toppbilde websak Tusenfryd

Gode menneskemøter på Tusenfryd Kafe

Det summer godt fra menighetssalen i Steinkjer kirke. En deilig summing av glade, åpne og varme mennesker som en vakker eng med tusenfryd i solskinn. En så inderlig god stemning av glede og felleskap.

Det slår meg hvorfor salen er fylt til randen, det er en trygghet å komme hit, være sammen – selv om man ikke kjenner hverandre. For her blir man kjent over et nydelig tilberedt måltid. Annenhver torsdag arrangeres Tusenfryd kafe. Her møtes mennesker fra alle verdens hjørner til et felles måltid. Denne gangen var det eritreisk mat som stod på menyen.

IMG_1753-2
En vakker eng av glade, åpne og varme mennesker.

Tusenfryd kafe arrangeres av frivillige fra Røde Kors, Sanitetsforeningen, Soroptimistene og andre frivillige uten noen tilknytning til en organisasjon. Her er alle velkomne. Til å være frivillig eller til å være gjest. Her er det rom – for alle.

Tusenfryd er siden oppstarten i 2014 blitt en viktig sosial møteplass for mange. – Det kommer nye mennesker hit nesten hver gang, forteller Anas Ammoury

Tusenfryd er siden oppstarten i 2014 blitt en viktig sosial møteplass for mange. – Det kommer nye mennesker hit nesten hver gang, forteller Anas Ammoury som er ansvarlig for Tusenfryd Kafe.

IMG_1786
Anas Ammoury fra Røde Kors sammen med Jostein Nordnes som har tatt turen hit for første gang i kveld.

-Det var veldig fint å komme hit. Jeg har lært mye nytt om Eritrea og historien i landet. Veldig god mat var det også. Jeg kommer nok igjen – sier Jostein Nordnes med en lett og blidspent tone. Han var her for aller første gang.

-Det var veldig fint å komme hit. Jeg har lært mye nytt om Eritrea og historien i landet. Veldig god mat var det også. Jeg kommer nok igjen – sier Jostein Nordnes

Det er Adiam Teame Kibrom som har stått for matlagingen denne gangen. Hun har vært med som frivillig i mange år og elsker å lage mat. Hun er en aktiv dame og skal spille volleyball etterpå. Hun smiler, ler hjertelig og ordner med maten. Den har fått føtter å gå med. Det er litt igjen så siste mann inn døra får middag han også.  

IMG_1790-3
Adiam Teame Kibrom har stått for matlagingen

Hun har laget Tebhi som er lammekjøtt i tomatisert saus med mye løk og en spesiell type chili fra Eritrea. Krydret med pepper, hvitløk og kardemomme og Alicha som er hodekål, potet, gulrot og paprika. Begge rettene ble servert sammen med en salat.

IMG_1758-2
Maten falt i smak hos de som tok turen til Tusenfryd Kafe

Jeg ser meg rundt om i salen, det er kvinner og menn, gutter og jenter. En herlig miks av aldrer. I et hjørne sitter to jenter og tegner.

IMG_1767

En ung gutt på rundt 12 år hjelper til med å samle inn etter måltidet. Ett annet sted er det en familie med små barn samlet på et langbord.Det er et eldre ektepar her og en liten gutt krabber forbi meg bort til storesøsteren sin. Han ser opp på meg og jeg ser på han. Vi er allerede på hils. Gode blikk som utveksles og som gir påfyll av energi.

IMG_1768
Gode samtaler rundt langbordet

Her blir du sett og helt sikker også hørt, om du vil fortelle din historie. Ganske sikkert ville det være utrolig lærerikt og sette seg ned for å lytte også. Det er mange historier i dette rommet. Menneskehistorier. Små og store, korte og lange. Levd liv. Nye liv. Ja like mange og ulike historier som det er mennesker. Alle unike på sitt vis.

IMG_1764
Rom for alle på Tusenfryd Kafe

Takk til alle fantastiske frivillige som «holder rommet». Som bidrar til å skape det. Så vi kan møtes og være sammen. Snakke, lytte, lære og bare være. Være medmennesker og vise hverandre kjærlighet og omtanke. Takk. For dere gjør verden til et bedre sted. 💗

IMG_1785
Martha Nordmelan, Anas Ammoury og Silje Mortensen.

Det er i møte med andre mennesker at vi blir til, blir den vi er. Når vi kan fortelle vår historie, se med nye øyne – få nye perspektiver. Når vi lytter til andres historier. Når vi tar oss tid, tørr å gå nær nok. Da kan vi lære noe om andre og oss selv. Derfor er det viktig med sosiale møteplasser som Tusenfryd Kafe – det er her disse gode menneskemøtene oppstår. Hvor Tusenfryder kan blomstre og bli til en hel eng.