Bildet viser to unge Røde Kors-frivillige som triller med seg matvarer som de har fått av butikkjeden Coop Prix Vis bildetekst
– Dæven det var mye!, sa frivillig Frederik Minge (i midten) i det han fikk se alle varene som ble gitt bort til Røde Kors. Her med frivillig Mathias Kristensen (venstre) og viseadministrerende direktør for Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo. Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors

Coop Prix ga bort overskuddsmat til Røde Kors

Ungdommer og fattige tilreisende i Trondheim fikk overskuddsmaten som ble igjen etter Coop Prix’ nasjonale butikksjefmøte i byen.

– Etter en så stor samling er det mye mat, snacks og andre varer fra våre leverandører som er til overs. Vi synes at dette skal gå til et godt formål. Røde Kors gjør en fantastisk innsats, og kan få disse varene ut til de som trenger det, forteller Ingjerd Vestengen, kjededirektør for Coop Prix, Coop Marked og Matkroken.

20180530.coop-fellesverket-varer.35498
Røde Kors og ungdommene fra Fellesverket var veldig takknemlige for gaven de fikk fra Coop Midt-Norge. Fra venstre: Frederik Minge (frivillig på Fellesverket), Bjørn Vik-Mo (viseadministrerende direktør for Coop Midt-Norge), Anders Näsström (koordinator for Fellesverket), Mathias Kristensen (frivillig på Fellesverket) og Trine Lystad (frivillig på Fellesverket). Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors


Coop Prix har også ved tidligere anledninger gitt bidrag til frivillige organisasjoner etter de årlige butikksjefmøtene.

– I fjor var det Petter Uteligger som fikk overrakt en pengegave, og vi syns det er en fin og meningsfull tradisjon å gi noe tilbake til samfunnet, sier Vestengen.

Støtter frivilligheten

Det er ungdommene på aktivitetshuset Fellesverket og akuttovernattingen for fattige tilreisende som mottar overskuddsvarene.

– Jeg blir utrolig glad av at Coop støtter vårt frivillige arbeid. Det betyr mye for oss i Røde Kors og de som benytter seg av våre tilbud, sier Frederik Minge, frivillig på Fellesverket i Trondheim.


Fellesverket er Røde Kors’ aktivitetshus for ungdom i Trondheim sentrum. Rundt 120 ungdommer benytter seg av Fellesverket hver uke, som er en rus- press- og stressfri sone. Der får de tilbud om varm mat, hjelp med skolearbeid, tilgang til trådløst internett og flere aktiviteter og kurs.

– Mange av de som kommer til Fellesverket har ikke spist skikkelig mat på en stund. Nå får vi muligheten til å gi dem det de trenger. Jeg er utrolig glad på Røde Kors og Fellesverket sine vegne, sier Minge.

Nullvisjon om matkasting

– Coop Midt-Norge opplever dette som en vinn-vinn-situasjon. Vi slipper at mye god mat må kastes, samtidig som vi bidrar til det viktige arbeidet som Røde Kors gjør lokalt, sier Vik-Mo.

Coop har nullvisjon om kasting av mat, og ønsker å ha et minst mulig miljø- og klimafotavtrykk i sin virksomhet. Alle varer skal selges eller gis bort før utløpsdato.

20180530.coop-fellesverket-varer.35598
Frederik Minge er frivillig på Fellesverket, Røde Kors sitt aktivitetshus for ungdom i Trondheim sentrum. Han synes det er stor stas at Coop viser at de setter pris på den innsatsen de frivillige i Røde Kors bidrar med. Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors

– Å kaste mat er både uetisk, miljøbelastende og meget ulønnsomt. Det er sløsing med dyrebare ressurser. Coop eies av alle sine 1,5 millioner medlemmer, og vi vet at de er opptatte av å begrense kasting av mat. Å støtte Røde Kors lokalt er én av våre måter å nå vår nullvisjon på, sier Vik-Mo.

Coop samarbeider også med andre lokale Røde Kors-foreninger. Tre dager i uka mottar Røde Kors-kafeen i Verdal matvarer som er i ferd med å gå ut på dato, aller som av andre årsaker gis bort. Dette bidrar til at kafeen kan tilby middagsmat hver ukedag.

– For oss er det hyggelig å kunne støtte det frivillige arbeidet som gjøres, og Røde Kors er en organisasjon med gode verdier som vi kjenner oss igjen i, sier Vik-Mo.