Tre tips for en trygg topptur

På grunn av beliggenheten sin i et et ypperlig område for toppturer har Oppdal Røde Kors naturlig nok litt ekstra fokus på skredsikkerhet og -redning. Her er deres tips for en trygg tur.

– Alle. I alle fall alle som ferdes utenfor preparerte løyper og skianlegg bør gå noen ekstra runder for å sørge for egen sikkerhet, sier Eirin Heggvold som leder de frivillige i Oppdal Røde Kors.

På et sted med så gode snøforhold og flust av flotte fjelltopper blir det også litt å gjøre for hjelpekorpset.

– I de mest hektiske periodene på vinteren blir gjennomsnittet fort et par oppdrag i uka, men da er det i de aller fleste tilfeller henteoppdrag etter mindre uhell og skader, ikke snøskred, understreker Heggvold.

I fjor vinter ble nesten hundre personer tatt av skred, ifølge Varsom.no. Ni av disse omkom.

To frivillige fra hjelpekorpset i samtale innendørs. Kaffe på bordet og kart over fjellheimen i bakgrunnen.
HJELPEKORPS: Frivillige i Oppdal Røde Kors har tilholdssted like ved alpinanlegget og kan komme seg raskt ut til flere av de omkringliggende fjelltoppene.

Heldigvis får de aller fleste bare fine opplevelser på topptur og kommer seg trygt hjem. Og det er mye du kan gjøre for å sikre deg selv. Både forholdsregler for å unngå skredutsatt terreng, og hvordan du kan gjøre kameratredning hvis uhellet er ute.

Her er Røde Kors-lederens tre beste tips:

1. Planlegg turen godt

  • Varsom.no er din venn. Sjekk den både når du planlegger turen i forveien og sjekk den en ekstra gang like før du legger ut på tur.
  • Lokal kunnskap er gull. Skal du på topptur på et nytt sted? Søk råd fra de som kjenner området best.  
  • NB! Mesteparten av Trøndelag (nord for Trollheimen) har ikke faste målinger og varslinger av snøskred på Varsom.no. Det betyr ikke at fjellet og snøen er trygg alle steder.

2. Ta med nødvendig utstyr

Skredsøker, søkestang og spade må være med på tur. Husk å ikke gå alene. Kameratredning fungerer bare hvis du har en kamerat i nærheten.

3. Meld deg på et skredkurs

Finn et skredkurs nært deg. Ta et kurs på nett. Les deg opp hos aktører med kunnskap. Her er det viktig med både praktisk og teoretisk kunnskap.

  • Røde Kors: Slik unngår du snøskred
  • Varsom.no: Skredskolen