To damer på kjølelager ser over poser med matvarer på vei ut porten. Vis bildetekst
Røde Kors opplever at deltagere som tidligere brukte aktivteter til å dekke sosiale behov, i større grad trenger hjelp til å få mat på bordet. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Deler ut mat til deltagere

Nettverk etter soning har i flere år tilbudt sunne, sosiale nettverk. I det siste har de grunnleggende behovene blitt mer fremtredende. Nå deler de ut mat til deltagerne.

– Mange som sitter inne har ofte problemer med gjeld, så matutdeling hadde nok vært nyttig for våre deltagere også for et år eller to siden. Men prisøkningen i det siste har tatt det behovet til nye høyder, forteller Tone Smistad som jobber med Nettverk etter soning for Røde Kors i Trøndelag. 

Nettverk etter soning er landets største ettervernstiltak i sitt slag, og er en del av Røde Kors sitt generelle nettverksarbeid. Det er i utgangspunktet et tilbud til tidligere straffedømte som er på vei til en ny hverdag uten kriminalitet og rus. 

Kjernen i aktiviteten er å gjøre veien tilbake til samfunnet enklere ved å tilby ting som gode sosiale nettverk og aktiviteter på fritiden.  

Nå har de også startet matutdeling til deltagerne annenhver uke. 

– Ensomhet og mangel på nettverk er fortsatt de viktigste utfordringene som vi kan hjelpe målgruppen med. Men vi ser absolutt noen tilleggsbehov, sier Smistad.

Dame på kjølelager plukker matvarer i poser
Tone Smistad har merket at de som deltar på aktivitetene trenger mer hjelp til å dekke de grunnleggende behovene. Sammen med andre i Røde Kors henter hun varer fra Matsentralen, som hun kan gi videre. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Annenhver uke besøker hun Matsentralen og plukker med seg matvarer som kan bli en uke med sunne middager.  

Smistad synes det er tungt å se at deltagere som allerede legger ned stor innsats for å få livet på rett kjøl, får en enda brattere bakke fordi prisene på mat og strøm har gått i været.

– Jeg har hatt en del søvnløse netter. Man slutter ikke å bry seg om folk når klokka blir fire og arbeidsdagen er over. Det er så mye mer vi skulle gjort for denne målgruppen. 

De siste årene har Nettverk etter soning økt tilbudet til målgruppen. Blant annet med gjelsarbeid, et prosjekt hvor frivillige hjelper målgruppen med å få orden på privatøkonomien. Et tiltak for å hindre tilbakefall til kriminalitet. I tillegg har de startet Nettverk UNG, som retter seg mot de yngste domfelte. 

– Jobber veldig mye med utvikling videre også. Vi opplever at tilbudet vårt er nyttig og verdifullt for de vi møter, og samtidig vet at det er flere som har dette behovet enn det vi klarer å nå i dag, sier Smistad.

Store kasser fylt til randen av røde epler på Matsentralen
Stort utvalg og fulle kasser hos Matsentralen i Trondheim denne dagen. Flere går målrettet fra hylle til hylle og fyller opp både kasser og handlenett. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)