Frivillige fra Røde Kors samlet foran en bygning

Brenner for å hjelpe barn og unge

Siden 2006 har frivillige i Nord-Trøndelag Røde Kors bidratt til å gjøre hverdagen litt bedre for barn og unge i Kraslava.

Det var med en viss spenning de reiste nedover. Flere av de frivillige hadde jobbet sammen mot denne turen gjennom et helt år. For noen var det deres aller første gang, mens for andre var det den 26. gangen de tok turen.

De hadde med seg medbragt. I mange kofferter. Medbragte klær, hygieneartikler og leker. Ikke til eget bruk. Nei. Men til gutten og jenta som virkelig trenger den varme ulltrøya og sokkene som noen har strikket og donert, nå som vinter og kalde dager er på vei. Det har møysommelig blitt samlet inn fra ulike steder i nordre del av Trøndelag og pakket i kofferter og pappesker. Til sammen ble det fraktet 80 kofferter og esker ved hjelp av fly og trailer ned til Kraslava i Latvia.

DSC00362-2

Vel inne i flyet og på vei ned er det flere som kjenner på sommerfugler i magen, ikke bare de man får av turbulensen i flyet. Men de som kjennes når du er spent, full av forventninger og har et brinnende engasjement for andre – for å hjelpe noen som trenger det. Å kunne utgjøre en forskjell. En forskjell for barn og unge som ikke har foreldrene sine hos seg, som ikke har så mye av alt det andre heller – som du og jeg kan ta for gitt.

DSC00375-2

Nord-Trøndelag Røde Kors har siden 2006 hatt et samarbeid med Kraslava Røde Kors i Latvia.  Prosjektet startet som et rent nødhjelpsprosjekt og har under tiden endret seg til også å omfatte støtte til - og gjennomføring av aktiviteter i regi av de frivillige. I høst reiste en gruppe på 18 frivillige nedover. Turen hadde også i år som formål å utføre humanitært arbeid, med fokus på barn og ungdom.

DSC01168

I Kraslava ble det arrangert camp for barn mellom 7-13 år. Campen var for de barna som ikke har noen trygge voksne rundt seg av ulike årsaker. Barna fikk mulighet til å delta på aktiviteter som var kreative og fysiske. Gjennom workshops, aktiviteter utendørs og gode måltider, fikk barna positive opplevelser sammen med trygge frivillige.

DSC00427

Det ble også arrangert en ungdomsleir hvor det blant annet var opplæring og informasjon om mobbing, alkohol, hiv, aids og førstehjelp. De hadde også aktiviteter utendørs.

_MG_2463

Anne Grethe Murvold er leder av distrikts-samarbeidet og en av de frivillige fra Nord-Trøndelag Røde Kors som har deltatt siden oppstarten i 2006.

Hva er det som sitter igjen hos deg etter å ha vært med så mange ganger?

– Det er når man har vært på besøk i et slikt land/område som er så fattig og nøden er forholdsvis stor, så ser man hvor godt man har det her hjemme. Vi klager og sutrer over småting. Kjøper det vi måtte ha lyst på. Gjør akkurat det vi har lyst til. Men når det er sagt, så får de til enormt mye av lite. De prøver i alle fall å få endene til å møtes, med litt hjelp av EU-pakker (matpakker fra Røde Kors) og småjobber her og der, så er de likevel happy og fornøyd, forteller Anne Grethe

– Folket er så takknemlig over det lille de får. Takker og bukker. De vil gi oss så mye tilbake. De kommer med blomster, frukt, kaker osv.  Takknemligheten er stor, og det er godt å se at de er fornøyde med vårt korte besøk.

– Jeg er veldig glad for å ha fått oppleve dette prosjektet. Fått være med på dette. Både på organiseringssiden og deltakersiden. Det har jo vært litt arbeid med dette prosjektet i forkant av turene, men når turene omsider er unnagjort og vi kommer hjem og en kan sette seg ned og tenke over uken i Kraslava så blir man litt varm om hjertet og glad for at man har vært der igjen. Hjulpet til litt. Fått hverdagen litt lysere for noen.

Anne Grete Murvold, leder distriktssamarbeidet med Kraslava Røde Kors i Latvia

Fakta om Kraslava

Krāslava er en by og det administrative sentrum av Krāslava kommune med rundt 13 000 innbyggere

Det er mange ulike nasjonaliteter som bor sammen i fred.

  • 42.73% Latviere
  • 23,6% Russere
  • 14,05% Hviterussere
  • 5.95% Polakker
  • 13,2% Ukrainere, sigøynere og andre folkeslag

 

Høy andel arbeidsledige ca. 22% i byen og på landsbygda nærmere 50%

Dette gjør at det er stor fattigdom og dårlig økonomi blant innbyggerne. Høye skatter på lønnsinntekt samt høy arbeidsgiveravgift gjør at mange ikke ansetter nye medarbeidere.

Årslønn: 430 EUR i byen (før skatt)

Statistikk og tallmateriale: Sandra Molotoka, Kraslava Røde Kors.

 

DSC00778
DSC00882
DSC00877