Besøksvenn og besøksvert i sofa og stol. Snakker sammen. Kaffekopper på bordet. Vis bildetekst
GODE SAMTALER: De to har blitt godt kjent gjennom faste besøk i tre år. Samtalene handler ofte om gamle dager, eller hobbyene og interessene deres. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Ønsker seg flere som Bjarne og Gustav

Omtrent 1.000 personer står på venteliste for å få besøksvenn gjennom Røde Kors, viser de siste tallene. Mannlige besøksvenner er spesielt ettertraktet.

– Om vi starter med det første først så koker jeg kaffe på gamlemåten og tar med det på en termos. I tillegg blir det jo alltids noe godt til kaffen, forklarer besøksvenn Gustav Eidsaune.

– Ja, du har bestandig med noe som er brukbart, skyter Bjarne Børlie inn med et smil.

De to har en godt innarbeidet rytme i de ukentlige besøkene sine. Gustav har vært besøksvenn i Røde Kors i fem år, og de siste tre årene har han vært koblet med Bjarne.

Gjennom mange besøk, utallige kaffekopper og lange samtaler har de to blitt godt kjent.

– Jeg synes det er veldig spennende å snakke med Bjarne. Blant annet er jeg veldig interessert i historie, og Bjarne har jo mye å dele om hvordan det var å vokse opp under og etter krigen.

– Jeg synes det er veldig trivelig å få besøk av Gustav. En oppmuntring i hverdagen, sier Bjarne.

To menn står sammen og smiler.
VENNER: Bjarne og Gustav smiler og ler sammen. Én gang i uka møtes de på helse- og velferdssenteret hvor Bjarne bor. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Lang venteliste

En slik glede i hverdagen er det mange som har lyst på, men dessverre ikke alle som får. Akkurat nå er etterspørselen langt større enn tilgangen.

– For å dekke det store behovet som vi ser i samfunnet, trenger vi flere besøksvenner generelt, og mannlige besøksvenner spesielt, sier Kaia Vedlog Kveen som jobber med Røde Kors besøkstjeneste.

– I tillegg ser vi enn annen litt urovekkende trend. Flere frivillige ildsjeler som har stått på for besøkstjenesten i årevis begynner å komme opp i årene selv og faller derfor fra som frivillige. Så i en periode hvor ventelista blir lengre, får vi også færre frivillige.

Portrett. Kvinnelig Røde Kors-ansatt. Rød jakke. Hvit bakgrunn.
ØNSKER FLERE: Kaia Vedlog Kveen er fagrådgiver i Røde Kors. Hun ser at behovet er stort, og håper flere besøksvenner og verter kan finne hverandre. (Foto: Røde Kors)

Stor frivillig innsats

Rundt om i landet finnes det om lag 10.000 frivillige besøksvenner som besøker mennesker både i private hjem og på institusjoner. De gjør en svært viktig jobb, og Røde Kors har både plass til og bruk for flere frivillige på laget.

Ensomhet er en humanitær utfordring i Norge, og denne følelsen kan ramme alle. Uansett alder, kjønn og livssituasjon, understreker Kveen. Hun ønsker seg flere som Gustav og Bjarne.

Det er fantastisk å se hvordan besøkstjenesten kan bidra til at folk opplever tilhørighet og samhold. I besøkstjenesten pleier vi å si at "den beste medisin for et menneske, er et annet menneske", sier Kveen.

Hun får støtte fra besøksvennen.

– Det kan være bare en time i uka. Tenk at det kan koste så lite, og gi så utrolig mye. Jeg ser det betyr mye for de jeg besøker, og jeg får mye ut av det selv. Det gir meg mye glede og energi, og jeg anbefaler flere å prøve det, sier Gustav Eidsaune.