1,3 millioner fra tomflasker: Panterekord for Røde Kors i Trøndelag

Røde Kors i Trøndelag fikk inn hele 1,3 millioner fra Pantelotteriet i 2018. Det er en økning på 28 prosent siden i fjor.

– Det er helt fantastisk!, sier Marita Hoel Fossen, daglig leder i Sør-Trøndelag Røde Kors og Nord-Trøndelag Røde Kors om den store økningen.

Hun uttrykker stor takknemlighet til alle som har trykket på Røde Kors-knappen på panteautomatene i fylket.

– Pengene vi får fra Pantelotteriet er noe så sjeldent som frie midler. Lokalforeningene kan bruke pengene der behovet er størst i kommunene. Økningen på hele 28 prosent gir oss mulighet til å styrke vår innsats for å bekjempe humanitær nød i Norge. Nå kan vi hjelpe enda flere mennesker, sier Hoel Fossen.

Totalt fikk Røde Kors 47 millioner kroner fra Pantelotteriet i 2018, en økning på ti millioner kroner siden 2017. Halvparten av disse midlene gikk til de lokale Røde Kors-avdelingene.

– Pengene lokalforeningene får fra Pantelotteriet kan brukes der behovet er størst, som for eksempel å styrke tilbudet om besøksvenner til ensomme eldre, tilby flere møteplasser for barn og unge, eller å sørge for at de frivillige i hjelpekorpset har utdanning og redningsutstyr til å berge liv og helse, sier Hoel Fossen.

versjon1600px
Sosial inkludering: Aud Kristiansen på Ranheim får besøksvenn gjennom Røde Kors. Besøkstjenesten og andre tilbud som bidrar til sosial inkludering er aktiviteter som kan styrkes gjennom penger fra Pantelotteriet. Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors

Hun minner om at Pantelotteriet er en vinn-vinn-situasjon, selv om du ikke vinner noen av pengepremiene.

– Å spille på Pantelotteriet med tomflaskene dine som innsats gagner både miljøet og lokalsamfunnet. Jeg håper virkelig at trønderne ser hvor viktig den frivillige innsatsen er lokalt, og hvor mye det betyr for oss at de velger å benytte seg av Pantelotteriet når de panter, sier Hoel Fossen.

REMA1000 på topp

Butikken i Trøndelag som skaper mest penger til Pantelotteriet er Rema 1000 Stavset. I løpet av 2018 bidro kundene her med pant for hele 232 464 kroner. På andreplass ligger Rema 1000 Bromstad med 183 590 kroner.

– Samfunnsansvar er et grunnleggende element i vår forretningsidé, så det er kjempefint å se at våre kunder støtter sitt lokalsamfunn gjennom Pantelotteriet, forteller Vidar Andersen, regionsdirektør i Rema 1000 Midt-Norge.

Andersen er glad for at Rema 1000 har fått være med på utviklingen av Pantelotteriet, og sier at butikkjedenes kunder er ivrige pantere.

– Det enkle er ofte det beste, og Pantelotteriet er en enkel og genial måte å vise samfunnsansvar på, sier han.

versjon1600px
Tilbud for ungdom: Pengene fra Pantelotteriet er frie midler. Det betyr at våre lokalforeninger kan bruke de der behovet er størst. Røed Kors i Trøndelag har blant annet tilbud og møteplasser for, av og med ungdom!

Regionsdirektøren var selv frivillig i Hemne Røde Kors Hjelpekorps i flere år, og er fortsatt medlem. Han har bidratt til å redde liv, mye takket være den opplæringen han fikk i Røde Kors.

– Det frivillige redningsvesenet blir viktigere fremover, med økt fjellturisme og mer ekstremvær. Det å ha organisasjoner som bidrar til å redusere ensomhet er også viktig, for møter mellom mennesker kan ikke erstattes av sosiale medier, sier Andersen.

Siden 2008 har totalt 67 personer vunnet toppgevinsten, og i løpet av 2018 ble 14 personer pantemillionærer. I september ble en 25-årig sykepleier pantemillionær på Kiwi på Valentinlyst i Trondheim.

Dette fikk våre lokalforeninger fra Pantelotteriet i 2018

 

Fordelingen av inntekter fra Pantelotteriet

Pantelotteriet er et miljøvennlig lotteri der flaskepant brukes som innsats i panteautomater.Pantelotteriet drives av Norsk Pantelotteri AS, et selskap eid av Røde Kors og Olav Thon Gruppen.

  • 32,5 prosent av inntektene fra Pantelotteriet går rett til Røde Kors
    • 50 prosent av disse går direkte til lokalforeningene
  • 35 prosent går til premier
  • 22,75 prosent av inntektene går til Pantelotteriet AS, hvor Røde Kors eier 40 prosent og Olav Thon Gruppen eier 60 prosent
    • Inntektene til Olav Thon Gruppen går i hovedsak til driften av lotteriet
  • 9,75 prosent går til butikkene for å håndtere lotteriet.