Helge Kværnø i Trondheim Røde Kors Hjelpekorps vanngruppe var en av de som i fjor var i Trondheimsfjroden for å promotere sjøvett til båtfolk. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

– Dropp alkoholen og bruk redningsvest

19 av de 20 som omkom i drukningsulykker relatert til fritidsbåter i 2015, var menn.

– Vi vet at vest kan redde liv når ulykken inntreffer. Det er derfor uforståelig at noen velger å gamble med hensyn til sikkerhet, sier leder for hjelpekorpset i Sør-Trøndelag Røde Kors, Tor Rambraut.

Han ønsker å minne nordmenn på vestpåbudet, som ble innført mai i 2015. Spesielt er det viktig å styrke fokuset på redningsvester blant menn.

– Det er påbudt å bruke vest i fritidsbåter under 8 meter som er i fart. Men påbudet har likevel noen begrensninger. Derfor ønsker vi å løfte frem de gode forbildene som bruker vest uansett.

Tor Rambraut, leder for hjelpekorpset i Sør-Trøndelag Røde Kors

Bruker ferien sin på din trygghet

I Sør-Trøndelag har 16 prosent av befolkningen båt, og nesten 90% av disse benyttet båten i 2011, i følge båtlivsundersøkelsen 2012. Bare 51 prosent svarer at de har maritim kompetanse, i følge undersøkelsen.

– Sjøvett må gjentas og jobbes med for at vi skal bli erfarne, og det er nok et behov fremover for å promotere akkurat dette også for sjøbrukerne i Trondheimsregionen, som ellers i landet, forteller båtansvarlig Frode Nilsen i vanngruppa i Trondheim Røde Kors Hjelpekorps.

Røde Kors Hjelpekorps er i kontinuerlig beredskap i løpet av båtsesongen, og de frivillige bruker sin ferie og fritid på din trygghet. I juni i år deltok Malvik Røde Kors Hjelpekorps i en stor leteaksjon i Nord-Trøndelag, blant annet med søk fra korpsets egne båt.

19478665_10155123336775845_551332019_o
I juni i år deltok Malvik Røde Kors Hjelpekorps i en stor leteaksjon i Nord-Trøndelag, blant annet med søk fra båt. Foto: Malvik Røde Kors Hjelpekorps

I tillegg deltar Trondheim Røde Kors Hjelpekorps årlig med sanitetspersonell på flere ulike arrangementer som finner sted på fjorden og i Nidelven.

– Generelt vil vi fremstå som forbilder på sjøen, og vi har alltid utstyret i orden når vi er ute. Skal jeg gi et par oppfordringer så vil jeg si dropp alkoholen og bruk redningsvest. Husk at en del flytevester ikke snur deg dersom du blir bevisstløs og ligger på magen i vannet. Sjøen er til for å nytes, med respekt.

Frode Nilsen, båtansvarlig i vanngruppa i Trondheim Røde Kors Hjelpekorps

Bred vannkompetanse

Trondheim Røde Kors Hjelpekorps har to grener innenfor vanngruppa – vannredning og elveredning. Det er drøyt 20 personer som innehar vannredningskompetanse og som har vært aktive de siste årene. I tillegg er det flere medlemmer som har tatt eldre kurs.

– Våre medlemmer i vanngruppa er kurset og blir fortløpende kurset på søk og redning i og ved vann. Vi har også hatt noe samarbeid med Redningsselskapet på øving, sier Nilsen.

I fjor fikk varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku, utføre vannredning med hjelpekorpset i Trondheimsfjorden: 

– Ingen vest, ingen båt!

Også i Malvik er det medlemmer i hjelpekorpset som er trent på vannredning.

– Malvik Røde Kors Hjelpekorps har som mål å utdanne flere av våre medlemmer til å bli godkjent for vannredning, slik at vi kan være med både lokalt og utover kommunegrensa når behovet er der, forteller operativ leder i Malvik Røde Kors Hjelpekorps, Iselin Høibye. De har ved tidligere anledninger bistått Malvik båtforening på Sjøvett-dagene.

20130609.TRKH.MRKH.Redningsskøyten.malvik sjøvettdagen23
Medlemmer i hjelpekorpset fra Malvik Røde Kors og Trondheim Røde Kors sammen med mannskap fra Redningsselskapet under Sjøvettdagen i Malvik 9 juni 2013. Foto: Vegar Blix Arkiv

 

– Dette har vært svært vellykkede dager, hvor barn og voksne får delta på aktiviteter tilknyttet sjøvett og førstehjelp. Hjelpekorpset har blant annet tilbudt turer med korpsbåten, samt hatt stand med førstehjelp med fokus på hjerte- og lungeredning (HRL) ved drukning. Da er det gjerne barna som er ivrige og har lyst til prøve, mens voksne er mer reserverte og holder seg i bakgrunnen, forteller Høibye.

Trondheimsfjorden går gjennom hele Malvik kommune. For Malvik Røde Kors Hjelpekorps er det derfor viktig å være synlige for de som ferdes på og ved vann.

– Vi tar med båten ut i fjorden for å vise at vi er her. Da er vi selvsagt opptatt av å fremstå som gode forbilder, med riktig utstyr og rednings- eller flytevest, sier Høibye. Hun mener også at voksne bør ta ansvar og fremstå som gode forbilder og bruke vest på lik linje med barna.

– Det virker til å være en tendens at voksne er flinke til å tre vest på barna, men de er ikke like opptatt av å ta vare på seg selv. Det blir feil, og det oppstår nok fort et forklaringsproblem etter hvert som barna vokser til, sier Høibye.

Å kjenne til utstyret du skal bruke og tilegne seg kunnskap og erfaring fra bruk ut i fra ulike situasjoner er med på å skape trygghet. Malvik Røde Kors Hjelpekorps er derfor bevisste på at alle skal ha vest om bord båten – også de firbente.

– For meg er det utenkelig å gå om bord i båt uten vest. Det samme med hunden min, som også har fått sin egen redningsvest for hund! Det er ikke akkurat favorittplagget hans; men ingen vest, ingen båt!

Nasjonal beredskap

Røde Kors er tilstede med høynet vannberedskap langs hele kysten i hele sommer. 65 av landets i alt 320 hjelpekorps har spesialisert seg på redning og søk ved og på sjø og vann. Til sammen har Røde Kors over 200 båter og 7.300 personer i beredskap langs hele norskekysten og er klare til å rykke ut ved ulykker.