inderøy øver 1600x640

Glade for å være tilbake til store øvelser

Etter en lang periode med trening i mindre grupper er hjelpekorpset tilbake til normalen, og utnytter det til det fulle.

– Det er vanvittig artig! Det er sommervær i Trondheim, vi får være ute og øve, på et sted som jeg aldri har vært før, men som jeg har sett på TV. Kjempespennende, konkluderer Maren Berg Grimstad.

Sammen med nesten 40 andre frivillige er hun på Ladehammeren i Trondheim for en øvelse i stor skala, på den gamle oljeplattformen som blant annet er brukt til å spille inn Norges tøffeste for NRK.

Frivillige står samlet i stor gruppe før øvelse.
TRONDHEIM: Frivillige samlet for øvelse ved en gammel oljeplattform på Ladehammeren. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

– Slike store øvelser har vi prøvd å få til omtrent annenhver måned, men de siste årene har det selvfølgelig blitt færre av dem på grunn av Covid, forklarer Jan Karlsen.

Han er en av de frivillige som arrangerer dagens øvelse.

Over sambandet gir han dagens instruktører beskjed om å rullere gruppene videre til neste post for nye øvelser. Samtidig som han står midt i én øvelse har han tankene på den neste.

– Nå har vi lagt en plan for mer hyppige øvelser med flere mennesker og øvingsmomenter. Både alene og sammen med de ulike nødetatene som vi samarbeider med på aksjoner, sier Karlsen.

Frivillige trener med stor dukke.
ØVELSE: Frivillige ble delt opp i grupper og roterte på mange ulike øvelser. Her trener en gruppe på å sikre en pasient før bæring med båre. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

I alle deler av Trøndelag har Røde Kors-frivillige og deres samarbeidspartnere kasta seg over muligheten til å øve i større skala.

– Vi må aldri glemme at redningstjenesten består av mange aktører. Ingen løser oppdraget alene. Vi er helt avhengige av å trene sammen sier Bjørn Åge Fjeset i Inderøy Røde Kors.

De har nettopp hatt en større øvelse sammen med brannvesen, politi og 330-skvadronen som kom på besøk med det nye helikopterer til redningstjenesten.

Frivillige foran helikopter.
Frivillige i Røde Kors får en innføring i det nye redningshelikopteret SAR Queen. (Foto: Mira Huseth / Inderøy Røde Kors)

Ifølge Fjeset hadde øvelsen to hovedmål: Innføring i hvordan frivillige skal forholde seg til og samhandle med det nye redningshelikopteret. Og å bli enda bedre kjent med det lokale brannvesenet som de veldig ofte møter på aksjon.

– Vi er veldig opptatt av lokal beredskap. Her på Inderøy består det miljøet i første omgang oss og brannvesenet, så vi trener veldig ofte sammen og vil fortsette med det.

Frivillige i to mindre båter på vannet.
Frivillige fra Røde Kors var også ute på vannet med egen båt. (Foto: Mira Huseth / Inderøy Røde Kors)