmiljøet gjennom aktivitetsuker.

Sommercamp i Namsos

Gutt og jente smiler. Viser frem selvfisket laks.
FISKEGLEDE: Med mål om å lære om lokal fauna og lakseelva Namsen like ved, blir det naturlig at barna får lære om livet i havet og elva, og hvordan vi høster av det. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Samarbeid mellom organisasjoner til det beste for barna er mantraet i Namsos. Sommercampen er arrangert av Røde Kors, Frivilligsentralen og Nasjonalt villakssenter – og samler barna på et småbruk hvor de får leke og lære om lokal fauna.

Sommeråpent på Fellesverket

Gutter spiller basketball
BASKET: Så snart været har tillatt det har Fellesverket Trondheim flyttet aktiviteter utendørs. Det har blitt både basket, fotball og båtturer. I tillegg har dørene som vanlig vært åpne for ungdom som ønsker et sted å henge eller et varmt måltid sammen med gode venner. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

For de frivillige som drifter aktivitetshuset for ungdom har det alltid vært viktig å gi et stabilt og godt tilbud hele året, men kanskje spesielt i feriene når skole og andre fritidsaktiviteter tar pause. Året sommer var intet unntak og det har blitt arrangert alt fra båtturer til basket i byen.

Åpnet BUA Leangen

Person med ryggen til holder åpningstale for et hav av barn.
ÅPNINGSFEST: Elever fra 6. og 7. klasse på Lilleby skole ble invitert til åpningen av Bua. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Strengt tatt ikke en utpreget sommeraktivitet, men det var definitivt en hyggelig start på sommeren at Trondheim Røde Kors åpnet opp BUA Leangen. Gjennom hele sommeren har de lånt ut utstyr til fritidsaktiviteter til alle som ønsker, og det vil de selvfølgelig fortsette med resten av året også.

Ferietur for ungdom

Silhuetter av to jenter på strand i solnedgang.
KVLEDSSOL: Ferieoppholdene er godt planlagte med mange aktiviteter, men også tid til å ha ferie og slappe av med en rolig tur sammen på stranda. (Foto: Guri Troøien)

Frivillige og deltagere fikk nyte flotte solnedganger og fine opplevelser på ferietur til Danmark. Aktiviteten som er et samarbeid mellom frivillige i hele fylket gir et årlig tilbud til ungdommer som lever i en lavinntektsfamilie, fosterhjem, institusjon eller ungdommer med foreldre som av ulike årsaker ikke har mulighet til å dra på ferie.

Familier på fotballtur

Frvillig poserer med RBK-skjerf
ROSENBORG: Frivillig i Overhalla Røde Kors, Terje Ingjerd, hadde RBK-skjerfet klart til kamp. Han var turleder da flere barnefamilier dro på fotballtur til Lerkendal. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Overhalla Røde Kors tok med familier på dagstur til Lerkendal for å se Rosenborg spille mot Tromsø. Terje Ingjerd som var dagens turleder, forteller at det ble en lang men sosial busstur og stor suksess med både middag og fotballkamp.