ungdom som spiller volleyball på Åpen hall et fritidstilbud i Stjørdal

Åpen hall - en sosial møteplass for ungdom

Ballen dunker mot gulvet. Så kastes den opp i luften, i løpet av noe få sekunder suser den ut og over motstanderens nett. Skosåler som hviner - friksjon mot gulvet. Ungdommer i bevegelse. Høye rop og høylytt pusting. Volleyballen spretter fra den ene til den andre treffsikre ungdommen og der suser den tilbake over nettet. Denne gangen går den tilbake i gulvet. Lagene rullerer, finner nye plasser og gjør seg klare til en ny serv. Ny runde og nye muligheter. I lagspillet. Det er svette, glede og samhold. Uavhengig av hvem du er og hvor du kommer fra. Her er alle med.

IMG_1817
Mellom 60 - 100 ungdommer er innom hver fredag

Samtidig et annet sted i hallen, spilles det fotball. Med stor entusiasme og engasjement. Musikken lyder i bakgrunnen og blander seg med lyden av mennesker i aktivitet. Ball, dunk, rop, applaus. Det er tid for en pause. Oppe i kiosken har de stelt i stand som vanlig, stekt vafler, frukt og grønnsaker er skjært opp.

IMG_1799
Hans Olav Vold, Ruth Aandahl og Justyna Fjerdingen er trygge voksne for ungdommene på Åpen hall.

Men litt ekstra er det i dag. Det er ordna med kake. Det hører med når det er duket for markeringen av at det er 5 år siden Åpen hall starta opp.

 «Vi liker oss på Åpen hall. Her treffer vi venner og blir kjent med nye venner». -forteller guttene ivrig. Vi kan bare møtes og være sammen, men også spille fotball eller holde på med en annen fysisk aktivitet». Sier de litt i munnen på hverandre, før de viser tommel opp.

IMG_1856
Dandi Tesfaye Wakweya, Hogir Olmez og Denden Berhane er ofte på Åpen hall og stortrives med tilbudet.

Åpen hall ble etter initiativ fra Stjørdal Røde Kors startet opp i 2014 i samarbeid med Stjørdal kommune og SLT koordinator Kari Christensen.

Åpen hall drives av Røde Kors, i samarbeid med Stjørdal kommune, og er et gratis lavterskeltilbud som holdes i Fjellhallen hver fredag på kveldstid. Der kan barn og ungdom fra 13 år og oppover være med på aktiviteter som fotball, volleyball, badminton og flere andre tilbud, som kort- og brettspill.

IMG_1827

«Åpen hall er en trygg og inkluderende møteplass for ungdommer der det alltid er trygge voksne tilstede for ungdommene.  Det gir hyggelige opplevelser i et inkluderende miljø» - sier Kari Christensen, SLT koordinator.

Det er mange som har tatt turen innom i kveld. «Det bruker å være et sted mellom 60-100 ungdommer innom her».  - forteller Vidar Karlsen – «I tillegg kommer mange av de aktørene som samarbeider om Åpen hall innom også».

«Det er godt å se at ungdommene har det trivelig i lag. Det gjør meg glad og er motivasjon for å være med på dette». – forteller en engasjert Vidar Karlsen. Han er en av initiativtagerne og har vært med siden starten av «Åpen hall» tilbake i 2014.

IMG_1862
F.v Hassain Ramzani, (enslige mindreårige), Marit Skjervold og Marit Sissel Sletne Alsethaug (Ungdomskontakten) Inger Ruthgerda Wellendorf og Vidar Karlsen (Stjørdal Røde Kors), Kari Christensen (SLT koordinator), flankert av Julia og Øystein fra politiet i Stjørdal.

Stjørdal kommune har i 2019 kartlagt ungdomsmiljøet i kommunen og funn i rapporten tyder på at uorganiserte fritidstilbud er viktige sosiale møteplasser for ungdom som de ønsker å satse videre på.

 «Kartleggingen viser at de mest utsatte barn og unge slutter i organisert fritidstilbud. Det kan være mange årsaker til dette, f.eks.  økonomi, oppfølging fra foreldre. Det er viktig at man tilbud om alternative arenaer for å møtes på i fritiden for ungdommene, der det er voksne tilstede. Eksempler på slike arenaer er Carbon og Åpen hall. Slike tilbud må kommunen beholde og utvikle». – utdrag fra rapporten.