Deler ut mat til deltagere
Nettverk etter soning har i flere år tilbudt sunne, sosiale nettverk. I det siste har de grunnleggende behovene blitt mer fremtredende. Nå deler de ut mat til deltagerne.
– Mange som sitter inne har ofte problemer med gjeld, så matutdeling hadde nok vært nyttig for våre deltagere også for et år eller to siden. Men prisøkningen i det siste har tatt det behovet til nye høyder, forteller Tone Smistad som jobber med Nettverk etter soning for Røde Kors i Trøndelag.
Nettverk etter soning er landets største ettervernstiltak i sitt slag, og er en del av Røde Kors sitt generelle nettverksarbeid. Det er i utgangspunktet et tilbud til tidligere straffedømte som er på vei til en ny hverdag uten kriminalitet og rus.
Kjernen i aktiviteten er å gjøre veien tilbake til samfunnet enklere ved å tilby ting som gode sosiale nettverk og aktiviteter på fritiden.
Nå har de også startet matutdeling til deltagerne annenhver uke.
– Ensomhet og mangel på nettverk er fortsatt de viktigste utfordringene som vi kan hjelpe målgruppen med. Men vi ser absolutt noen tilleggsbehov, sier Smistad.
Annenhver uke besøker hun Matsentralen og plukker med seg matvarer som kan bli en uke med sunne middager.
Smistad synes det er tungt å se at deltagere som allerede legger ned stor innsats for å få livet på rett kjøl, får en enda brattere bakke fordi prisene på mat og strøm har gått i været.
– Jeg har hatt en del søvnløse netter. Man slutter ikke å bry seg om folk når klokka blir fire og arbeidsdagen er over. Det er så mye mer vi skulle gjort for denne målgruppen.
De siste årene har Nettverk etter soning økt tilbudet til målgruppen. Blant annet med gjelsarbeid, et prosjekt hvor frivillige hjelper målgruppen med å få orden på privatøkonomien. Et tiltak for å hindre tilbakefall til kriminalitet. I tillegg har de startet Nettverk UNG, som retter seg mot de yngste domfelte.
– Jobber veldig mye med utvikling videre også. Vi opplever at tilbudet vårt er nyttig og verdifullt for de vi møter, og samtidig vet at det er flere som har dette behovet enn det vi klarer å nå i dag, sier Smistad.